Ceļvedis viedpulksteņu pasaulē

Attīstoties modernajām tehnoloģijām, arvien biežāk tiek iegādāti un izmantoti viedpulksteņi.
Pirms viedpulksteņa iegādes ir jāizvērtē tā lietošanas mērķis.

FOTO: Publicitātes foto

Pirms viedpulksteņa iegādes ir jāizvērtē tā lietošanas mērķis.

Parasti smart pulksteņa iegādei ir kāds konkrēts mērķis.

Aktīva dzīvesveida cienītāji ar ierīces palīdzību seko līdzi treniņu rezultātiem un uzrauga sirds ritmu. Citi tos izmanto kā mobilā telefona aizvietotāju un ir sasniedzami vienmēr. Pirms viedpulksteņa iegādes ir jāizvērtē tā lietošanas mērķis.

 

Sportistiem piemērotāki būs Garmin sporta pulksteņi, kas ir paredzēti ne tikai skrējējiem, bet arī citu sporta veidu cienītājiem. 

 

Aizņemtiem cilvēkiem piemērotāki būs Apple vai Samsung viedpulksteņi, kam var pieslēgt eSIM. Ar viedās ierīces palīdzību tā īpašnieks būs sasniedzams jebkurā brīdī.

 

Viedpulkstenis bērnam, kas dod iespēju sazināties, ar GPS palīdzību precīzi uzzināt bērna atrašanās vietu, uzraudzīt bērna fiziskās aktivitātes.

 

Viedpulksteņu ražotāji piedāvā izmantot dažādas funkcijas - viedtālruņa paziņojumus, SMS, e-pastu, aplikācijas, GPS, modinātāju, sadedzināto kaloriju uzskaiti, sirdsdarbības sensoru, miegā pavadītā laika uzskaiti, pedometru (soļu skaitītāju), kameras tālvadību u.c. Protams, ka modeļiem funkcijas atšķiras, tomēr tās iespējams variēt un papildināt.

 

Kas vēl jāņem vērā, izvēloties viedpulksteni?

  • Baterijas ietilpība 

Viens no svarīgākajiem parametriem ir baterijas ietilpība. Tā nosaka to, cik ilgi ierīce darbojas no vienas uzlādes līdz nākamajai. Baterijas ietilpību ietekmē viedajā ierīcē iebūvētās funkcijas, izmērs un displeja tips. Parasti preces specifikācijā tiek norādītas akumulatora jeb baterijas miliampērstundas (mAh), kā arī laiks, cik ilgi ierīce var darboties pēc uzlādes. Piemēram, Apple pulkstenis ar spilgtu skārienjūtīgu OLED ekrānu, ir jāuzlādē reizi diennaktī. Jo intensīvāk tas tiek izmantots, jo ātrāk beidzas baterijas darbības laiks. 

 

  • Operētājsistēma 

Preces specifikācijā tiek norādīta arī operētājsistēma (OS) un OS versijas atbalsts. 

Izplatītākās ir iOS, Android un Microsoft Windows. Lai gan lielākā daļa ierīču atbalsta OS, tomēr, izvēloties ierīci, ir jāpārliecinās vai to var savienot ar viedtālruni. Piemēram, iPhone lietotājam der izvēlēties viedpulksteni uz watchOS bāzes, bet Android īpašniekam – pulksteni ar Android Wear.

 

  • Dizains

Viedpulksteņa dizains un tā izvēle ir atkarīgi no lietotāja stila, jo viedpulkstenis var kalpot arī kā viens no stila aksesuāriem. Četrstūrveida ekrāns, kāds ir, piemēram, Apple smart viedtālruņiem, ļauj labāk pārskatīt informāciju. Šāds displejs padara ērtāku aplikāciju lietošanu. Apaļie displeji ir klasiskais variants, kas ļauj ierīcei izskatīties pēc parasta klasiska pulksteņa.

 

Modernie pulksteņi izceļas ar dažādiem krāsu toņiem, siksniņu izmēru, krāsu un materiālu. Lielākā daļa siksniņu ir veidotas no ūdensizturīga silikona, tomēr ir nopērkamas arī tekstila, ādas vai metāla siksniņas, kas ļauj individualizēt pulksteņa nēsātāja stilu. 

 

  • Ekrāns

Pulksteņa ekrāna izmērs tiek norādīts collās pa diagonāli. Daudziem viedpulksteņiem ekrāna izmērs ir no 1,2 līdz 1,7 collām, bet ražotāji ir padomājuši arī par lielākiem ekrāniem. Svarīga ir arī ekrāna izšķirtspēja, kas tiek norādīta ar punktu jeb pikseļu skaitu horizontāli un vertikāli. Protams, jo vairāk punktu, jo kvalitatīvāks attēls.

 

  • Zīmols

Viens no svarīgākajiem izvēles kritērijiem jauniešu vidū ir zīmols un tā popularitāte, tādēļ aplūkosim, kā atšķiras Apple un Samsung viedpulksteņi.


 

Apple pulkstenis tiek vērtēts kā viedā ierīce ar plašu funkciju klāstu, reizē arī kā stilīgs aksesuārs. Bez iepriekš pieminētajām viedtālruņu funkcijām, daudzi Apple pulksteņu modeļi atbalsta sinhronizāciju ar citām viedajām ierīcēm, viedtālruni un datoru, ļaujot ērti pārlūkot datus par sportiskajiem sasniegumiem un mainīt iestatījumus. 

 

Jaunāko modeļu funkcijas spēj atpazīt dažādus sporta veidus, kontrolēt mūziku no viedā tālruņa un veikt bezkontakta maksājumus, jo ir aprīkoti ar īpašu skeneri. Interneta veikala 220.lv plašajā viedpulksteņu klāstā atradīsiet dažādus Apple pulksteņu modeļus, tie visi ir ūdensizturīgi un piedāvā GPS funkciju.

 

Arī gandrīz visi 220.lv klāstā esošie Samsung viedpulksteņi ir aprīkoti ar GPS funkciju un ir ūdensizturīgi. Paši jaunākie modeļi ir aprīkoti ar speciālu lietotni Hand Wash, kas ir ļoti aktuāli pandēmijas laikā. Tas ir taimeris ar noteiktu intervālu – 5 sekundes ziepju uzklāšanai uz rokām un 20 sekundes aktīvai mazgāšanai. Ik pēc 2 stundām lietotājs saņem atgādinājumu par nepieciešamību nomazgāt rokas. 


 

Interneta veikalā 220.lv atradīsiet dažādu zīmolu viedpulksteņus par labām cenām. Izvēlieties savējo!