Attiecību klasika: vīrs "ņemas" ar sevi, tikmēr sieva jūtas briesmīgi…

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu. 

„Kopā esam jau sešus gadus. Man 39, viņam 44. Attiecībās viss  it kā labi, bet pēdējā laikā  viņš internetā to vien dara, kā skatās jaunu meiteņu fotogrāfijas... Jūtos briesmīgi... Un gultā viņš „ņemas” ar sevi, kaut gan esmu blakus un, ja mēģinu viņam pieskarties, dusmīgi atgrūž... Kāpēc tā?” Skaidro attiecību konsultants un pārmaiņu treneris Arturs Šulcs.

Pārim nav par ko runāt, pat kopīgie pasākumi nespēj atdzīvināt attiecības. Filmas, izrādes, ceļojumi – lai cik daudz to arī nebūtu, vienalga nav par ko runāt.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Pārim nav par ko runāt, pat kopīgie pasākumi nespēj atdzīvināt attiecības. Filmas, izrādes, ceļojumi – lai cik daudz to arī nebūtu, vienalga nav par ko runāt.

Nerealizētās fantāzijas un ikdienas teātris
Ja neizdodas gūt kopīgu seksuālu pārdzīvojumu, turklāt ilgstoši, ir vērts uzdot jautājumu, kāpēc pāris joprojām ir kopā. Vai šo sešu gadu laikā attiecības tomēr nav pārāk izteikti mainījušās? Sieviete raksta, ka sadzīvē viss ir kārtībā. Tomēr man gribas jautāt – vai tiešām? Nav iespējams visu laiku dzīvot paaugstinātā spriedzē, tāpēc cilvēki, saskaroties ar šķietami nerisināmām problēmām, ātri vien iemanās spēlēt teātri, ignorēt problēmu un tēlot, ka viss ir kārtībā.
Ir vairākas pazīmes, kas liecina – attiecības ir sevi izsmēlušas. Vai uz visiem laikiem? Tas gan atkarīgs no katra pāra. Ja abiem ir liela vēlēšanās, attiecības ir iespējams saglābt. Tikai jārēķinās ar lielu darbu un emocionālo resursu ieguldīšanu. Runājot par pazīmēm, fiziskā kontakta trūkums ir viena no tām. Ir liela starpība starp “dzīvot divatā” un “būtu kopā”. Būt kopā – tas nozīmē kopīgas intereses, gūt prieku no savstarpējā kontakta, kopīgi pavadīta laika, baudīt vienam otru, esot fiziskā kontaktā.

Ir liela starpība starp “dzīvot divatā” un “būtu kopā”.

Otra pazīme ir vientulība. Arī tad, kad esat kopā. Pārim nav par ko runāt, pat kopīgie pasākumi nespēj atdzīvināt attiecības. Filmas, izrādes, ceļojumi – lai cik daudz to arī nebūtu, vienalga nav par ko runāt. Ja laika gaitā ir radušās katram savas intereses, kuras nekad nekrustojas, var liecināt par attiecību izsīkumu. Tajā pašā laikā ir normāli, ja vienmēr visu nedara kopā. Bet jautājums – kas notiek pēc tam. Vai apspriežat piedzīvoto? Vai ir interesanti klausīties otra stāstītajā? Vai ir arī kāda kopīga interese, kopīgi draugi? Tā notiek, ka cilvēki laika gaitā mainās, parādās jaunas intereses, bet, ja partnerim tās nemaz nešķiet interesantas, pāris attālinās viens no otra. Kad partneri attīstās dažādos virzienos vai ar dažādu ātrumu, laulība, kas slēgta mīlestībā, pārvēršas par kopdzīvi aprēķina dēļ – cilvēki dzīvo kopā, jo tā viņiem ir ērtāk.
Kā norit ikdienas komunikācija? Atbilde uz šo jautājumu arī var liecināt, vai attiecības ir sevi izsmēlušas. Vai pāris sazvanās tikai tad, kad vajag apspriest ikdienas un darba lietas? Vai mājās dalās ar dienā piedzīvoto vēl bez sadzīves lietām? Vai pēc  vakariņām katrs dodas pie televizora vai datora – katrs uz savu pusi? Sarunas nozīmē viedokļu apmaiņu, domu, novērojumu par kopējām lietām paušanu, prieka iedvesmas dāvināšanu, kas ļauj izjust vienam pret otru patiesu mīlestību.
Vīrietim, visticamāk, ir kādas nerealizētas ilgas un fantāzijas, par kurām viņš nav gatavs runāt ar savu sievieti. Tas ko viņa var darīt – sākt stāstīt par savām vēlmēm un fantāzijām – kas viņu interesē, ko ir redzējusi, kādas sajūtas izraisa dažādas lietas. Izrādot lielāku iniciatīvu vīrietis var pavilkties līdzi. Ja vien to vēlēsies.

