7 ieteikumi, kas būtu jāņem vērā, dodoties pārgājienā

Kaut laika apstākļi vairs nelutina, pārgājienā var doties tik un tā. Grūtības un piedzīvojumi tikai norūda raksturu. Taču ir lietas, ko vajadzētu ņemt vērā, lai pasākums izdotos un nesagādātu nepatīkamus brīžus.
Arī uz pārgājienu atteicas senais teiciens – nav nepiemērotu laikapstākļu, ir nepiemērots apģērbs.

FOTO: Shutterstock.com

Arī uz pārgājienu atteicas senais teiciens – nav nepiemērotu laikapstākļu, ir nepiemērots apģērbs.

  1. Pirms dodies pārgājienā, izpēti, cik daudz kilometru būs jānoiet līdz izvēlētajam mērķim. Ja pēdējā laikā maz staigāts un līdzi nāk bērni, izvēlies aptuveni 5 kilometrus garu maršrutu, lai pārāk nenogurtu. Ar katru nākamo pārgājienu attālumu var palielināt. Ja pārgājiena maršruts ved pa mežu, rēķinies, ka iešana šādā vidē nav līdzvērtīga pastaigai pa gludu segumu.
  2. Vienmēr līdzi paņem uzlādētu telefonu. Tad varēsi gan uzņemt fotogrāfijas, gan sekot līdzi kartei, lai zinātu, cik tālu vēl līdz mērķim. Atceries, ka vēsā laikā telefons var izlādēties ātrāk, tāpēc, ja iespējams, paņem līdzi bezvadu lādētāju.
  3. Plānojot maršrutu, vienmēr rēķinies ar laikapstākļiem un ģērbies atbilstoši tiem. Līdzi vari paņemt otru zeķu pāri un vēl vienu apģērbu kārtu, lai vajadzības gadījumā pārģērbtos. Ja sola lietu, noderēs plēves pončo vai cits ūdensnecaurlaidīgs apģērbs.
  4. Neaizmirsti par uzkodām un dzērieniem! Banāni, melnā šokolāde, rieksti, sviestmaizes – pārgājiena laikā viss šis šķitīs dubulti gards. Vēsā laikā noteikti noderēs arī silta tēja termosā. 
  5. Velc ērtus apavus un līdzi paņem arī plāksterus – tie var noderēt.
  6. Ņem vērā, ka rudenī un ziemā diezgan ātri mēdz satumst, tāpēc ieplāno, lai pārgājiens beidzas dienas gaišajā laikā. Ja gadās aizkavēties vai plānots iet diennakts tumšajā laikā, noderēs lukturītis.
  7. Dodoties pārgājienā, ikdienas steigu, rūpes un problēmas atstāj mājās. Maksimāli baudi dabu un uzsūc sevī visu tās skaistumu un spēku!

 

Der zināt

Reklāma
Reklāma

Pārgājiena maršrutus meklē šeit:

  • trektours.lv. Te atradīsi gan maksas, gan bezmaksas maršrutus. Pārgājieni ir ļoti labi strukturēti, tāpēc izvēlies sev piemērotāko – īsu, garu vai arī vispopulārāko maršrutu.
  • aktivalatvija.lv. Šajā mājaslapā pieejami gan pastaigu, gan pārgājienu maršruti bukletu veidā PDF formātā. Bez paša maršruta apskatīšanas vietnes autori piedāvā arī nelielu informāciju par maršrutā iekļautajiem apskates objektiem un atpūtas vietām. Informācija ir pieejama bez maksas.
  • travelfree.lv. Noderēs ikvienam, kam pārgājiena maršruta izvēlē svarīga citu cilvēku pieredze un fotogrāfijas. Te apkopota arī informācija par apskates objektiem un lejupielādējamas maršrutu kartes

Saistītie raksti