Esmu neauglīga, man ir Ternera sindroms

Ternera sindroms var būt iemesls sievietes neauglībai. Par savu izmisumu saistībā ar Ternera sindromu portālam mammamuntetiem.lv stāsta kāda sieviete, kas ļoti vēlas būt māmiņa.

Pat, ja jūsu ģimene nespēj radīt bērniņu, tas nenozīmē, ka nevarat būt labi vecāki.

FOTO: Agnis Šmits

Pat, ja jūsu ģimene nespēj radīt bērniņu, tas nenozīmē, ka nevarat būt labi vecāki.

 

Jautājums:

Man ir liela problēma – man ir Ternera sindroms, dēļ kura nevaru palikt stāvoklī. Esmu neauglīga. 

Man tā ir ļoti smaga tēma, jo bērni man ir ļoti tuvi. Tātad mēs ar savu puisi vēlamies bērniņu un nezinu, ko lai tagad dara? Domāju, ka nekas cits neatliktu kā adoptēt, jo bērniņu ļoti vēlamies, bet šobrīd atrodamies UK. 

Ko jūs iesakāt? Es jūtos bezpalīdzīga, ka tāda esmu!

Ļoti vēlos bērniņu!

 

Atbild Liene Korņejeva, ārsts-ģenētiķis:

Ziņa, ka nevari palikt stāvoklī, noteikti izraisa ļoti daudz, dažādas emocijas, tāpēc pirmais, ko gribēju pateikt - Tu neesi vainīga, ka tā noticis, Tu neesi rīkojusies kaut kā nepareizi, lai kļūtu neauglīga. Mēs nevaram izvēlēties savu mantoto hromosomu komplektu un nolemt, kādas veselības problēmas būtu labākas vai sliktākas, tādēļ ir svarīgi pieņemt savu ķermeni tādu, kāds tas mums ir iedots, jo to, tāpat, kā hromosomu komplektu katrā šūnā, nomainīt nav mūsu spēkos.

Reklāma
Reklāma


Ternera sindroms, iespējams, ir atņēmis iespēju palikt stāvoklī, bet tas Tev nav atņēmis iespēju pilnvērtīgi dzīvot - kā sievietei, draudzenei, sievai un arī mammai. 

Jā, lielākā daļa sieviešu ar Ternera sindromu nevar palikt stāvoklī, bet tas nenozīmē, ka Tu nevarētu būt vislabākā mamma pasaulē kādam bērniņam, kura īstie vecāki šo mīlestību nevar dot. Nezinu visu Tavu stāstu pilnībā, tādēļ ieteikšu to, ko, iespējams, esi jau darījusi - atrodi uzticamu ginekologu, kurš veiks nepieciešamās analīzes un, iespējams, apstiprinās faktu, ka esi neauglīga (šo rakstu, jo ir gadījumi, kad sievietēm ar TS ir iespējama grūtniecība). Ja situācija ir tāda, ka grūtniecība iestāties nevar, neredzu iemeslu, kādēļ neapsvērt adopcijas iespēju. Pastāv vēl citas - gan dārgas, gan sarežģītas metodes, kā tikt pie bērniņa, ja kāda no olnīcām kaut nedaudz strādā, bet to izdošanās iespēja ir neliela un atkarīga no katra individuālā gadījuma. 

Tu raksti, ka jūties bezpalīdzīga. Es nevaru ieteikt tā nejusties, jo tas būtu muļķīgi - mēs jūtamies, kā jūtamies. Tomēr atceries, ka Ternera sindroms, iespējams, ir atņēmis iespēju palikt stāvoklī, bet tas Tev nav atņēmis iespēju pilnvērtīgi dzīvot - kā sievietei, draudzenei, sievai un arī mammai. Lai izdodas!


Atbild: Edgars Mednis, ārsts pediatrs homeopāts

Labdien! Problēma ir ļoti nopietna. Bet, lai atbildētu uz Jūsu jautājumu par iespējamu grūtniecību, būtu jāzina, vai ir mēnešreizes un kāds Tērnea sindroma tips Jums ir. Ir sievietes, kas slimo ar Tērnera sindromu, bet veiksmīgi iznēsā bērniņu. Jāpatur gan prātā, ka tādā gadījumā ir pirms bērniņa ieņemšanas jākonsultējas ar savu endokrinologu un arī ginekologu. Katrā ziņā nevajadzētu nokārt degunu, dzīve ir skaista un tādēļ tā ir jābauda. Jūs esiet īpaša un meklējiet savu baudu dzīvē. Esmu drošs, ka to atradīsit.