Darba svētki

Esam kārtīgi pastrādājuši, laiks arī nedaudz atpūsties. Pikniks brīvā dabā, ugunskurā cepto kartupeļu smarža un kopā pavadītais laiks ar ģimeni ir īsti šīs dienas svētki.

Darba svētki

FOTO: Shutterstock.com

Esam kārtīgi pastrādājuši, laiks arī nedaudz atpūsties. Pikniks brīvā dabā, ugunskurā cepto kartupeļu smarža un kopā pavadītais laiks ar ģimeni ir īsti šīs dienas svētki. Darba svētki nav jāatzīmē ar cītīgu strādāšanu, bet tas nav arī aizliegts, tāpēc kopā ar ģimeni izlemiet, kā šo dienu pavadīt - baudot pavasara saules starus piknikā vai, elpojot svaigu, iekopjot piemājas dārzu. 

Vēstures fakti
1886. gada maijā pirmajos datumos Čikāgā notika ASV strādnieku Vispārējais streiks, kurā piedalījās aptuveni 80 tūkstoši cilvēku. Streiks notika ar mērķi noteikt astoņu stundu darba dienu.  Amerikāņu darba federācija pasludināja, ka, sākot ar 1890. gada 1. maiju, amerikāņu strādniekiem nevajadzētu strādāt ilgāk par 8 stundām. Tāpēc šis gads uzskatāms par Maija svētku, Starptautiskās darbaļaužu solidaritātes dienas, sākuma gadu. 

19. gs. pirmajā pusē angļu sociālais „utopists” Roberts Ovens radīja saukli „Astoņas stundas darba, astoņas stundas atspirgšanai, astoņas stundas atpūtai”. Tādējādi tika formulēts mūsdienu darba dienas optimālais sadalījums.

Reklāma
Reklāma