Svinam kāzu jubilejas! Gadadienu nosaukumi un idejas dāvanām

Ir pāri, kas savas kāzu jubilejas nesvin. Ir pāri, kas par nozīmīgām uzskata kāzu dienu, Sudraba jeb divdesmit piekto kāzu gadadienu un Zelta jeb piecdesmito kāzu gadadienu. 

Kāzu gadadienas ir labs iemesls apdāvināt mīļoto un sarīkot jestru ballīti!

FOTO: Shutterstock.com

Kāzu gadadienas ir labs iemesls apdāvināt mīļoto un sarīkot jestru ballīti!

Ir pāri, kas savas kāzu jubilejas nesvin. Ir pāri, kas par nozīmīgām uzskata kāzu dienu, Sudraba jeb divdesmit piekto kāzu gadadienu un Zelta jeb piecdesmito kāzu gadadienu. Bet ir pāri, kas labprāt svin ne tikai Valentīndienu, iepazīšanās un bildinājuma gadadienu, bet arī katru kāzu jubileju. Uzzini, kāda kāzu jubileja jums ir šogad!

Pirmā kāzu gadadiena – Papīra kāzas
Papīra kāzas  tiek svinētas pēc viena laulībā pavadītā gada un tās tā tiek dēvētas, jo ikdiena jau ir iegājusi jaunlaulāto dzīvē, medus mēnesis sen ir pagājis, dzīvē sākas ikdienas rūpes. Šajā jubilejā viens otram dāvina skaistu vēstuļpapīru, grāmatu, kalendāru, albumu vai citas dāvanas, kas gatavotas no papīra. 

 
Otrā kāzu gadadiena – Kokvilnas kāzas
Kokvilnas kāzas tiek svinētas pēc otrā laulībā pavadītā gada, kad pāris ir viens otru jau labāk iepazinis, un viņu starpā veidojas noturīgas un drošas attiecības. Šajā dienā var dāvināt dažādus auduma izstrādājumus, piemēram, krekliņus, interesantus priekšautus, lakatiņus, kā arī mīļlietiņas ar apdruku.


Trešā kāzu gadadiena – Ādas kāzas
Ādas kāzas tiek svinētas pēc trešā laulībā pavadītā gada. Šajā laikā pāra attiecības jau ir nostiprinājušās. Šajā dienā var dāvināt ādas somu, siksnu, apavus vai maciņu.


Ceturtā kāzu gadadiena – Zīda un ziedu kāzas
Zīda un ziedu kāzas. Sauktas arī par linu kāzām, jo uzskata, ka ap šo laiku pāra mājā ienāk pārticība, līdz ar to pāris viens otram dāvina linu dvieļus, galdautus, gultas veļu, pārklājus. Var dāvināt arī lietas, kas gatavotas no zīda, arī ziedus un izsmalcinātas rotas.


Piektā kāzu gadadiena – Koka jeb ceriņu kāzas
Koka jeb ceriņu kāzas tiek svinētas, kad kopdzīvē aizvadīti pieci gadi. Ģimene tiek uzskatīta par gana stipru, tomēr kokam ir jāuzmanās no ugunsgrēkiem – ģimenes strīdiem. Šajā dienā dāvina koka izstrādājumus - karotes, koka rotājumus, koka sirsniņas, svečturus un dekoratīvus priekšmetus. Var dāvināt košumaugus un augļu kociņus, kas papildinātu ģimenes dārzu.


Sestā kāzu gadadiena – Čuguna jeb cukura kāzas
Čuguna jeb cukura kāzas tiek svinētas, sasniedzot sesto kāzu gadadienu. Pastāv uzskats, ka, sasniedzot šo laiku, pieaug siltums, saticība un spēja izrunāties. Lai godinātu šo dienu, var dāvināt čuguna katlus un pannas, kā arī dažādus saldus izstrādājumus.


Septītā kāzu gadadiena – Vara kāzas
Vara kāzas. Tā kā varš ir izturīgs, skaists un pietiekami vērtīgs materiāls, tas ir spēcīgs, izturīgs un no tā pagatavo skaistas lietas, šis metāls ir septītās kāzu gadadienas simbols. Šajā jubilejā ģimene tiek raksturota kā spēcīga, ar zināmu briedumu. Šajā dienā laulātie var apmainīties ar vara monētām kā nākamās laimes ķīlu.  Var dāvināt arī svečturus un citus mājsaimniecības izstrādājumus.


