Māmiņas un bērna attiecības jogas laikā. Kundalinī joga grūtniecēm

Šoreiz gribu parunāt par laiku, kad mazulis ir vēl mātes miesās un mammas domas, uzvedība, attiecības, cilvēki un enerģija, kāda ap viņu valda — tas viss ietekmē vēl nedzimušo mazuli un veido pamatu viņa zemapziņai. Šis ir ļoti svarīgs laiks viņiem abiem, un šis ir laiks, kad uzsākt savstarpējās attiecības.

Reklāmfoto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Reklāmfoto.

Ne vienmēr tas ir viegli. Reizēm šķiet jocīgi un kaut kā neērti — kā tas ir? Runāties ar vēl nedzimušo bērniņu? Reizēm šķiet, ka tas ir pilnīgi dabiski, jautājums tikai — ko lai viņam saku, ko lai stāstu? Tētim bieži uznāk maiguma viļņi, kad viņš aizkustinājumā un pilns maiguma skūpsta punci, bet vārdi... nenāk. Un varbūt tad abi mulsuma kamolu norij klusumā. Bet varbūt topošajai māmiņai liekas, ka viņas kā grūtnieces svarīgākais uzdevums ir sagatavoties dzemdībām fiziski, izpētīt visu pieejamo informāciju par dzemdību norisi, sarunāt ar vīru par to, kur un kā dzemdības notiks, vai viņš tajās piedalīsies, ko viņš varētu darīt, lai savai sievietei palīdzētu.


Grūtniecība un bērna gaidīšanas laiks ir ļoti īpašs un tajā pašā laikā pavisam dabisks process. Katrai atšķirīgs. Intuīcija sievietei var būt vislabākais palīgs un padomdevējs. Par šiem un citiem topošās māmiņas interesējošiem jautājumiem runāsim Kundalinī jogas nodarbībās grūtniecēm.


Kundalinī joga grūtniecēm
1969. gadā Jogi Badžans gadu tūkstošiem slepeno un ekskluzīvo mācību — Kundalinī jogu — atveda uz Rietumiem un veltīja savu mūžu, lai ar to iepazīstinātu pasauli. Viņš jogu skaidro šādi: „Joga ir prāta un ķermeņa disciplīna. Te nav nekā mistiska. Joga neizskaidro dzīves jēgu. Tās mērķis ir attīstīt prātu tā, lai tas spētu adekvāti uztvert realitāti un iegūt zināšanas.” Dzīvojot dzīvi apzināti, mēs iegūstam dzīves ziņu.

Grūtniecēm meditācija ir īpaši svarīgs instruments, lai gatavotos dzemdībām un iemācītos pārvarēt nogurumu vai sāpes, saglabājot mērķa apziņu un koncentrēšanos.

Reklāma
Reklāma

Kundalinī joga piedāvā labus un vienkāršus instrumentus, kā vadīt prātu, dzīvot apzināti un ieklausīties intuīcijā, kura visu zina, turklāt zina vislabāk! Viens no tiem ir meditācija, kas ir īpaši ieteicama sievietei grūtniecības laikā. Meditācija sniedz ne tikai mieru no ikdienas steigas un rūpēm, bet tā palīdz arī mērķtiecīgi virzīt prātu, mācīties, atbrīvoties no nevajadzīgām bailēm vai šķēršļiem, tā sniedz pieredzi par savu fizisko vai garīgo iespēju neierobežotām paplašināšanas iespējām. Grūtniecēm meditācija ir īpaši svarīgs instruments, lai gatavotos dzemdībām un iemācītos pārvarēt nogurumu vai sāpes, saglabājot mērķa apziņu un koncentrēšanos. Un Jogi Badžans uzskata, ka mātes veiktā meditācija veido vēl nedzimušā mazuļa bezapziņu, tā ir viņa pirmā izglītošana un galvenais, tā veido mātes un mazuļa saikni, attiecības.


Daya Joga studija piedāvā 10 nodarbību ciklu topošajām māmiņām Kundalinī jogā Apzināta grūtniecība. Nodarbību cikls domāts topošajām māmiņām, kuras bērniņa gaidīšanas laikā vēlas nodarboties ar jogu un iegūt praktiskas un teorētiskas zināšanas, kas noderēs grūtniecības laikā, dzemdībās un pēc dzemdībām. Nav nepieciešama iepriekšēja pieredze. Grūtniecības laikam nav nozīmes, aicinām visas māmiņas!
Katrā nodarbībā iekļauta teorētiska lekcija, kurai seko dalībnieču diskusija un personīgās pieredzes apmaiņa, tam seko neliela pauze un pēc tam meditācija. Tās visbiežāk ir fiziski pietiekami izaicinošas, tādēļ dalībnieces aicinātas ierasties ērtā, jogai piemērotā apģērbā; pirms meditācijas paredzēta iesildīšanās. Pēc meditācijas nodarbības noslēgumā paredzēta relaksācija. Ieskatam dažu meditāciju nosaukumi: meditācija cīņai ar bailēm, Izdziedini lauztu sirdi!, meditācija labklājībai, bērna svētībai, Uzvari sāpes!, dziedinošā meditācija, Uzvari un sadedzini iekšējās dusmas!.
Katra nodarbība ilgst 2 stundas. Ja ir tāda vēlēšanās un nepieciešamība, dalībnieces ir laipni aicinātas nodarbības laikā brīvi pārvietoties pa telpu, apmeklēt tualeti, uzēst kādu našķi un dzert ūdeni. Ieteicams uz nodarbību paņemt līdzi kādu augli, krekeri, riekstus vai žāvētus augļus.  
Sīkāka informācija, nodarbību saraksts ar tēmām un datumiem Daya Joga mājaslapā www.joga.lv.

Autore: Nam Hari Kaur (Agnese Guļāne), Kundalini jogas skolotāja