No krokodila mēsliem līdz kolai. Dīvaināko kontracepcijas līdzekļu topu komentē ginekologs

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu. 

Ko tik cilvēki nav izmēģinājuši, lai izvairītos no grūtniecības! Kasjauns.lv piedāvā 20 visjocīgākos kontracepcijas paņēmienus. To iespējamo iedarbību komentē profesionālis – ginekologs un dzemdību speciālists dakteris Juris Kociņš.

Tūlīt pēc mīlēšanās sievietei jāsteidzas dejot īpaša deja, kurā aktīvi kustinot gurnus no sevis jāizkrata sperma. Šāds paņēmiens nācis no Okeānijas sieviešu senajām gudrībām.

FOTO: Shutterstock.com

Tūlīt pēc mīlēšanās sievietei jāsteidzas dejot īpaša deja, kurā aktīvi kustinot gurnus no sevis jāizkrata sperma. Šāds paņēmiens nācis no Okeānijas sieviešu senajām gudrībām.

Zirnekļa parazīti briežādā
Ja pirms saulrieta uzliec kaklā īpašu amuletu, kas pildīts ar parazītiskiem tārpiem, kas izņemti no zirnekļa vēdera un ielikti briežādā, vari mīlēties bez satraukuma. Šo paņēmienu arī mūsdienās izmanto dažas Āfrikas ciltis.
Kā tas darbojas? Āfrikai šāds amulets ir patiešām ļoti ekskluzīvs. Tikpat, cik senajiem latviešiem kaut kas krokodilādā iesaiņots. Noteikti par šādu amuletu ir dārgi maksāts, un tu ne par ko neatzīsies, ka tas nav nostrādājis. Protams, ja ir tik liela vēlme izvairīties no grūtniecības, domas un cieša ticība palīdz.
Efektivitāte: Grūti pateikt.
Glamūrs: Savdabīga rotaslieta var būt kā pikants sauciens uz mīlēšanos.

Krokodilu mēsli makstī
Sajaukt krokodilu mēslus ar eļļu, lai iegūtu ziedi, kas ievadāma sievietes makstī pirms dzimumakta – tāds padoms sniegts seno ēģiptiešu papirusā, kas datēts ar 1850. gadu pirms mūsu ēras. Vēlāk atklāts, ka ziloņa mēsli esot efektīvāki.
Kā tas darbojas? Iespējams, mēsli ietekmē maksts skābumu un spermatozoīdu spēju kustēties. Tomēr ticamāks šķiet pieņēmums, ka sekss ar šādu piedevu nebūt vairs nešķiet kārdinošs. Bet bez seksa vismaz tajos laikos grūtniecība neiestājās. Tomēr iespējams izmantoti ir izkaltuši mēsli. Tiem varētu nebūt smakas, bet daudz koncentrētāks dažādu, vēl zinātnieku neizpētītu vielu kokteilis.
Efektivitāte: Neieteiktu paļauties.
Glamūrs: Antiglamūra kalngals. Kaut gan viedokļi mēdz būt atšķirīgi. Tieši islāma valstīs, kur pirms laulībām iecienīts anālais sekss, dzīvnieku mēsli makstī varbūt var kādam atsaukt patīkamas atmiņas.

Meža rituāls
Ja gribi pasargāties no nevēlamas grūtniecības, jādodas mežā, jānoplēš no koka mizām divas virvītes, tās jāsasien kopā un rituāla ietvaros jāuzsmērē tām pa virsu olas dzeltenums. Iespējams, nederēs ne liepu lūki, ne priedes mizas – šo rituālu pat vēl mūsdienās veic Āfrikas austrumu ciltis.
Kā tas darbojas? Iespējams, tas ir subtropos un tropos augošais hinīna koks, no kura mizām iegūst hinīnu. Savukārt hinīns izraisa dzemdes kontrakcijas, var tikt lietots kā abortatīvs līdzeklis (kopā ar caurejas zālēm) vai dzemdību darbību stimulējošs.
1880. gadā Anglijā sāka ražot pirmās hinīna svecītes, bet vēl pirms tam sievietes mājās tās gatavoja, jaucot hinīnu un kakao sviestu. Tomēr šī metode drīzāk ir agrīns aborts – slepkavība, nevis izsargāšanās.
Efektivitāte: Tikai tad, ja rituāla laikā sieviete uzņem pietiekami daudz hinīna un rituālu atkārto regulāri – tā, lai tas izraisītu agrīnu abortu. Bet no bērna ieņemšanas hinīns nepasargā.
Glamūrs: Rituāls mežā pie hinīna koka varētu būt skaists, ja vien tā mērķis nebūtu slepkavot nedzimušu bērniņu. Vienīgi hinīns ir ārkārtīgi rūgts pat mikroskopiskās devās. Labi pasargā arī no orālā seksa un, iespējams, pat skūpstīšanās.

