Cik seksuāli aktīvas ir latvietes?

Latvijas sievietes ar seksu nodarbojas vidēji 2.1 reizi nedēļā, kas ir tikpat bieži kā sievietes Spānijā un Lietuvā. Turpretim krievietes mīlējas 2.6 reizes nedēļā, bet sievietes Lielbritānijā – 1.7 reizi nedēļā, liecina "Gedeon Richter" un "Millward Brown" starptautiskā pētījuma par sieviešu seksualitāti un kontracepcijas lietošanas paradumiem rezultāti. 

Lai arī 44% nevēlējās atklāt, ar cik partneriem viņām ir bijušas seksuālas attiecības, katrai desmitajai jeb 11% sieviešu ir bijis sekss ar četriem līdz pieciem partneriem, 6% sieviešu bijuši seši līdz deviņi partneri, 8% sieviešu – desmit un vairāk partneri, savukārt 11% sieviešu sekss ir bijis ar vienu partneri. Foto: Laura Bārdiņa, speciāli Gudro Sievu skolai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai arī 44% nevēlējās atklāt, ar cik partneriem viņām ir bijušas seksuālas attiecības, katrai desmitajai jeb 11% sieviešu ir bijis sekss ar četriem līdz pieciem partneriem, 6% sieviešu bijuši seši līdz deviņi partneri, 8% sieviešu – desmit un vairāk partneri, savukārt 11% sieviešu sekss ir bijis ar vienu partneri. Foto: Laura Bārdiņa, speciāli Gudro Sievu skolai.

Latvijas sievietes dzīvo regulāru seksuālo dzīvi – 71% sieviešu ir pastāvīgs partneris un regulāras seksuālas attiecības, turpretim 3% ir regulāras seksuālas attiecības ar vairākiem partneriem. Savukārt 14% sieviešu pašlaik nav seksuālu attiecību, liecina "Gedeon Richter" un SKDS pētījuma rezultāti. Lai arī 44% nevēlējās atklāt, ar cik partneriem viņām ir bijušas seksuālas attiecības, katrai desmitajai jeb 11% sieviešu ir bijis sekss ar četriem līdz pieciem partneriem, 6% sieviešu bijuši seši līdz deviņi partneri, 8% sieviešu – desmit un vairāk partneri, savukārt 11% sieviešu sekss ir bijis ar vienu partneri. 

 

"Visbiežāk ar nevēlamu grūtniecību saskaras seksuāli aktīvas sievietes, kurām nereti ir vairāk nekā viens partneris un kuras neizmanto nevienu no kontracepcijas metodēm. Kā arī tās, kuras izmanto prezervatīvu vai pārtraukto dzimumaktu. Tāpēc ik dienas pacientēm atgādinu, cik būtiski ir izvēlēties sev piemērotu kontracepcijas metodi, kas vislabāk palīdzēs izsargāties no nevēlamas grūtniecības vai aborta," komentē medicīnas sabiedrības "ARS" ginekoloģe un Latvijas Ginekologu asociācijas pārstāve Ieva Erciņa.

 

Kā liecina pētījuma rezultāti, teju puse jeb 45% Latvijas sieviešu vismaz reizi dzīvē ir nonākušas situācijā, kad pēc neaizsargāta dzimumakta avārijas kontracepcija ir bijis vienīgais risinājums, kā izvairīties no nevēlamas grūtniecības. Katra desmitā no tām jeb 11% sieviešu bija izmantojušas pārtraukto dzimumaktu, savukārt 4% sieviešu paļāvušās uz kādu citu kontracepcijas metodi, vienlaikus šauboties par tās efektivitāti. Taču  38% sieviešu, kuras lietojušas avārijas kontracepciju, pirms tam pat nebija domājušas par izsargāšanos un drošu seksu.

Kā liecina pētījuma rezultāti, teju puse jeb 45% Latvijas sieviešu vismaz reizi dzīvē ir nonākušas situācijā, kad pēc neaizsargāta dzimumakta avārijas kontracepcija ir bijis vienīgais risinājums, kā izvairīties no nevēlamas grūtniecības.

Uzreiz pēc neaizsargāta dzimumakta 28% Latvijas sieviešu būtu gatavas iegādāties avārijas kontracepciju, tikpat daudzas izvērtētu savu menstruālo ciklu un tad iegādātos avārijas kontracepciju, tādējādi pasargājot sevi no nevēlamas grūtniecības. Katra piekta sieviete lūgtu padomu savam ginekologam, katra desmitā – rīcību pēc neaizsargātas grūtniecības pārrunātu ar partneri. Turpretim 8% sieviešu nedarītu neko, pakļaujot sevi nevēlamas grūtniecības un aborta riskam. 

Reklāma
Reklāma

 

Katrai kontracepcijas metodei ir savas priekšrocības un trūkumi. Tāpēc, izvēloties sev piemērotāko, būtu jāņem vērā gan fiziskais un emocionālais stāvoklis, gan konkrētā situācija, kā arī tas, kādas ir attiecības ar partneri. Protams, katras metodes lietošanas laikā var gadīties kļūdas vai neparedzēti negadījumi. Šādās situācijās atceries – trīs dienu laikā pēc tam, kad ir bijis sekss, no nevēlamas grūtniecības vai aborta draudiem vari sevi pasargāt ar avārijas kontracepcijas tableti.

 

Vairāk informācijas meklē www.escapelle.lv

 

Pēc "Gedeon Richter" iniciatīvas pētījumu par sieviešu kontracepcijas lietošanas paradumiem 14 Eiropas valstīs veikusi starptautiska pētījuma aģentūra "Millward Brown", turpretim situāciju Latvijā sīkāk pētījis un analizējis sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS, aptaujājot sievietes vecumā no 15 līdz 49 gadiem.