Ārzemju autonomas piedzen nepamatotu soda naudu

Latvijas ceļotāji pēc atgriešanās dzimtenē mēdz saskarties ar nepatīkamiem pārsteigumiem no ārzemju autonomām. Tās no konta atvelk vairākus simtus eiro par pārkāpumiem, ko viņi pat nav varējuši veikt, jo jau bija devušies prom no valsts.

 

Ērta vizināšanās ar ārzemēs nomātu auto var beigties ar pamatīgiem un nepamatoties sodiem

FOTO: Shutterstock.com

Ērta vizināšanās ar ārzemēs nomātu auto var beigties ar pamatīgiem un nepamatoties sodiem

Ja esat ārzemēs izmantojis autonomas pakalpojumus un pirms atgriešanās Latvijā spēkratu esat pilnā kārtībā nodevis izīrētājam, nedomājiet, ka visas saistības varētu būt beigušās. Ne viens vien autovadītājs pēc tam saņēmis rēķinu par it kā ar šo auto veikto ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu vai spēkrata sabojāšanu, kaut tajā laikā viņš ne tikai nav bijis pie stūres, bet pat atstājis šo valsti. Pēc tam nākas tērēt laiku, lai pierādītu savu nevainību un atgūtu naudu, kura jau automātiski atvilkta no jūsu bankas konta.
 

Stokholmā nepareizi novietots auto
Sandris Metuzāls "Likumam un Taisnībai" atklāj, ka šāds nepatikšanās iekūlies gan pats, gan viņa kundze.

“Vasarā Zviedrijā uz divām dienām autonomā "Sixt" Arlandas lidostā nomā paņēmu vieglo automašīnu. Oktobrī man atnāca paziņojums, ka no mana konta atvilkti 160 eiro liela soda nauda par auto novietošanu neatļautā vietā. E-pastā bija pievienots arī paskaidrojumu raksts, ka pārkāpums izdarīts 8. jūlijā, bet es auto nomā bija paņēmis 5. un 6. jūlijā. Turklāt 8. jūlijā Stokholmā pat nevarēju būt, jo biju jau devies prom no Zviedrijas. Notika arī dīvainības ar kontu – vispirms atņemto naudu atskaitīja atpakaļ, bet pēc tam atkal atņēma,” stāsta Metuzāls.

Kad viņš sācis protestēt un rakstīt vēstules, naudu tomēr atdeva. Tas aizņēma vairākas dienas, jo uz pirmajiem e-pastiem autonoma pat neuzskatīja par vajadzīgu atbildēt. “Šajā gadījumā visiem iesaku pēc autonomas izmantošanas rūpīgi sekot līdzi gan saviem e-pastiem, gan bankas konta stāvoklim,” saka Metuzāls.
 

Bojājumi bez pierādījumiem
Otrs nepatīkamais gadījums ar autonomu bija viņa dzīvesbiedrei, zvērinātai notārei Ilzei Metuzālei. Viņa septembrī bija Parīzē un paņēma auto nomā ar "Rental Car" starpniecību no firmas "Avis".

Pēc atgriešanās Latvijā "Avis" no Metuzāles konta atvilka 400 eiro par it kā viņas vainas dēļ nodarītajiem auto bojājumiem. Ar "Avis" kantori neizdevās sazināties vairākas nedēļas.

“Tomēr viss beidzās labvēlīgi. Tā kā Latvijā ir "Rental Car" birojs, tad vērsos tajā ar paskaidrojumu, ka mana sieva nekādi nevarēja bojāt auto, jo nekādos ceļu satiksmes negadījumos neiekļuva un viņai bija arī pilna apdrošināšana. Nepagāja ilgs laiks – pāris dienas, un atvilktā nauda atgriezās kontā,” saka Metuzāls.

Zīmīgi, ka "Avis" neatsūtīja nekādus foto ar bojāto auto. “Šajā gadījumā gribu teikt – dodoties uz ārzemēm, iegādājieties pilno apdrošināšanu. Tā varbūt arī dārgāk maksā, bet ļaus jums izvairīties no zaudējumiem,” piebilst Metuzāls.
 

Kur iesniegt pretenzijas?
Vispirms jācenšas sazināties un jautājumu risināt ar autonomu, kura pret jums piemērojusi nepamatotas sankcijas. Ja vienoties neizdodas, jāvēršas patērētāju tiesību aizsardzības institūcijā vai nu attiecīgajā valstī, vai mūsu pašu Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), kuram ir sadarbība ar attiecīgajām iestādēm pārējās Eiropas Savienības valstīs. PTAC arī izskaidros, kā aizstāvēt savas tiesības.

