Vai grūtniecības laikā lietot multivitamīnus?

Vitamīnus būtu jāsāk lietot jau, kad bērns tiek plānots, tad grūtniecības laiku un jāturpina arī pēc dzemdībām, kamēr vien mazais tiek barots ar krūti.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Kāpēc nepieciešami multivitamīni?
Grūtnieču multivitamīni ir nepieciešami topošās māmiņas un bērna veselībai. Tie palīdz samazināt iedzimtu defektu iespējamību. Lietojot multivitamīnus ar folskābi, tiek ievērojami samazināts sirds-asinsvadu defektu, sejas un mutes defektu (vilka aukslējas, zaķa lūpa), ekstremitāšu trūkuma un urīnsistēmas defektu risks. Vislielākā nozīme folskābei ir smagu iedzimtu nervu sistēmas defektu kā spina bifida profilaksē. Spina bifida ir nepilnīga muguras smadzeņu attīstība kombinācijā ar mugurkaula kanāla nepilnīgu noslēgšanos, kas izraisa smagus orgānu darbības traucējumus. Tomēr, kā jau minēts, folskābes lietošana, uzsākot to vismaz 2 mēnešus pirms plānotās grūtniecības un turpinot lietot to līdz 12. grūtniecības nedēļai, ievērojami samazina iedzimto nervu sistēmas defektu risku. Pasaules Veselības Organizācija šaja periodā rekomendē lietot 400 mikrogramus folskābes, bet sievietēm, kuram iepriekšējās grūtniecībās jau ir bijušas šādas problēmas rekomendētā folskābes deva ir 5 miligrami. Vēl medicīnas literatūrā atsevišķi tiek izdalīti daži nosacījumi, kad folskābi vajadzētu lietot vairāk par 400 mikrogramiem. Tās ir grūtnieces alkoholiķes, kā arī sievietes, kuras savu slimību ārstēšanai lieto specifiskus medikamentus, kā piemēram, metotreksātu, sulfasalazīnu, antikonvulsantus. Tāpēc, lūdzu informējiet savu ārstu par visiem medikamentiem, kurus lietojat.

Aizvien vairāk pētījumu  liecina par Omega3 nepiesātināto taukskābju labvēlīgo ietekmi jaundzimušajiem.

Kādām sastāvdaļām jābūt grūtnieču vitamīnos?
Pirmkārt, jābūt šiem 400 mkg folskābes. A vitamīns vēlams, ka nav aktīvā retinola formā, jo tas var būt teratogēns, bet ir dabīgie biokarotenoīdi, no kuriem sievietes organisms pats spēj sintizēt A vitamīnu tik cik vajag. Obligāti jābūt dzelzij, bet ne kalcijam, jo kalcijs traucē dzelzs uzsūkšanos. Protams, kalcijs papildus jāuzņem, piemēram Osteocare,  taču vismaz ar 4 stundu intervālu. Vēlams, lai būtu arī mikroelementi: Magnijs, Cinks, Varšs, Jods, Selēns un vitamīns B12. Reti, kuri grūtnieči vitamīni atbilst visiem šiem kritērijiem,  tomēr ir ideāls — Pregnacare. Aizvien vairāk pētījumu  liecina par Omega3 nepiesātināto taukskābju labvēlīgo ietekmi jaundzimušajiem. Tāpēc radīts Pregnacare Plus, kas satur arī Omega3 taukskābes.

Citi multivitamīnu komponenti, kas ir nozīmīgi veselīgai grūtniecībai
* B12 vitamīns darbojas sinerģiski ar folskābi, tāpēc notiek diskusija par tā lomu iedzimto defektu profilakse līdztekus folskābei. B12 vitamīns arī ir nepieciešams asinsradei, kurai ir liela slodze grūtniecības otraja pusē. Īpaši svarīgi, tas ir veģetāriešiem, jo B12 vitamīns ir sastopams praktiski tikai dzīvnieku valsts produktos.

* Dzelzs ir īpaši nozīmīga grūtniecības otrajā pusē, kad veidojas bērna asinis. Šajā laikā ievērojami pieaug organisma vajadzības pēc dzelzs.

