Ko darīt Ziemassvētku vakarā? Mazliet mistikas un māņticības

Kad aiz loga kļūst tumšs un pie debesīm iedegas vakara zvaigzne, ģimene sapulcējas pie svinību galda un kopīgi atceras pagājušā gada grūtumus, lai no tiem atbrīvotos. Ko vēl dara šai vakarā?

Vairo gaismu pasaulē un atbrīvojies no tumsas sevī, kas nāk no sīkām ķildām, dusmām, nelāgām domām un darbiem.

FOTO: Marika Eglīte

Vairo gaismu pasaulē un atbrīvojies no tumsas sevī, kas nāk no sīkām ķildām, dusmām, nelāgām domām un darbiem.

1. Iededz mājā sveces. Dabiska uguns vieno un sargā ģimeni. Iekur kamīnu.

2. Vairo gaismu pasaulē un atbrīvojies no tumsas sevī, kas nāk no sīkām ķildām, dusmām, nelāgām domām un darbiem. To dara, slikto sadedzinot sveču liesmās vai aizlaižot ziemeļu vējā. Pasaule ir tik gaiša un laimīga, cik spējam to ieraudzīt un citiem parādīt.

3. Kad sarodas ciemiņi, katram paspied roku. Šodien mums tas šķiet pavisam ierasts paradums, taču patiesībā tam ir sena vēsture. Sarokošanās ir zīme izlīgumam, vienotībai un uzticībai.

4. Ģimene kopīgi dzied un spēlē. Rīkojiet mājas svētku koncetu, kurā kats parādiet savas prasmes.

5. Veiciet īpašu rituālu - ēdiet deviņas reizes. Tas palīdz pārvarēt bargo ziemas laiku, dod spēku un nākamajā gadā nodrošina mājās pārticību.

6. Ja mājās iegriezušies budēļi, tos laipni sagaida, ielaiž un pacienā. Nedrīkst balīgi lūrēt aiz savas privātmājas loga aizkara stūra, citādi gaidāma nelaime.

7. Kas iespēj, Ziemassvētku vakarā izperas pirtī. Tad pliks ieskrien ābeļu dārzā un pakrata ābeli. Nākamajā gadā tā būs lipna ar āboliem.

Reklāma
Reklāma

8. Uz pagalēm uzraksta savu vēlēšanos un sadedzina krāsnī, kamīnā vai ugunskurā.

9. Gulēt ejot, galdu atstāj apkrautu ar ēdienu un alu, lai naktī veļu valstī aizgājušie varētu mieloties, nesot saimei svētību visam nākamajam gadam. No rīta ēdieni jāapēd līdz pēdējai kripatai, lai smeltos veļu nesto spēku.

10. Mīli un sargā savu zemi - Latviju, jo tā ir vienīgā. Atceries Jaunsudrabiņa rakstīto: "Latvi, lai kurā zemes daļā tu nonāktu - piemini Latviju! Nekad un nekur savā mūžā tu vairs nedzirdēsi skaistāka vārda par šo vārdu, tāpēc nemities to daudzināt, nebeidz slavēt valsti, kas šo vārdu nes. Gada laikiem nākot un ejot, - piemini Latviju!"