Šogad PTAC sācis kampaņu Domā, ja nomā auto un internetā izveidojis mājaslapu parads.lv, kurā soli pa solim izstāsta, kā pareizi rīkoties autonomā un kādi principi jāievēro, lai pēc tam neiekultos nepatikšanās.


Mēģina iekasēt 5000 eiro
PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa atklāj, ka kādam Latvijas klientam Islandē auto nomas pakalpojumu sniedzējs mēģinājis ieturēt aptuveni 5000 eiro garantijas maksu. Attiecīgajā lietā neaptvertais risks bijusi smilšu vētra, kuras radītie bojājumi auto nebija iekļauti pilnajā apdrošināšanā. Sadarbojoties patērētāju aizstāvjiem, auto iznomātājs šo naudu tā arī nespēja iekasēt.

 

Reklāma
Reklāma

Sūdzības tiek saņemtas par dažādiem automašīnas bojājumiem (iepriekš nefiksētiem, iespējams, pēc nodošanas radītiem), drošības naudas neatmaksāšanu, jo pārkāpti līguma noteikumi ar vai bez iemesla.

Tāpat sūdzības PTAC saņēmis par automašīnas defektiem, kas atklājas tās lietošanas laikā, un patērētājiem radītajiem zaudējumiem, lai auto nogādātu atpakaļ pie iznomātāja. Tāpat konstatēta vispārīga zaudējumu atlīdzināšanas pienākuma uzlikšana patērētājam, kaut gan ne visos gadījumos klients par auto nodarītajiem zaudējumiem bija vainīgs.


Kas jāņem vērā
PTAC atgādina: “Pirms sākat lietot automašīnu, ievērojiet, lai, auto pieņemot un nododot, tiktu noformēts pieņemšanas-nodošanas akts, ko paraksta abas puses un kas ir neatņemama līguma sastāvdaļa. Pārliecinieties, vai tajā ir atzīmēti visi esošie auto bojājumi un skrāpējumi. Atcerieties, ka jums ir tiesības veikt atzīmes par iznomājamās automašīnas tehnisko stāvokli pieņemšanas-nodošanas aktā.

Pārliecinieties, vai automašīnas nomas maksā ietilpst apdrošināšana pret bojājumiem, zādzību un tā tālāk. Pārliecinieties, ka iekļautais apdrošināšanas pašrisks atbilst jūsu vēlmēm un kādi ir izņēmumu gadījumi, kuru dēļ radušos zaudējumus apdrošinātājs nesedz.
 

 

Drošības labad der auto fotografēt pēc saņemšanas un pirms nodošanas. Vēlāku strīdu un, jūsuprāt, nepamatotu pretenziju gadījumā bildes ar laika atzīmi var noderēt.

 

Ieplānojiet pietiekami daudz laika auto nodošanai, īpaši, ja nododat to kādā no noslogotākajām lidostām. Rekomendējam auto nodot nomas darba laikā un saņemt nomas darbinieku apliecinājumu, ka jūsu lietošanas laikā nav veikti papildu auto bojājumi. Tādā veidā izvairīsieties no situācijas, kad jums tiek pieprasīta papildu samaksa par automašīnas bojājumiem, ko neesat radījis.”


Bilde pirms un pēc
Drošības labad der auto fotografēt pēc saņemšanas un pirms nodošanas. Vēlāku strīdu un, jūsuprāt, nepamatotu pretenziju gadījumā bildes ar laika atzīmi var noderēt. Sevišķi svarīgi to darīt, ja auto nododat laikā, kad nomas punkts slēgts (iemetot atslēgas un dokumentus tam paredzētā pastkastē). Pirms finiša bildes auto nāksies nomazgāt, citādi foto par pierādījumu nederēs.

Ja esat saņēmis rēķinu, kurā uzrādīta papildu samaksa, piemēram, par bojājumiem vai trūkstošu degvielu, pārbaudiet, vai rēķinam ir pievienota papildu dokumentācija, kas apliecina nepieciešamību veikt papildu samaksu. Ja esat saņēmis sodu par satiksmes noteikumu pārkāpumu, kuru neesat apmaksājis, auto noma ir tiesīga jums soda naudu pievienot papildus auto nomas pakalpojumu maksai. Auto nomas lielākoties papildus pieprasīs arī maksu par administratīvajiem izdevumiem.
 

No portāla Jauns.lv