Kas notiek ar vēnām grūtniecības laikā un pēc dzemdībām?

Bieži vien kāju vēnu problēmas attīstās tieši grūtniecības laikā. Nereti, gaidot mazuli, parādās tūska un paplašinātas vēnas, kas rada diskomforta sajūtu un, laikus neveicot diagnostiku un nesākot ārstēšanu, iespējamas negatīvas sekas nākotnē.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Vēnas "darbojas" gana vienkārši. Sirds artērijās pumpē asinis pa visu ķermeni, arī uz kājām. Lai asinis plūstu atpakaļ uz sirdi, tām jāpārvar gravitācijas spēks. Šo darbu veic ikru muskulis, kas saraujas, kad tiek veiktas kustības. Ikru muskulim palīdz īpaši vārstuļi, kas atrodas tieši kāju vēnās un ļauj plūst asinīm tikai virzienā uz sirdi. Ja šie vārstuļi pilnvērtīgi nedarbojas, tad kājās vairs netiek nodrošināta pienācīga asins apmaiņa. Grūtniecības laikā notiek hormonālas izmaiņas organismā un samazinās gludo muskuļu tonuss, lai varētu augt dzemde. Arī kāju vēnu sieniņas kļūst vaļīgākas un vēnas vairs pilnvērtīgi nespēj nodrošināt asins cirkulāciju.  

Vēnu problēmas piemeklē ap 50–70 % topošo māmiņu, īpaši riskam pakļautas sievietes, kurām ir bijušas vairākas grūtniecības, kā arī grūtnieces pēc 40 gadu vecuma.

Grūtniecības laikā notiek hormonālas izmaiņas organismā un samazinās gludo muskuļu tonuss, lai varētu augt dzemde. Arī kāju vēnu sieniņas kļūst vaļīgākas.

Problēmas ar vēnām var konstatēt, pirmkārt, pēc tā, ka kājas pa dienu pietūkst. Ja tā notiek regulāri un netiek veikti profilaktiski pasākumi, tad pastāv risks, ka saistaudi ieaug tūskā, un izveidojas tā dēvētās stabiņveida kājas, kas nav ārstējamas. Savukārt par ļoti nopietnām vēnu problēmām liecina, ja apakšstilbu distālajā trešdaļā — pie potītes — izveidojas brūni pigmenta plankumi. Beidzamajā stadijā — pie potītes izveidojas ādas sacietējums un pēc tam nedzīstošas brūces.

Ja sievietei jau iepriekš bijušas problēmas ar vēnām un vēnu varikoze netiek ārstēta, tad var veidoties trombi. Daudzos gadījumos sievietēm tromboze izveidojas pirmajās nedēļās pēc dzemdībām. Tādēļ, ja grūtniecības laikā vai pirmajās nedēļās pēc dzemdībām piepeši izteikti pietūkst viena kāja, nekavējoties jāmeklē flebologa palīdzība, citādi sekas trombozei var būt arī letālas.  
Parasti, kad mazulis ir piedzimis, hormonu līmenis organismā normalizējas un  atgūst iepriekšējo stāvokli. Speciālists objektīvi novērtēt vēnu stāvokli var tikai tad, kad organisms pēc grūtniecības pilnībā atguvies. Tāpēc, ja sievietei paplašinātas vēnas ir attīstījušās grūtniecības laikā, flebologu ieteicams apmeklēt gadu pēc dzemdībām.
 

Reklāma
Reklāma

Autors: Ķirurgs - flebologs Dr. med. Uldis Mauriņš, Vēnu centrs