Gaidāms lidojums? Vērtīgi padomi ceļojumam ar mazu bērnu

Augusts ir iecienīts laiks atvaļinājumam un garākiem pārbraucieniem vai ceļojumiem ar ģimeni. Pat ja četras un vairāk stundas pavadīt kopā ar mazu bērnu lidmašīnā varētu šķist izaicinājums, ir vairāki veidi, kā radoši nodarbināt mazo ceļotāju. Mazo ekspertu skola (www.mazoekspertuskola.lv) sadarbībā ar producenti Kristu Preisu iesaka aktivitātes, kā īsināt laiku garākos ceļojumos ar auto vai lidmašīnu.

Liec lietā mazliet iztēles, lai ceļojums pārvērstos brīnišķīgā piedzīvojumā! Foto no Kristas Preisas ģimenes arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Liec lietā mazliet iztēles, lai ceļojums pārvērstos brīnišķīgā piedzīvojumā! Foto no Kristas Preisas ģimenes arhīva.

 

 

„Pēdējo pāris gadu laikā vairakkārt esmu ceļojusi kopā ar abiem bērniem (Lenijai ir 6 gadi, Viljamam – 4 gadi). Esam lidojuši uz Vāciju. Vienmēr apdomāju, kas nepieciešams, lai bērniem nebūtu garlaicīgi. Esmu novērojusi, ka bērni lidmašīnā dažkārt spēlē datorspēles vai skatās multenes planšetdatoros. Tā kā mums planšetes nav, labprāt laiku pavadām citādāk,” stāsta Krista Preisa.

„Mums līdzi ir zīmēšanas bloks, krāsojamās grāmatas un zīmuļi, kā arī lidostā nopirkts bērnu žurnāls, kur atrodamas dažādas prāta spēles. Lenijai mugursomā ir vismaz viena lelle un Viljamam – pāris mašīnītes. Vērojam mākoņus un cits citam stāstam, kādus dzīvniekus vai pasaku tēlus tajos saskatām. Ir vēl vairākas idejas, ko ikviens var realizēt ceļojumu laikā.”

 

 

Idejas kopīgām aktivitātēm lidmašīnā

Līmlapiņu spēle

Iegādājies līmlapiņas, tās ir vieglas un neaizņem daudz vietas. Aicini bērnu uz katras lapiņas uzrakstīt vai uzzīmēt vārdus, kas saistās ar lidošanu. Ļauj mazajam tās pielīmēt pie lidmašīnas loga. Tā ir aktivitāte, kas ne tikai īsinās laiku. Tādā veidā bērns attīstīs arī valodas prasmi.

 

Spēles ar dziju

Paņem līdzi ceļojumā krāsainus dzijas kamoliņus. Ja iespējams, ieliec ceļojuma somā arī pogas un/ vai auduma gabaliņus. Parādi bērnam, kā var veidot pīnes, „draudzības rokassprādzes” vai savērt košas pogu aproces. Pāris piemēri atrodami te:

http://www.heywanderer.com/2012/05/diy-fastest-friendship-bracelet-ever.html,

http://www.stripesandsequins.com/2012/06/diy-fishtail-braid-friendship-bracelets.html,

http://www.the-red-kitchen.com/2012/02/simple-braided-friendship-bracelet.html.  

Ļaujiet vaļu izdomai – no dzijas vai auduma atgriezumiem var tapt mīļas lupatu vai pirkstu lellītes. Nereti šī aktivitāte var aizņemt visu lidojuma laiku, sākot no rotaļlietu izveides līdz pat veselam leļļu teātrim!

Reklāma
Reklāma

 

Labo darbu kaste

Spēlējoties un kavējot laiku lidmašīnā, kolāžas, izveidotās lellītes un izkrāsotos zīmējumus iespējams salikt „Labo darbu kastē” (http://mazoekspertuskola.lv/cards/view/201), uzrakstot uz lapiņas katru veikumu. Kastes vietā noderēs arī soma vai auduma maiss. Vienojieties, ka bērns turpinās likt „labos darbus” kastē (vai somā) arī ceļojuma laikā. Kad sakrājies konkrēts skaits „darbiņu” vai tā piepildīta, paslavējiet bērnu, uzdāvinot kādu mazu un mīļu dāvaniņu.

 

Uzlīmju albums

Bērni dievina uzlīmes, kas ir nomierinoša un radoša aktivitāte. Paņem līdzi ceļojumā uzlīmju grāmatu, kādu blociņu vai zīmēšanas albumu, kā arī vairākas uzlīmes. Aiciniet bērnu radīt savu stāstu. Lipinot attēlus, mudini mazo stāstīt, kas redzams kolāžā. Uzdod jautājumus un ieklausies bērnā.

 

Varoņiem pa pēdām

Ļaujiet bērnam iztēloties savu iemīļoto grāmatu vai multiplikācijas filmu varoni –  Betmenu, Supermenu, Kaķu sievieti  vai jebkuru citu tēlu. Mudiniet bērnu iejusties, piemēram, stjuartes vai pilota lomā, spēlējiet „ciemos” vai „veikalos”. Aktivitāte rosinās bērnu apgūt pieklājības frāzes (http://mazoekspertuskola.lv/cards/view/57), kā arī attīstīs radošo domāšanu. Atceries – bērniem patīk pārģērbties īpašos varoņu kostīmos, tajā pašā laikā tie nav obligāti nepieciešami. Kopā varat izveidot neparastu grimu, masku vai varoņu aksesuārus no papīra, dzijas, tukšas papīra tējas vai kafijas tasītes u.tml.

„Protams, bērni nevar visu lidojuma laiku nosēdēt mierīgi. Kad vien varu, ļauju viņiem staigāt lidmašīnas ejā. Pēdējā ceļojumā Viljams bija uzvilcis Supermena tērpu ar apmetni un bija gatavībā glābt pasauli un mūs abas ar Leniju, ja vien būtu tāda iespēja,” pieredzē dalās K. Preisa. 

 

Lai iedvesmojoši un radoši ceļojumi kopā ar visu ģimeni!

 

Par Mazo ekspertu skolu

Mazo ekspertu skola www.mazoekspertuskola.lv ir Latvijas vecākiem domāts unikāls tiešsaistes resurss, kur atrodami praktiski materiāli pirmsskolas vecuma bērnu galveno prasmju attīstīšanai, ar mērķi audzināt patstāvīgus, loģiski domājošus un neatkarīgus bērnus. Interneta platforma tika atklāta šī gada maijā. Pieejamie materiāli galvenokārt ir krāsojami uzdevumi latviešu valodā. Uzdevumi attīsta bērnu valodu, loģisko domāšanu, emocionālo inteliģenci, uztveri, izpratni par veselīgu dzīvesveidu un uzturu, tāpat tie ir ērts resurss vecākiem ierosmei pavadīt laiku kopā ar 2 - 6 gadus veciem bērniem.