Rīcības plāns, ja noticis ceļu satiksmes negadījums. Svarīgi izlasīt!

Liela daļa transportlīdzekļu vadītāju, nokļūstot negadījumā, apmulst un krīt panikā un nezina, kā rīkoties. Mēģināsim pakāpeniski tikt skaidrībā, kāda tad ir pareiza rīcība pēc negadījuma. Jo vairāk gatavi būsim pirms negadījuma, jo lielāka iespēja, ka pareizi rīkosimies situācija, kura, cerams, nepienāks. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

1. Ir jāapstājas un jāieslēdz avārijas gaismas signalizācija, lai viena negadījuma norise neizraisītu citu, kā tas nereti mēdz notikt. Izkāpjot no automašīnas, lai pārliecinātos par notikušo, jāievēro maksimāla piesardzība, it īpaši tajos gadījumos, kad auto atrodas uz brauktuves un garām brauc citi transportlīdzekļi. Lai arī uztraukums ir liels, jābūt maksimāli piesardzīgam, lai nenotriektu citi garāmbraucoši transportlīdzekļi, jo ir pieredzētas situācijas, kad pēc nenozīmīga negadījuma, uztraukumā neuzmanīgi izkāpjot no automašīnas, cilvēku notriec cits automobilis.

 

2. Jāpārliecinās, vai negadījumā nav cietuši citi cilvēki. Ja ir cietušie, obligāti jāizsauc policija un neatliekamā medicīniskā palīdzība. Zvanot pa tālruni 112, būs iespējams sazināties ar jebkuru nepieciešamo dienestu. Iespējams izmantot arī policijas tālruni 02 un neatliekamās medicīnas palīdzības tālruni 03. Pirms zvanīšanas jānoskaidro konkrētā atrašanās vieta – pilsēta (rajons), iela, ceļa nosaukums un piesaistes vieta – mājas numurs, vismaz aptuvens autoceļa kilometrs vai orientieris. Pretējā gadījumā būs jātērē laiks, ar telefonu rokā skaidrot apkārt un meklējot, kā raksturot savu atrašanās vietu, reizēm zaudējot pat liktenīgo laiku. Zvanot pa tālruni 112, atsaucas Rīgas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta dežūrdaļa, tādēļ jāatceras, ka, zvanot no citas pilsētas, tā jānosauc, jo ielas ar vienādiem nosaukumiem var atrasties dažādās pilsētās. Ja ir redzams, ka cilvēki ir iesprostoti sadauzītās automašīnas lūžņos, par to uzreiz jābrīdina glābšanas dienests, jo cilvēku atbrīvošanai nepieciešama speciāla tehnika.

 

3. Līdz palīdzības ierašanās brīdim nepieciešamā minimuma ietvaros jāsniedz neatliekamā palīdzība cietušajam cilvēkam un iespēju robežās cilvēki jāpārvieto no brauktuves, kur tos var apdraudēt garāmbraucošas automašīnas, uz mazāk bīstamu vietu. Ja nav īpašu prasmju, nedrīkst noņemt cietušam motociklistam aizsargķiveri. Sniedzot palīdzību, tā veicama kvalitatīvi, lai nemākulīgas darbības rezultātā cietušajam netiktu nodarīts lielāks kaitējums.

 

4. Jāatceras arī noteikumu prasība par avārijas trijstūra uzstādīšanu. Tas jānovieto tajā virzienā, no kuras puses visvairāk tiek trauc;eta satiksme, lai papildius brīdinātu  citus vadītājus. 

 

Reklāma
Reklāma

5. Ierodoties policijai, jāsniedz nepieciešamie paskaidrojumi un jārīkojas saskaņā ar policijas norādījumiem. 

 

6. Šķiet, ka esam sasnieguši tādu telekomunikāciju pakāpi, ka nevajadzētu būt sarežģīti izsaukt palīdzības dienestus, tomēr, ja nu šāda problēma rodas, noteikumi pieļauj cietušā transportēšanu līdz tuvākajai medicīnas iestādei ar savu transportlīdzekli, no kurienes par notikumu jāziņo policijai un pašam jāatgriežas notikuma vietā sagaidīt policiju. Tomēr jāatceras, ka cietušā transportēšana var būt riskanta cietušajam. 

 

7. Ja cilvēki negadījumā nav cietuši un transportlīdzekļiem nav bojājumu, kas aizliegtu kustību (apgaismes ierīces, vadības mehānismi), kā arī nav bijāta trešās personas manta (ceļa zīmes, ceļa aprīkojums, citu cilvēku manta) un vadītāji spējīgi vienoties par visiem būtiskajiem negadījuma apstākļiem, iespējams sastādīt vadītāju saskaņoto paziņojumu (speciāla veidlapa).

 

Avots: A. Vancovičs Izdzīvošanas ABC autobraucējiem. R.: Jumava, 2008.