Idejas dzelzs uzņemšanai grūtniecības laikā

Lai grūtniecība noritētu veiksmīgi, sievietei gaidību laikā ir ļoti svarīgi uzņemt pietiekami daudz dzelzs. Ja vien dzelzs deficīts nav izteikts, ir vērts mazliet papūlēties un dzelzs rezerves papildināt patīkamā veidā - ar veselīga uztura palīdzību. Recepšu ir daudz, atliek vien izvēlēties piemērotāko.

Ir veikti pētījumi, kas atklāj, ka lielākas C vitamīna devas uzņemšana ir pat efektīvāks mazasinības ārstēšanas veids nekā dzelzs devas palielināšana.

FOTO: Shutterstock.com

Ir veikti pētījumi, kas atklāj, ka lielākas C vitamīna devas uzņemšana ir pat efektīvāks mazasinības ārstēšanas veids nekā dzelzs devas palielināšana.

Par dabīgiem veidiem, kā uzņemt dzelzi, stāsta Rīgas Stradiņa universitātes lektore Intra Kļaviņa. 
 

Ja sievietei grūtniecības laikā organismā trūkst dzelzs, bērns nesaņem pietiekami daudz skābekļa, kas var izraisīt nopietnus mazuļa attīstības traucējumus, draudošu abortu, priekšlaicīgas dzemdības. Bērnam var būt samazināts svars. Vēlākos gados var būt traucēta bērna fizisko un kognitīvo spēju attīstība, var pazemināties imunitāte – bērns biežāk slimo, ir nemierīgi, raudulīgs.
 

Sievietes nereti dzelzs deficīta nepatīkamās sajūtas saista ar grūtniecības norisi, maldīgi domājot, ka bērniņa iznēsāšana paņēmusi visus spēkus, nemaz neiedomājoties, ka pie vainas sliktajai pašsajūtai ir dzelzs trūkums. 

 

Dzelzs ir būtisks elements daudzu šūnu darbībā. Tā trūkums var likt par sevi manīt jau tad, kad par skābekļa transportu organismā atbildīgais hemoglobīna līmenis asinīs vēl nav pazeminājies. Simptomi ir pastāvīgs nogurums, aizkaitināmība, sliktas koncentrēšanās spējas, matu izkrišana. Savukārt dzelzs deficīta anēmijas pazīmes, ko nosaka, vecot asins analīzes, ir bālums, galvassāpes, tahikardija, elpas trūkums, salšanas sajūta. 
 

Sievietes nereti dzelzs deficīta nepatīkamās sajūtas saista ar grūtniecības norisi, maldīgi domājot, ka bērniņa iznēsāšana paņēmusi visus spēkus, nemaz neiedomājoties, ka pie vainas sliktajai pašsajūtai ir dzelzs trūkums. Labā ziņa ir tā, ka dzelzs rezerves var mēģināt atjaunot ar veselīgu uzturu un dažādām vienkāršām tautas metodēm.
 

Vasaras laikā anēmijas profilaksei ir lietderīgi apēst 5-7 kilogramu zemeņu, kā arī regulāri mieloties ar upenēm, kas satur daudz dzelzs. Šīs ogas satur arī daudz C vitamīna, kas ievērojami veicina dzelzs uzsūkšanos. Ir veikti pētījumi, kas atklāj, ka lielākas C vitamīna devas uzņemšana ir pat efektīvāks mazasinības ārstēšanas veids nekā dzelzs devas palielināšana.

Reklāma
Reklāma


Blenderī vai gaļas mašīnā sasmalcina sauju valriekstus, žāvētas aprikozes, dzērvenes, vīģes un medu, katru dienu lieto pa ēdamkarotei.
 

Ēdiena gatavošanā izmanto čuguna traukus – katlus, pannas, kas ļauj palielināt dzelzs daudzumu ēdienā.


Kopš seniem laikiem dzelzs līmeņa atjaunošanā tiek izmantots arī saldais našķis hematogens. To gatavo no rūpnieciski apstrādātām sausām liellopu asinīm, kas stimulē sarkano asins ķermenīšu eritrocītu veidošanos. Tāfelītes sastāvā ir arī C un B vitamīni, kas nodrošina labāku dzelzs uzsūkšanos organismā. 
 

Labs dzelzs avots atrodams arī vecmāmiņu seno laiku receptē - žāvētu ābolu, rozīņu, plūmju un citu augļu ķīselī. Tāpat grūtniecēm regulāri jāēd granātāboli, medus, rieksti.
 

Jālieto mazāk produktus, kas kavē dzelzs uzsūkšanos - kafiju, tēja, vīnu, šokolādi, pienu un kalcija preparātus.
 

Dzelzs preparātu lietošanu grūtniecības laikā noteikti vajadzētu saskaņot ar ārstu, taču savu ikdienas uzturu papildināt ar veselīgiem, dzelzi saturošiem produktiem ikviena grūtniece var saviem spēkiem – būs vairāk spēka gan dzemdībās, gan pēcdzemdību posmā, kad rūpes par mazuli prasa īpaši daudz enerģijas.