Deja pēc seksa
Tūlīt pēc mīlēšanās sievietei jāsteidzas dejot īpaša deja, kurā aktīvi kustinot gurnus no sevis jāizkrata sperma. Šāds paņēmiens nācis no Okeānijas sieviešu senajām gudrībām. Iespējams, metode darbojās kopā ar otru paņēmienu, kas iesaka pirms seksa makstī ievadīt okeāna sūkļus.
Kā tas darbojas? Darbojas tikai komplektā ar makstī ievadītiem okeāna sūkļiem. Ar deju vien līdzēts nebūs – naskākie spermatozoīdi savu uzvarošo ceļu uzsāks, pirms vēl sieviete sāks dejot. Tomēr, ja tie vēl aizkavējušies pie okeāna sūkļa barjeras, tad cerības vēl ir. Un deja ir vien skaists veids, kā pēc mīlēšanās iztīrīt no sevis sūkļus. Domājams, sava loma ir okeāna ūdenim, ar ko piemircis sūklis – ar savu sāļumu tas izžāvē spermatozoīdus un neļauj tiem turpināt savu ceļu.
Efektivitāte: Domājams diezgan iedarbīga metode.
Glamūrs: Skaista deja, ko, gurnus aktīvi kustinot, dejo sieviete pēc laba seksa – tas ir lieliski.

Pētersīļu diēta
Amerikas spāņu iekarotāju hronisti atstājuši liecības par indiāņu īpaši aktīvo seksuālo dzīvo un par indiāņu sieviešu izsargāšanās metodi – četras dienas košļāt pētersīļus, lai kļūtu neauglīgas, vai arī deviņas dienas pēc mēnešreizēm vispār nestāties seksuālos kontaktos.
Kā tas darbojas? Pētersīļi pamatīgi uzlabo gan sievietes gan vīrieša reproduktīvās spējas un ovulācija notiek ātri. Lai gan pētersīļos bagātīgi atrodamā folskābe grūtniecības iestāšanos varētu veicināt, tomēr kombinācija ar deviņu dienu atturēšanās periodu būs noteicošā. Proti, pētersīļus regulāri ēdot sievietes reproduktīvā veselība būs tik laba, ka ovulācija varētu notikt pat septītajā dienā pēc mēnešreižu sākuma, tāpēc gaidot deviņas dienas pēc mēnešreižu beigām, samērā droši var cerēt, ka grūtniecība neiestāsies. Tomēr ginekologs un dzemdību speciālists dakteris Juris Kociņš brīdina: mūsdienās kalendārā metode ir visnedrošākā – auglīgās dienas mēdz mainīties atkarībā no stresa un citiem apstākļiem.
Efektivitāte: nosacīta.
Glamūrs: Lieliski! Viss notiek dabīgi un veselīgi.

Nebaudi!
Viduslaikos radās uzskats – ja sieviete seksa laikā neizjūt baudu, tad grūtniecība nevar iestāties.
Kā tas darbojas? Var jau no visas sirds tēlot piepūšamo seksa lelli, bet kas notiek sievietes galvā? Iespējams, domās un sajūtās spilgti izteiktais aizliegums dzīvot un priecāties graujoši iedarbojas uz smalkajiem hormonālajiem procesiem, kas nosaka auglību.
„Šis viduslaikos radušais uzskats neiztur kritiku. Ja sievietes varētu palikt stāvoklī tikai tad, kad izjūt orgasmu, cilvēce sen jau būtu izmirusi,” komentē dakteris Kociņš.
Efektivitāte: Tuvu nullei.
Glamūrs: Nekā slikta, bet arī nekā laba.

