Kad naktīs ir zem 10 grādiem, laiks nest ķirbīšus uz mājām – vairs tie neaugs

“Kad naktīs temperatūra sāk noslīdēt līdz 10 grādiem, laiks nest ķirbīšus uz mājām. Velti cerēt, ka tie vēl augs un saresnēs. Ja rudens būs jauks, vabūt vēl paaugsies aizmetušies auglīši. Taču nobriest tie nepagūs un derēs tūlītējai ēšanai,” mudina ķirbju audzētāja Ilze Venterzute no Tukuma novada.

FOTO: Shutterstock.com

Ja naktis aukstas, ķirbjiem sākas tā sauktā raudāšana. Tie raso. Līdzīgs efekts ir, ja augļus patur ledusskapī un izņem no tā. Ķirbju jutīgums pret aukstumu arī atkarīgs no šķirnes. Piemēram, muskatķirbis ir liels siltummīlis. Daži tā sauktie vecmāmiņu ķirbji var paciesties dārzā ilgāk.
 

* Vēsumā jauni augļi neaizmetīsies, jo ķirbim būs tikai vīrišķie ziedi. Tādēļ nav vērts segt stādījumus.

Ķirbjiem svarīgākais tagad nokļūt sausā un siltā vietā, kāda patīk arī tā audzētājam. Dažu ķirbju saimnieki, protams, skaistuļus nesīs istabā vai virtuvē.
 

* Ar siltumu nevajag pārspīlēt. Apkures ierīču tuvumā (ap 25 ºC) ķirbja mūžs beigsies agrāk.

* Ķirbjus var glabāt arī kā dekorus uz skapja, taču tur tie regulāri jāapskata, vai nav sākuši bojāties. Drošības pēc var palikt kaut ko apakšā.

Šogad ķirbju raža ir vēl mazāka nekā pērnajā drēgnajā vasarā, taču tie ir skaisti krāsaini. Ja ķirbji un kabači stādīti lielākās platībās, kopumā apmierinoša raža būs vienmēr.

* Tāpat kā ķirbjus istabā var glabāt arī pāraugušos kabačus.

Ir uzskats, ka ķirbjus vēlams novietot glabāšanai tāpat, kā tie auguši dobē. Mazdārziņā to var darīt, taču, ja raža lielāka, ķirbji būs pateicīgi par nokļūšanu siltumā un sausumā.

Reklāma
Reklāma

Ēšanai iegriezto ķirbi ledusskapī var uzglabāt diezgan ilgi, taču tam nedrīkst izņemt sēklotni. Tāpēc arī veikalos ķirbja gabalus visbiežāk pārdod tādus. Iztīrīta ķirbja šķēle ātri sāk pelēt.

Pašai ķirbju audzētājai ķirbji vislabāk garšo cepti – gan uz pannas, gan cepeškrāsnī. Lielos griež šķēlēs un gabaliņos, mazākos – uz pusēm. Tā var labi apēst arī tos ķirbjus, kuriem grūti nomizot mizu.

* Ceptos un neapēstos ķirbjus var sablendēt un uzglabāt ledusskapī biezzupām. Masu arī var sagatavot, ķirbju gabaliņus pasautējot katlā nelielā ūdens daudzumā.

Sēklas var apēst vai lielākās paglabāt sēšanai nākamgad. Taču nav garantijas, kāds ķirbis vai kabacis no šīm sēklām būs. Mazdārzniekam var būt pat interesanti vērot, kāds apalītis izaugs no katra stāda. Šāds augs derēs arī tad, ja plāno apstādīt kompostkaudzi vai lielu laukumu. Taču, ja vēlas tieši noteiktas šķirnes augu, tad sēklas jāpērk no profesionāļiem, jo ķirbjaugi ir čakli uz saziedēšanos.

* Ķirbju audzētājai ir vairāk nekā 50 šķirņu ķirbju, un katru gadu sēklas tiek pirktas, lai raža būtu ar garantiju.

 

Avots: