Septiņi paņēmieni, kā vienkārši un efektīvi iztīrīt pieķepušu cepeškrāsni

Grūti iztīrāmo cepeškrāsni dažreiz labāk sakopt ar mājās atrodamiem līdzekļiem, nevis dārgo veikala ķimikāliju. Vismaz ir vērts pamēģināt. 
 

FOTO: Shutterstock.com


Iedarbīgi dabas līdzekļi – spināti. Tie noder gan piedegušas plīts virsmai, gan cepeškrāsns  tīrīšanai. Uz netīrajām vietām uzliec sakarsētu spinātu putriņu un atstāj, lai vismaz pusstundu iedarbojas. Tad ar lupatiņu rūpīgi notīri. Netīrumu atmiekšķēšanu veic spinātos esošā oksālskābe. 


Ņemt talkā skūšanās putas. Uzpūtu tās uz netīrumiem, kas piekaltuši pie cepeškrāsns sienām un pamatnes, ļauj kādu brīdi iedarboties un izmazgā ar ūdeni. Ja nepieciešams, procesu atkārto vēlreiz un pašās beigās iztīrīto krāsi sakarsē. 

 

Noder arī pulveris. Ņem palīgā veļas pulveri vai pulverveida trauku mazgājamo līdzekli. Uzkaisi plānā kārtā uz cepeškrāsns pamatnes un uzklāj virsū divas kārtas samitrinātus papīra dvieļus. Atstāj pa nakti, lai iedarbojas. Nākamajā dienā noņem papīrus kopā ar netīrumiem un izberz krāsni ar ūdenī saslapinātu lupatiņu.

 

Karsē sāli. Cepeškrāsns pamatni saslapini un netīrās vietas bagātīgi apkaisi ar ar sāli, lai izveidojas balta kārta. Ieslēdz krāsni uz visaugstāko temperatūru un karsē, līdz sāls sabrūnē. Tas var ilgt labu laiku. Tad krāsni atdzesē remdenu un sāli izslauka laukā. Dara to uzmanīgi, lai nenošvīkātu pamatni. Visu iztīra ar mitru lupatu. 

 

Rasa atmiekšķē piedegumu. Ja dzīvo vietā, kur pa nakti ir iespēja iznest un nolikt mauriņā apķepušās grila vai cepeškrāsns restes, tad atstāj tās pa nakti ārā. Rasa un gaisa mitrums netīrumus labi atmiekšķē. Nākamajā rītā notīri ar etiķūdenī samērcētu lupatiņu. 
 

Ar tvaiku pret piedegumu. Karstumizturīgā traukā ielej ūdeni un iespied sulu no 4 – 6 citronu pusītēm. Ieliec cepeškrāsnī, ieslēdz 200 grādu temperatūru un kādu laiku karsē. Karstie tvaiki kombinācijā ar citrona ēterisko eļļu un skābi labi atmiekšķē taukus un pieķepušas produktu atliekas. Beigās remdenu krāsni iztīri ar mitru lupatiņu. 
 

Reklāma
Reklāma

Alumīnija folija komplektā ar cepamo pulveri. Vislabāk noder apkaltušai elektriskās plīts virsmai. Alumīnija folija gabalu saujā saburza. Uz netīrās virsmas bagātīgi uzklāj cepampulveri. Uzlej nedaudz ūdens un ar saņurcīto foliju izberzē putriņu par visu virsmu, lai tas noberž brūno piedegumu. Pēc tam visu notīra ar mitru lupatiņu. 

 

Padomi no žurnāla  "100 Labi Padomi"