10 interesanti veidi, kā ietaupīt naudu

Compeuro iesaka interesantu un izglītojošu rakstu - 10 interesanti veidi, kā ietaupīt naudu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Pirms pirkuma veikšanas ieturiet pauzi
Pirms ikviena lielāka pirkuma veikšanas, ideālā gadījumā arī pirms mazākiem pirkumiem, ieturiet pauzi, lai apdomātos un pieņemtu pareizo lēmumu. Vairums cilvēku iepērkas, ļaujoties mirkļa iegribām, tādējādi nopērkot preces vai pakalpojumus, kas patiesībā tiem nemaz nav vajadzīgi.


Iesniedziet gada ienākumu deklarāciju
Kurš gan nevēlētos mazāk maksāt nodokļos? Ikvienam no mums ir dota šāda iespēja. Nav noslēpums, ka iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju, ir iespējams atgūt pārmaksātos nodokļus. Nepaslinkojiet un izdariet to, vēl jo vairāk tādēļ, ka mūsdienās tas ir izdarāms arī internetā.


Lieko naudu noguldiet krājkontā
Protams, neviena nauda nav lieka, bet nereti ir nauda, ko varētu novirzīt kādiem nebūtiskiem tēriņiem. Naudu, ko atrodat, piemēram, uz ceļa vai drēbju kabatās, ielieciet krājkasē, bet to naudu, ko ietaupāt uz kuponu vai atlaižu rēķina ieskaitiet atsevišķā krājkontā, nevis, priecājoties par izdevīgo pirkumu, bezrūpīgi iztērējiet nevajadzīgās lietās. Regulāri atliekot liekos naudas līdzekļus krājkontā, jums nekad nebūs nepieciešams atrais kredits, jo visu, kas jums būs nepieciešams, jūs varēsit nopirkt par saviem personīgajiem līdzekļiem.


Atvienojiet savas kredītkartes no interneta veikaliem un iepirkšanās portāliem
Tie, kas ir iecienījuši iepirkties interneta veikalos un citos iepirkšanās portālos, zina, ka pircēju ērtības labad vairākumā no tiem ir iespējams pievienot savas kredītkartes, saglabājot to datus, lai ik reizi, kad vēlaties veikt pirkumu, nebūtu jāievada kredītkartes dati no jauna, bet tikai jāpiespiež pāris pogas. Lieki piebilst, ka šī opcija iepirkšanos internetā padara tik ātru un ērtu, ka nereti liek mums veikt spontānus un nevajadzīgus pirkumus. Lai izvairītos no šādu pirkumu veikšanas, izdzēsiet savu kredītkaršu datus no visiem interneta veikaliem un iepirkšanās portāliem, kuros mēdzat iepirkties. Nākamreiz, kad jūs vēlēsities kaut ko nopirkt, iespējams, slinkums ievadīt kredītkartes datus atturēs jūs no pirkuma veikšanas.


Neatstājiet naudu tēriņiem
Mēneša sākumā, saņemot ikmēneša ienākumus, saplānojiet savu budžetu pa visām nepieciešamajām un neatliekamajām pozīcijām, bet tos līdzekļus, kas it kā paliek tēriņiem, noguldiet krājkontā, nevis momentāni iztērējiet savu vēlmju apmierināšanai. Lai atturētos no kārdinājuma iztērēt to naudu, kas palikusi pāri, apmaksājiet ar to nākamā mēneša rēķinus.

Reklāma
Reklāma


Pārlieciniet sevi, ka jūs to nevarat atļauties
Kā zināms, cilvēks var sevi ne vien iedvesmot, bet arī ierobežot darīt tādas vai citādas lietas. Ja jūs vēlaties ierobežot savus tēriņus, vienkārši iegalvojiet sev, ka jūs nevarat atļauties tērēties. Pārlieciniet sevi, ka tā nauda, kas palikusi pāri pēc visu nepieciešamo maksājumu veikšanas, ir pārāk sūri un grūti nākusi, lai to tā vienkārši iztērētu. Ja tomēr nespējat iztikt bez tēriņiem, nosakiet vismaz savu tēriņu robežas, bet naudu ārpus tām gan noguldiet kādā drošākā vietā.


Iemaksājiet naudu pensiju fondos
Lai atturētu sevi no nevajadzīgiem naudas tēriņiem, “paslēpiet” daļu savu ienākumu pensiju fondos. Naudas iemaksāšana pensiju fondos ne vien neļaus jums pārgalvīgi iztērēt savus liekos naudas līdzekļus, bet arī nodrošinās jums bezrūpīgas vecumdienas. Lai gan vairums cilvēku, īpaši jaunieši, vēl nedomā par savām vecumdienām, par vecuma pensiju vajadzētu domāt jau šodien, kamēr jūsu darbspējas un atalgojums to atļauj.


Algas pielikumu noguldiet krājkontā
Algas pielikums ir vēl viens no ienākumiem, kas parasti nekavējoties tiek iztērēts kādu vēlmju vai vajadzību apmierināšanai. Ja jūs jau esat pieraduši dzīvot savu ienākumu robežās, kādēļ, palielinoties algai, vajadzētu sākt dzīvot izšķērdīgāk? Tā vietā prātīgāk būtu liekos naudas līdzekļus noguldīt krājkontā, lai vēlāk, kad tie būs sakrājušies ievērojamā apmērā, iztērētu kaut kam jau sen kārotam, piemēram, jaunam automobilim. Algas pielikuma noguldīšana krājkontā palīdzēs jums ātrāk sasniegt savu mērķi, neiztērējot naudu kaut kam, kas ir ārpus jūsu prioritātēm, kā arī nezinot, kas ir auto kredīts.


Pirms pirkuma veikšanas uzdoties sev pāris jautājumus
Pirms jūs kaut ko pērkat, uzdodiet sev šādus jautājumus: “Vai man to vajadzēja vakardien?” un “Vai man vajag šo vai naudu?”. Atklāti atbildot uz šiem jautājumiem, jūs redzēsit, ka, iespējams, itin viegli varat iztikt bez konkrētās preces vai pakalpojuma.


Izmantojiet naudas taupīšanas aplikācijas
Mūsdienās, kad viedtālruņos ir atrodamas dažnedažādiem aplikācijas teju ikvienam dzīves mērķim, ir ieteicams izmantot arī tās aplikācijas, kas sola palīdzēt ietaupīt naudu. Iespējams, jūs neticēsit, bet šo aplikāciju pielietošana tik tiešām strādā, it īpaši, ja tās ir automātiskas, nevis pielāgojamas jūsu garastāvoklim vai mirkļa vājībām.