Atsevišķām grūtnieču grupām un nedēļniecēm iesaka veikt balstvakcināciju

Pamatojoties uz divu gadu periodā konstatētiem un speciālistu izvērtētiem faktiem, ka grūtniecēm ar Covid-19 ir paaugstināts slimības smagas gaitas un komplikāciju risks, Rīgas Dzemdību nama speciālisti iesaka grūtniecēm vakcinēties pret Covid-19 ar trešo balstdevu.
Atsevišķām grūtnieču grupām un nedēļniecēm iesaka veikt balstvakcināciju

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā sievietes grūtniecības laikā piedzīvo fizioloģiskas izmaiņas (piemēram, samazinās plaušu tilpums un  pazeminās imunitāte), turklāt šobrīd cirkulējošā Covid-19 vīrusa delta variantam ir paaugstināts lipīgums, bet vakcīnu efektivitāte laika gaitā mazinās, grūtniecēm un nedēļniecēm tiek rekomendēta balstvakcinācija pret Covid -19!


Īpaši balstvakcinācija tiek rekomendēta:

  • grūtniecēm ar blakussaslimšanām (piem. paaugstināta ķermeņa masa, ĶMI > 35,  diabēts, gestācijas diabēts, hipertensija, grūtnieces vecums virs 35);
  • veselības aprūpes sistēmas darbiniecēm;
  • citās augsta riska jomās nodarbinātām personām, ja ir ilgstoša saskarsme ar Covid-19 pacientiem vai pret Covid-19 nevakcinētiem cilvēkiem.
     

Balstvakcinācijas rekomendācijas grūtniecēm:
 

  • Ne agrāk kā 6 mēnešus pēc pilna vakcinācijas kursa ar Comirnaty (Pfizer/BioNTech). Balstvakcinācijai rekomendē Comirnaty (Pfizer/BioNTech).
  • Ne agrāk kā 6 mēnešus, bet ieteicams 8 mēnešus pēc pilna vakcinācijas kursa ar Spikevax (Moderna) vakcīnu saņemšanas. Pirmā izvēle – Spikevax (Moderna), ½ deva vai Comirnaty (Pfizer/BioNTech).
  • Grūtniecēm, kuras saņēmušas vakcināciju ar vienas devas adenovīrusu vektoru Covid-19 vakcīnu Janssen, tiek rekomendēta balstvakcinācija  8-12 nedēļas pēc pirmās devas vai vēlāk, un tā veicama ar mRNS tehnoloģijas Covid-19 vakcīnu Comirnaty (Pfizer/BioNTech) vai Spikevax (Moderna). Izvēloties Spikevax (Moderna), balstvakcinācijai rekomendē pilnu devu.
  • Ja grūtniecei ir veikta vakcinācija ar Vaxzevria (AstraZeneca), balstvakcinācijai rekomendē mRNS tehnoloģiju vakcīnu ne agrāk kā 6 mēnešus pēc pilna vakcinācijas kursa saņemšanas. Balstvakcinācija veicama ar mRNS tehnoloģijas Covid-19 vakcīnu Comirnaty (Pfizer/BioNTech) vai Spikevax (Moderna). Izvēloties Spikevax (Moderna), tiek rekomendēta pilna deva.
     
Reklāma
Reklāma

Saistībā ar nedaudz lielāku miokardīta risku pēc Spikevax (Moderna), grūtniecēm līdz 25 gadu vecumam rekomendējam izvēlēties Comirnaty (Pfizer/BioNTech) vakcīnu!

Balstvakcinācija NAV nepieciešama grūtniecēm, kurām:

  • pirms vakcinācijas uzsākšanas bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests un pēc tam saņemtas 2 devas,
  • pēc 2 devu saņemšanas ir bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests;
  • starp abām vakcīnu devām bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests;
  • pirms vai pēc vakcinācijas ar Janssen Covid-19 vakcīnu  bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests.

Balstvakcīnu pret Covid - 19 grūtniecēm var ievadīt vienlaicīgi ar gripas vakcīnu!