Augļu un dārzeņu mizu praktisks pielietojums

Banānu, kartupeļu, citronu, ābolu un citu augļu un dārzeņu mizas nevajag mest ārā. Saimniecībā noderēs!

FOTO: Shutterstock.com

Banānu mizas – apavu tīrīšanai. Ādas kurpes atkal atgūst spīdumu, ja tās nospodrina ar banānu mizas gaišo iekšpusi. Arī ūdens traipus no apaviem tā var notīrīt.  

Dari tā: ar banānu mizas gaišo iekšpusi nospodrini apavus, pēc tam vēl tos nopulē ar mīkstu lupatiņu.

 

Ābolu mizas – alumīnija katlu spodrināšanai. Ābolu mizas satur augļskābes, kas reaģē ar alumīniju.

Dari tā: sauju ābolu mizu ieber katlā, pielej tik daudz ūdens, lai vāroties neiet pāri malām, un kādu laiku pavāri. Katls atkal izskatīsies tīrs un spodrs.

 

Citronu mizas – plastmasas trauku atsvaidzināšanai. Plastmasas trauki un kastītes ātri vien uzsūc tajās uzglabāto produktu aromātu, un mazgāšana vien nepalīdz. Šādās reizēs lieti noder citronu mizas.

Dari tā: izmazgā plastmasas trauku, rūpīgi izslauki un cītīgi ierīvē ar citronu miziņām.

 

Sīpolu mizas – katlu dezinficēšanai. Sīpoli un it sevišķi sīpolu mizas satur vielas, kurām piemīt dezinficējoša iedarbība. Ja nav izdevies kārtīgi izdezinficēt katlus, var izlīdzēties ar sīpolu mizu novārījumu.

Dari tā: ieber prāvu sauju sīpolu mizu, ielej ūdeni un uz lēnas uguns vāri vismaz 10 minūtes.

 

Reklāma
Reklāma

Kartupeļu mizas – termosu tīrīšanai. Uz termosu iekšējās spoguļvirsmas laika gaitā rodas brūni nosēdumi, kurus ar parastajiem tīrīšanas līdzekļiem grūti dabūt nost. Šim nolūkam labi noder kartupeļu ciete.

Dari tā: sauju kartupeļu mizu ieber termosā, pielej karstu ūdeni, uzliec vāku un pamatīgi sakrati. Pēc tam atstāj vismaz uz 15 minūtēm, lai iedarbojas. Tad saturu izlej laukā un termosu izskalo ar tīru ūdeni.

 

Apelsīnu mizas – vannasistabas un virtuves spodrībai. Nerūsējošā tērauda rokturus, ūdens krānus un citas virsmas var ļoti labi nospodrināt ar apelsīnu mizām. Baltajā mizas slānītī ir dabīga balinoša viela, kas labi likvidē, piemēram, kaļķa nosēdumus un ūdens traipus uz spožajām virsmām.

Dari tā: ierīvē virsmas ar miziņu un ļauj kādu brīdi iedarboties. Pēc tam nopulē ar mīkstu lupatiņu.

 

No: "100 Labi Padomi"

■ Banānu mizas – apavu tīrīšanai. Ādas kurpes atkal atgūst spīdumu, ja tās nospodrina ar banānu mizas gaišo iekšpusi. Arī ūdens traipus no apaviem tā var notīrīt.  

Dari tā: ar banānu mizas gaišo iekšpusi nospodrini apavus, pēc tam vēl tos nopulē ar mīkstu lupatiņu.

■ Ābolu mizas – alumīnija katlu spodrināšanai. Ābolu mizas satur augļskābes, kas reaģē ar alumīniju.

Dari tā: sauju ābolu mizu ieber katlā, pielej tik daudz ūdens, lai vāroties neiet pāri malām, un kādu laiku pavāri. Katls atkal izskatīsies tīrs un spodrs.

■ Citronu mizas – plastmasas trauku atsvaidzināšanai. Plastmasas trauki un kastītes ātri vien uzsūc tajās uzglabāto produktu aromātu, un mazgāšana vien nepalīdz. Šādās reizēs lieti noder citronu mizas.

Dari tā: izmazgā plastmasas trauku, rūpīgi izslauki un cītīgi ierīvē ar citronu miziņām.

■ Sīpolu mizas – katlu dezinficēšanai. Sīpoli un it sevišķi sīpolu mizas satur vielas, kurām piemīt dezinficējoša iedarbība. Ja nav izdevies kārtīgi izdezinficēt katlus, var izlīdzēties ar sīpolu mizu novārījumu.

Dari tā: ieber prāvu sauju sīpolu mizu, ielej ūdeni un uz lēnas uguns vāri vismaz 10 minūtes.

■ Kartupeļu mizas – termosu tīrīšanai. Uz termosu iekšējās spoguļvirsmas laika gaitā rodas brūni nosēdumi, kurus ar parastajiem tīrīšanas līdzekļiem grūti dabūt nost. Šim nolūkam labi noder kartupeļu ciete.

Dari tā: sauju kartupeļu mizu ieber termosā, pielej karstu ūdeni, uzliec vāku un pamatīgi sakrati. Pēc tam atstāj vismaz uz 15 minūtēm, lai iedarbojas. Tad saturu izlej laukā un termosu izskalo ar tīru ūdeni.

■ Apelsīnu mizas – vannasistabas un virtuves spodrībai. Nerūsējošā tērauda rokturus, ūdens krānus un citas virsmas var ļoti labi nospodrināt ar apelsīnu mizām. Baltajā mizas slānītī ir dabīga balinoša viela, kas labi likvidē, piemēram, kaļķa nosēdumus un ūdens traipus uz spožajām virsmām.

Dari tā: ierīvē virsmas ar miziņu un ļauj kādu brīdi iedarboties. Pēc tam nopulē ar mīkstu lupatiņu.