Ieteikumi uzņēmumiem, kā atzīmēt 1. jūniju - Starptautisko bērnu aizsardzības dienu

Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā "Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm"  un “Latvijas Radio 1” “Ģimenes studija” uzsāk informatīvu akciju “Darbā bērni”.

Uzņēmumos, kuros ir specifisks darba apģērbs jeb formastērpi, noteikti ir vērts likt lietā, ietērpjot jaunos darbiniekus. Bērniem patiks! Noteikti izskaidrojiet konkrēta formastērpa valkāšanas mērķi, nozīmi.

FOTO: Shutterstock.com

Uzņēmumos, kuros ir specifisks darba apģērbs jeb formastērpi, noteikti ir vērts likt lietā, ietērpjot "jaunos darbiniekus". Bērniem patiks! Noteikti izskaidrojiet konkrēta formastērpa valkāšanas mērķi, nozīmi.

Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, kas tiek atzīmēta 1.jūnijā, "Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm"  un “Latvijas Radio 1” “Ģimenes studija” uzsāk informatīvu akciju “Darbā bērni”, ar mērķi aktualizēt ģimenes un darba līdzsvaru un veicināt ģimenei draudzīgas darba kultūras attīstību Latvijā. Lūk, ieteikumi uzņēmumiem bērnu dienas organizēšanā.

1. Formastērpi. Uzņēmumos, kuros ir specifisks darba apģērbs jeb formastērpi, noteikti ir vērts likt lietā, ietērpjot "jaunos darbiniekus". Bērniem patiks! Noteikti izskaidrojiet konkrēta formastērpa valkāšanas mērķi, nozīmi. 

2. Izziņa - ko īsti vecāki strādā? Iesaistiet bērnu darbā, ļaujot izprast un izmēģināt vecāku dažādos pienākumus. Ieteicams sākt ar lekciju par to, kā konkrētais darbs noriss, kāda ir uzņēmuma struktūra. Vērtīga būs ekskursija, lai iepazītos ar uzņēmuma telpām un daudzveidīgajām profesijām, amatiem, kas pastāv viena uzņēmuma ietvaros, lai tas spētu funkcionēt. Svarīga ir arī prakstiskā darbošanās. Dotajiem uzdevumiem nav jābūt sarežģītiem, bet, lai bērns var pilnvērtīgi iesaistīties. Ja, piemēram, darbs saistīts ar programmēšanu, bērni var uzprogrammēt paši savu mājas lapu!

3. Izglītojošas un radošas nodarbes. Sarīkojiet uzņēmumā radošās darbnīcas, kas saistītas ar uzņēmuma darbības specifiku. Pat ja pirmajā mirklī šķiet, ka darbs visai neradošs! Piemēram, bērniem var mācīt no papīra uzlocīt lidmašīnas un kuģīšus, ar ko sarīkot sacensības – kura lidmašīna aizlidos tālāk, kuru kuģīti ūdensbļodā aizpūtīs tālāk. Vai arī var sarīkot ēnu teātri, kurā atainots vecāku darbs. Jautrība garantēta arī, ja rīkosit Mēmo šovu - kad vārdus rāda ar ķermeņa valodu, nerunājot. Šis var būt tematisks Mēmais šovs, atbilstošs uzņēmumam, kurā vecāki strādā.

Reklāma
Reklāma

4. Etiķetes mācība bērniem. Nodarbība, kas derēs ikviena uzņēmuma darbinieku atvasēm! Svarīgs ieteikums ir lūkot, lai neviena nodarbība nepārvēršas garumgarā teorijas lekcijā - katra kombinējama ar praktisku rosīšanos. Etiķetes mācību var papildināt ar "mazo frizieru kursiem", kur meitenes mācās greznu bižu pīšanu, puiši - veidot sev stilīgus matu sakārtojumus. 

5. Sienas avīze. Bērnu fantāzijai nav robežu, ja vien tai ļauj raisīties! Rosiniet mazos saviem vecākiem uztaisīt vasaras sienas avīzi. Tajā lieti iederēsies anekdošu sleja, pasākumu kalendārs un dažādas ziņas, kas ilustrētas, piemēram, ar žurnālu izgriezumiem. 

6. Laimes vēlējumi un pārsteigumi vecākiem. Darba dienas beigās katrs bērns savu vecāku var pārsteigt ar paša rakstītu laimes vēlējumu, kas visi apvienoti vienā greznā, koptelpās izvietojamā apsveikumā.