* B6 vitamīns lielā, bet ne pārmērīgā, devā samazina rīta „nelabumus”

Reklāma
Reklāma

* Jods. Starptautiskās Joda deficīta slimību kontroles padomes speciālisti rekomendē grūtniecības laikā lietot papildus jodu kā multivitamīnu sastāvdaļu. Tiek uzskatīts, ka jodu var ietekmēt turpmāko bērna intelektuālo attīstību un daži zinātnieki atseviškos pētījumos bērna augšanu joda deficīta apstākļos saista ar uzmanības deficīta sindromu un pazeminātu IQ.
Tāpat multivitamīnu sastāvdaļām ir nozīme tādu grūtniecības problēmu kā priekšlaicīgas dzemdības, spontānais aborts, paaugstināts dzemdes tonuss, preeklampsija, grūtnieču hipertenzija, kā arī banālu infekciju un saaukstēšanās profilaksē.

Vai tiešām ir nepieciešams lietot multivitamīnus arī tad, kad ir pieejami svaigi augļi un dārzeņi?
Jā, tas ir jādara. Uzņemt ar uzturu nepieciešamos 400 mikrogramus folskābes ir ļoti grūti, pie tam tas ir jādara katru dienu. Ilustrācijai produktu, kuri ir labi folskābes avoti, daudzumi, kuri nodrošina nepieciešamo dienas devu:
• Apmēram 200 g ceptu liellopu aknu,
• Apmēram 400 g vārītu cūku pupu,
• Apmēram 250 g kviešu dīgstu,
• Apmēram 800 g zaļo zirnīšu,
• Septiņi vidēja lieluma brokoļi,
• Apmēram kilograms vārītu rīsu,
• Gandrīz kilograms avokado,
• Apmēram kilograms romiešu salātu,
• 12 olas,
• 20 banāni,
• 27 vidēja lieluma pilngraudu maizes šķēles.
Tātad katru dienu uzturā būtu jāsakombinē šie produkti, lai kopā iegūtu 400 mikrogramus folskābes. Vai esiet gatava to darīt vairākus mēnešus pēc kārtas? Drīzāk vajadzētu atcerēties iekļaut šos produktus savā ēdienkartē un papildus lietot „grūtnieču” multivitamīnus, lai nodrošinātu sekmīgai grūtniecībai nepieciešamos vitamīnu un minerālvielu daudzumus.

Vai vitamīni jālieto visu grūtniecības laiku?
Vitamīnus būtu jāsāk lietot jau, kad bērns tiek plānots, tad grūtniecības laiku un jāturpina arī pēc dzemdībām, kamēr vien mazais tiek barots ar krūti. Latvijā ir pieejami specializēti vitamīni, kuri sekmē bērna ieņemšanu — Pregnacare Conception. Ir arī specializēti vitamīni, ar krūti barojošām mātēm — Pregnacare Breast-feeding.

Pēc dzemdībām
Kad nu mazulis ar skaļu bļāvienu veiksmīgi nācis šajā pasaulē, tad viņš turpina bļaut, kad grib ēst. Nekas labāks par mātes pienu nav izgudrots, bet, ak vai – tik daudzām sievietēm mēdz būt ar to problēmas. Arī šeit palīdzēs VITABIOTICS. Pregnacare breast-feeding, tas speciāli radīts, lai būtu piens, bet, lai nu cik vērtīgs būtu piens, ar to bieži vien nepietiek mazuļa attīstībai. Bērnu vitamīni Wellkid Baby sīrups, kas lietojams jau no 3 menešu vecuma satur optimālo D3 vitamīna devu rahīta profilaksei un daudzus citus nepieciešamos elementus. Lai mazulim augtu stipri kauli un šķiltos zobi, papildus jāuzņem kalcijs. To nodrošina Osteocare sīrups.

VITABIOTICS  sievietes veselībai!

VITABIOTICS ir vadošā Lielbritānijas firma specializēto multivitamīnu ražošanā. Sadarbība ar zinātniekiem un augstā kvalitāte, tai ļauj stabili ieņemt tā saucamo premium segmentu. Lielbritānijā neviens nešaubās, ka VITABIOTICS, tas ir tas labākais, un to lieto gan olimpiskie čempioni, gan topmodeles. Piemēram skaistuma vitamīnus Perfectil savām modelēm rekomendē aģentūra Premier Model Management, kura pārstāv gan Klaudiju Šīferi, gan Naomi Kempbelu. Tas ir rakstīts www.perfectil.com mājas lapā, un tas nevar būt izdomājums, jo, tad būtu tādi tiesu darbi, ka mums un Latvijas budžetam to grūti iedomāties.