Astotā kāzu gadadiena – Skārda jeb bronzas kāzas
Skārda jeb bronzas kāzas svin, kad laulībā ir aizvadīti astoņi gadi.  Skārda mirdzums ir attiecību atjaunošanas simbols. Šajā dienā dāvina saimniecības piederumus, mašīnu un spožas rotaslietas.


Devītā kāzu gadadiena – Fajansa kāzas
Fajansa kāzas. Tā kā fajanss ir skaists, izturīgs, bet tomēr plīstošs, kas attiecināms arī uz ģimeni, tas ir devītās kāzu gadadienas simbols. Šajā dienā dāvina dažādus traukus, vāzītes un glāzes. Tie var būt izgatavoti no fajansa, porcelāna, kristāla vai parastā stikla.


Desmitā kāzu gadadiena – Rožu kāzas
Rožu kāzas. Šī apaļā jubileja, kurā aicina piedalīties visus kāzu viesus, simbolizē, ka laulāto attiecības jau ir izveidojušās pamatīgas un tika pārbaudītas ar laiku. Šajā dienā vīrs dāvina sievai sarkano rožu pušķi kā mīlestības un uzticības simbolu. Var dāvināt arī alvas vai dzintara izstrādājumus. Vakarā pie romantiskas mūzikas ieteicams svinēt divatā, sēžot rožu ziedlapiņu vannā.


Vienpadsmitā kāzu gadadiena – Tērauda kāzas
Tērauda kāzas tiek svinēta, kad laulība sasniegusi tērauda spožumu jeb vienpadsmito gadadienu. Šajā dienā tiek dāvināti tērauda trauki, kuros parasti tiek iegravēti īpaši vēlējumi.

Reklāma
Reklāma


Divpadsmitā kāzu gadadiena – Niķeļa kāzas
Niķeļa kāzas, kas simbolizē vēstījumu - “neaizmirstiet uzturēt savas laulības mirdzumu". Šajā laikā pārim jācenšas savās attiecībās atjaunot sākotnējo mirdzumu, tāpēc jāvelta laiks viens otram, atliekot malā ikdienas raizes un rūpes. Šajā gadadienā visieteicamākā dāvana – ceļojums uz kādu skaistu vietu divatā.


Trīspadsmitā kāzu gadadiena – Mežģīņu kāzas
Mežģīņu kāzas. Šo dienu atzīmē, kad laulībā aizvadīti trīspadsmit gadi. Dienas nosaukums simbolizē pāra saskanīgo dzīvi, kas līdzinās izsmalcinātam mežģīņu rakstam. Tāpēc šajā dienā sievai dāvina mežģīņu zeķes un apakšveļu, vakarkleitu. Vīram dāvina greznu šalli, lietussargu vai glītu cepuri.


Četrpadsmitā kāzu gadadiena – Ziloņkaula kāzas
Ziloņkaula kāzas tiek svinētas pēc četrpadsmit laulībā aizvadītiem gadiem. Tā kā ziloņkauls ir balts, tas simbolizē to, ka laulātie laika gaitā attīrījušies no sliktiem ieradumiem un kļuvuši iejūtīgāki un saprotošāki viens pret otru. Šajā dienā var dāvināt ziloņkaula figūriņas, dažādus baltus izstrādājumus, kā arī ceļojumu uz zemi, kurā mīt ziloņi.


Piecpadsmitā kāzu gadadiena – Stikla kāzas
Stikla kāzas. Šajā dienā atzīmē un atceras iepriekšējos piecpadsmit gados kopā piedzīvoto un pārdzīvoto. Var atzīmēt lielākā radu un draugu pulkā, bet nedrīkst aizmirst arī par atpūtu divatā. Šajā dienā dāvina stikla izstrādājumus. Sievai, visticamāk, prieku sagādās dārgas smaržas interesantā stikla pudelītē, bet vīram, iespējams, prieku sagādās dārgs konjaks stikla pudelē.