Jaunu sieviešu bilžu skatīšanās vīrietim liek sajusties joprojām jaunam, spēcīgam un visu varošam.

Reklāma
Reklāma

Attiecību veidošana un vēlme realizēties
Pastāv iespēja, ka jau pirms krietna laika vīrietis nav varējis pateikt savas ilgas vai vēlmes, vai kādā brīdī ir saņēmis atraidījumu, par ko jūtas sāpināts. Tāpēc ir izvēlējies vieglāko ceļu – aplūkot virtuālas sievietes un pats sevi apmierināt. Uzdrošināšanās runāt par attiecībām prasa lielus emocionālos resursus.
Ir ģimenes, kur partneri nemaz nevar brīvi runāt par savām vēlmēm dažādu aizspriedumu dēļ – tas nav pieņemts, tas nav pieklājīgi, kārtīgi cilvēki tā nedara. Un otrs partneris attiecīgi noslēdzas vai meklē iespēju realizēties kaut kur citur. Pastāv iespēja, ka vīrietis ne tikai skatās jaunu sieviešu foto, bet arī pavada laiku iepazīšanās portālos. Un ne tāpēc lai iepazītos, bet tāpēc, lai apliecinātu sevi, lai būtu tāds, kāds vēlas būt. Interesanti, ka cilvēki, kuri iepazīstas internetā, reālajā dzīvē tiekas vien kādos 7% gadījumu.  Tas, ko kādreiz cilvēki izdzīvoja caur masku kultūru, tagad ir modificējies virtuālajā pasaulē.

Diemžēl, vienas receptes, kā tikt galā ar radušos situāciju, nav. Var jau mēģināt pieiet pie otra un teikt – uzlabojam dzīvi.  Bet tā nav jaunas veļas mašīnas iegāde nolietotās vietā.

Bailes novecot
Kāpēc vīrietis ir sācis skatīties jaunu meiteņu foto? Te mēs klasiski varam runāt par četrdesmitgadnieku krīzi un par bailēm novecot. Jaunu sieviešu bilžu skatīšanās vīrietim liek sajusties joprojām jaunam, spēcīgam un visu varošam. Vīriešiem no fizioloģijas viedokļa brieduma perioda vislielākais stresors ir bailes no dzimumpotences mazināšanās. Šodienas steidzīgajā ritmā, kad darbs aizņem lielāko dienas daļu, kad ir stress un nogurums, šī problēma parādās arvien biežāk. Un tas ir iemesls, kāpēc šī vecuma vīrieši meklē seksuālo apliecinājumu pie daudz jaunākām partnerēm. Nenoliedzami, svarīgs rādītājs ir arī sociālais stāvoklis un tā atbilstība uzstādītajiem standartiem. Savukārt sievietei šim faktam nevajadzētu pievērst pārlieku lielu uzmanību un, galvenais, neuztvert to personīgi. Protams, ir saprotamas sievietes sajūtas par to, ka tiek it kā nobīdīta malā. Un te bez izrunāšanas risinājums neradīsies.

Kā risināt problēmu?
Diemžēl, vienas receptes, kā tikt galā ar radušos situāciju, nav. Var jau mēģināt pieiet pie otra un teikt – uzlabojam dzīvi.  Bet tā nav jaunas veļas mašīnas iegāde nolietotās vietā. Te ir stāsts par emocijām, sajūtām, vēlmi būt saprastiem, mīlētiem un atzītiem. Šajā brīdī godīgi vajadzētu paskatīties atpakaļ, kāpēc šāda situācija ir izveidojusies, vai un kad ir bijis lūzuma punkts. Kad attiecību kamols būs tik tālu atritināts, tikai tad to varēs satīt no jauna. Bet uzsveru vēlreiz – tikai tad, ja to gribēs abi.