Tūpļa guļa jeb mazulis puncī ar dupsi uz leju. Vai nepieciešama ārējā apgrozīšana?

Grūtniecības trešā trimestra sākumā tiek gaidīts, kad mazulis apgriezīsies ar galvu uz leju – iekārtosies tā, lai būtu ērtāk piedzimt dabiskā veidā. Taču mēdz gadīties, ka mazais negriežas un turpina tupēt ar dibentiņu uz leju. 

Ja mamma gatavojas, viņa var piedzīvot arī iegurņa priekšguļas dzemdības, un mazuļa apgrozīšana nav nepieciešama.

FOTO: Shutterstock.com

Ja mamma gatavojas, viņa var piedzīvot arī iegurņa priekšguļas dzemdības, un mazuļa apgrozīšana nav nepieciešama.

 

Īsi pirms paredzētā dzemdību datuma topošajai māmiņai, kuras mazulis atrodas iegurņa priekšguļā, piedāvās veikt mazuļa ārējo apgrozīšanu. To veic pieredzējis ārsts ultrasonoskopijas kontrolē – no jūsu vēdera ārpuses mēģina pagriezt augli ar galviņu uz leju. Šī procedūra var izdoties, un var neizdoties. Kā arī mēdz būt gadījumi, kad mazuli izdodas apgriezt, taču viņš pēc laika iekārtojas atpakaļ ar dibenu uz leju. Ir jāpieņem, ka šim mazulim šāda guļa ir ērtāka, piemērotāka. 

 

Kā veicināt mazuļa apgriešanos

- Runā ar gaidāmo mazuli. Pirmais, ko vecāki var darīt lietas labā – pavaicāt savam gaidāmajam bērnam: „Kāpēc, bērniņ, tu negriezies ar galvu uz leju?”. Vecākiem ar mazuli ir jārunā, jāpaskaidro, ka gan māmiņai, gan viņam pašam būs vieglāk piedzimt, ja viņš atradīsies ar galviņu uz leju. Reizēm bērnam ir savi iemesli, kāpēc viņš negriežas ierastajā dzemdību pozā, piemēram, māmiņas iegurnim ir tādas īpatnības, kuru dēļ bērniņam ērtāk ir palikt iegurņa priekšguļā. Dabisko dzemdību vecmāte Rudīte Brūvere teic, ka apgalvojums, ka pēc 37. grūtniecības nedēļas bērnam vairs nav iespēju apgriezties otrādi, nav gluži patiess – jā, bērnam tas ir liels darbs, taču ik pa laikam vecmātes piedzīvo neparastus gadījumus, kad mazulis īsi pirms plānotās ķeizargrieziena operācijas pagriežas pareizi. 

 

- Vizualizē bērniņa apgriešanos. Vērtīga ir arī mammas vizualizēšana, kā bērns pagriežas un iekārtojas dzemdībām ar galviņu pa priekšu. Izmēģini to!

 

- Pildi vingrojumus. Vecmātes pārzina vingrojumus, ko ieteikt māmiņai, lai palīdzētu bērnam mainīt guļas pozīciju! Padomu vari vaicāt arī grūtnieču vingrošanas speciālistam un/vai savai dūlai.

 

- Iespējams, jāpārbauda vairogdziedzeri. Dažkārt tas, ka mazulis guļ ar galviņu uz augšu, var norādīt uz hormonālo disbalansu. 

 

Ārējā apgrozīšana

Reklāma
Reklāma

Iegurņa priekšguļas gadījumā (kad bērniņš vēderā guļ ar dupsi uz leju) var tikt piedāvāts veikt ārējo apgrozīšanu. Procedūrai ir savi riski, kas noteikti ir jāizrunā ar speciālistu. 

 

Kas mammai jāņem vērā:

- Speciālistam, kas veic ārējo apgrozīšanu, ir jābūt šajā jomā pieredzējušam.

- Gaisotnei, kādā notiek procedūra, ir jābūt mierīgai, mammai jāatslābinās, lai dzemde un vēdera muskulatūra stresa dēļ nesavilktos.

- Procedūras laikā ir jāseko līdzi bērnam un viņa sirdspukstiem.

- Mammai ir jāmēģina sajust, kā jūtas viņas bērns, un jāstāsta par to speciālistam. Ja mazulis izrāda pretestību, procedūru nevajadzētu turpināt. Tāpat ir jāieklausās un jāstāsta par savām sajūtām. Ja pašsajūta ir slikta, to noteikti nedrīkst noklusēt. 

 

Tūpļa guļas dzemdības 

Ja mamma gatavojas, viņa var piedzīvot arī iegurņa priekšguļas dzemdības. Taču šīm dzemdībām ir jāgatavojas kopā ar tūpļa guļas dzemdībās zinošu, pieredzējušu speciālistu, kurš jau pirms dzemdībām, kā arī dzemdību procesā pratīs novērtēt, vai mazulis ir gatavs piedzimt dabiski vai tomēr nepieciešama ķeizargrieziena operācija. Iegurņa priekšguļas dzemdības ir lēnākas un prasa daudz pacietības gan mammai, gan dzemdību speciālistam. 

 

„Agrāk es domāju, ka ārējā apgrozīšana ir svarīga, taču nu tā vairs nedomāju. Esmu piedzīvojusi, kā apgrozīti bērni atgriežas atpakaļ tūpļa guļā – acīmredzot šajā situācijā bērnam tā ir labāk. Mēs nevaram viņam uzspiest savu gribu. Izvērtējot māmiņas un bērna veselības stāvokli, es praktizēju arī priekšguļas dzemdību pieņemšanu,” teic vecmāte Atrīda Millere.