Divdesmitā kāzu gadadiena – Porcelāna kāzas
Porcelāna kāzas. Tiek uzskatīts, ka vecie porcelāna trauki jau ir sen saplīsuši, tāpēc jādāvina jauni. Var dāvināt porcelāna servīzes - kafijas servīzi, ja laulātajiem garšo kafija; tējas, ja dod priekšroku tējai, galda servīzi, ja pārim patīk aicināt viesus.


Divdesmit piektā kāzu gadadiena – Sudraba kāzas
Sudraba kāzas, kas tiek svinētas pēc kopā pavadītiem divdesmit pieciem gadiem, simbolizē, ka ģimenes savienība ir cēla kā sudrabs. Tās izturība jau nav atkarīga no nejaušībām. Uz svinībām aicina visus radiniekus un draugus. Viesi dāvina sudraba izstrādājumus. Arī pāris viens otram var dāvināt sudraba rotas, kas ir cienījams mīlestības apliecinājums.


Trīsdesmitā kāzu gadadiena – Pērļu kāzas
Pērļu kāzas tiek svinētas pēc trīsdesmit kopdzīvē aizvadītiem gadiem. Šī diena simbolizē pērļu spodras attiecības. Pērļu kaklarota auskari vai rokassprādze, ko var dāvināt sievai, ir auglības simbols un nākotnes talismans. Vīram var dāvināt kaklasaites piespraudi ar pērli.


Trīsdesmit piektā kāzu gadadiena – Audekla jeb koraļļu kāzas
Audekla jeb koraļļu kāzas. Šajā dienā dāvina sarkano koraļļu izstrādājumus, kas ir veselības un ilgas kopdzīves simbols. Šajā dienā var dāvināt arī lina izstrādājumus – galdautus, dvieļus un kreklus.


Četrdesmitā kāzu gadadiena – Rubīna kāzas
Rubīna kāzas tiek svinētas pēc kopā aizvadītiem četrdesmit gadiem. Šīs dienas simbols ir rubīna, kas nozīmē mīlestību un uguni. Rubīns sevī glabā laimi un mīlestību. Šajā kāzu gadadienā var mainīt vecos laulības gredzenus pret jauniem. Jaunos gredzenus var rotāt ar rubīniem.


Četrdesmit piektā kāzu gadadiena – Safīra kāzas
Safīra kāzas. Šī diena simbolizē uzticību un krietnumu, sirsnību un mīlas pilnu dzīvi. Šajā dienā dāvina safīra rotas kā nākotnes solījumu.


Piecdesmitā kāzu gadadiena – Zelta kāzas
Zelta kāzas ir ļoti nozīmīgs brīdis pāra dzīvē, ko dažādās valstīs svin jau kopš viduslaikiem. Tā tie pavadīta ļoti svinīgā gaisotnē. Zelta kāzās var dot atkārtotu laulību solījumu, kā arī gredzenus nomainīt pret jauniem, jo rokas, kas tos nēsājušas pusgadsimtu, ir izmainījušās, bet zelts nodilis.


Piecdesmit piektā kāzu gadadiena – Smaragda kāzas
Smaragda kāzas simbolizē izdevušos laulību, un pāris ir pelnījis mieru un atpūtu, tāpēc pāris dodas kādā mierīgā un romantiskā ceļojumā. Var dāvināt neparastas un īpašas rotas ar smaragdu. Var rīkot kādu tematisku ballīti, kur viss ir zaļās noskaņās.


Sešdesmitā kāzu gadadiena – Dimanta kāzas
Dimanta kāzas tiek svinētas, ja laulībā aizvadīti sešdesmit gadi. Šajā dienā jādāvina dimanti, jo tie simbolizē to, ka pilnīgi nekas nevar izjaukt šīs attiecības, kas ir tikpat mirdzošas kā dimants.

Septiņdesmitā kāzu gadadiena – Briljanta kāzas
Briljanta kāzas pierāda, ka pāra attiecības ir kļuvušas vēl spodrākas un spožākas, jo briljants ir noslīpēts dimants. Tāpēc arī dāvanās – rotaslietas ar briljantiem.