Korķi kakla mandelēs grūtniecības laikā. Vai ir jāārstējas?

Vai tā sauktie korķi mandelēs var nelabvēlīgi ietekmēt grūtniecību? Vai ir nepieciešams rīkoties, gatavojoties grūtniecībai, ja tie ik pa laikam parādās?

Ieteicams šo veselības problēmu risināt, dodoties pie otolaringologa.

FOTO: Shutterstock.com

Ieteicams šo veselības problēmu risināt, dodoties pie otolaringologa.


Atbild Capital Clinic Riga ginekoloģe, dzemdību speciāliste Diāna Strauberga un Capital Clinic Riga otolaringoloģe Inese Krūmiņa.

Ir cilvēki, kuriem šādi detrīti mandelēs ir un saglabājas ilgi. Ja nav akūta infekcija, visticamāk, grūtniecību tas nekādā veidā neietekmēs. Tomēr ieteicams šo veselības problēmu risināt, dodoties pie otolaringologa. Apskates laikā ārsts noskaidros mandeļu hroniskā iekaisuma dziļumu, vai tas nevar veicināt reimatisma vai citu streptokoku infekciju komplikāciju risku.

Ārsts pēc izmeklējumu veikšanas pieņems lēmumu par optimālāko terapiju, un tai ir vairākas iespējas:

1. Mandeļu ķirurģiska izņemšana. No tā nav jābaidās, jo izņemot slimās aukslēju mandeles, cilvēkam vēl paliek mēles mandele, divas rīkles sānu valnīšu mandeles, divas tubārās mandeles, kas aizsargā no infekcijām.

2. Pusķirurģiska ārstēšana – kriptolīze jeb mandeļu piededzināšanu, ko veic ar radiofrekvences viļņu zondi vai lāzeru.

Reklāma
Reklāma

3. Krioterapija (aukstuma terapija jeb piesaldēšana).

 

Profilakses nolūkos ieteicams skalot kaklu ar salvijas tēju 1xdienā visas aukstās sezonas garumā, tāpat var lietot D3 vitamīnu vai zivju eļļu. Regulāri jārūpējas par mutes higiēnu. Jāspēcina organisms un tā aizsargspējas. Nav ieteicams detrītu agresīvi aiztikt un mēģināt dabūt laukā pats ar karotīti vai kādu citu priekšmetu.