Inde pret gribēšanu
1539. gadā ārsts, botāniķis un arī teologs Hieronīms Boks izdeva grāmatu par augu kontraceptīvo un arī abortu izraisošo iedarbību. Viņš uzskatīja, ka tīruma zilausis (Consolida regalis) novērš grūtniecības iestāšanos un ūdensrožu saknes (Radix Nymphaeae albae) mazina dzimumtieksmi, tātad palīdz saglabāt nevainību. Grāmatā uzskaitīti daudzi aplami fakti, tāpēc aprakstītā augu izmantošana sievietēm dzīvē vairāk kaitēja, nevis palīdzēja.
Kā tas darbojas? Tīruma zilausis ir ļoti indīgs, no tā sēklām pat gatavo pulveri kukaiņu indēšanai. Savukārt baltās ūdensrozes sakneņi satur apomorfīnu, ko izmanto sieviešu seksuālās disfunkcijas ārstēšanai un dēvē arī par sieviešu viagru. Tomēr visticamāk pamatīgas saindēšanās un vemšanas dēļ mīlēšanās sievietēm vairs nepavisam nenāk prātā.
Efektivitāte: No grūtniecības varbūt pasargā, bet par kādu cenu?
Glamūrs: Vemšana ar glamūru nav savienojama.

Kūpina pirms seksa
Indijā jau pirms 2000 gadiem lietoja speciālus traukus, kur kūpināja vīraku kopā ar oglēm un vasku. Sievietes virs tiem apsēdās, lai kvēpinātu maksti pirms dzimumakta.
Dzimumakta laikā indieši lielu nozīmi veltīja reliģiskai pašdisciplīnai, kas nozīmē gan pārtraukto dzimumaktu pielietošanu, gan arī speciālu medus, eļļu un rozmarīna maisījumu izmantošanu. Maisījumu smērēja makstī vai ar to sasūcināja kokvilnu, ko lika makstī. Medus uz īsu brīdi veido aizsargplēvi dzemdes kaklam.
Kā tas darbojas? Diez vai makstī dūmi var nonākt. Iespējams noteicošā nozīme ir pārtrauktajam dzimumaktam, taču tas nav drošākais līdzeklis.
Efektivitāte: Indijas pārapdzīvotība liek domāt, ka šiem rituāliem bijis pretējs efekts.
Glamūrs: Skaisti, smaržīgi, rosinoši.

Ragi un cietie prezervatīvi
Japāņu erotiskajās grāmatās minēts „koytai”, kas darināts no plānas ādas, taču nav zināms kas to lietoja – sieviete vai vīrietis. Vēlākos aprakstos minēti cieti prezervatīvi, kas darināti no ragiem vai bruņurupuča apvalka, kā arī izmantoja ar eļļu piesūcinātas bambusa lapas, kuras ievietoja makstī.
Kā tas darbojas? Atkarībā no prezervatīva veida, tie var pilnībā pasargāt olšūnu no satikšanās ar spermatozoīdiem. Tomēr visticamāk, tie pilnīgi pasargā pāri arī no jelkādas baudas.
Efektivitāte: 50 – 100 %
Glamūrs: Diez kas nav, ja vien rags nav mākslinieciski apdarināts.

Papaijas diēta
Indijas tropiskajā daļā un Šrilankā sievietes dienās, kad nevēlējās, lai iestājas grūtniecība, ēda papaijas augļus.
Kā tas darbojas? Rietumu zinātniekiem tas likās neiespējami, bet 1993.gadā Anglijas pētnieki atklāja, ka papaijā ir enzīms, kas iedarbojoties ar hormonu progesteronu, novērš grūtniecības iestāšanos.
Efektivitāte:
Var jau mēģināt, taču uz metodes drošību diez vai būtu vērts paļauties.
Glamūrs: Skaisti. Sieviete, kas cerot uz mīlēšanos ēd skaistus augļus.

Skalošana ar kokakolu
Mūsdienās jaunietes pēc nedroša seksa skalo maksti ar kokakolu.
Kā tas darbojas? Teorētiski skābei, kas ir dzērienā, vajadzētu padarīt spermatozoīdus nekustīgus. Tomēr kokakola nav nemaz tik skāba, satur cukuru un kofeīnu, kas spermatozoīdus padara ņiprākus. Protams, jo vairāk spermas tūlīt pēc akta izskalo, jo mazāka iespēja palikt stāvoklī gadījumā, ja ovulācija vēl nav notikusi.
Ja nav iespēja skalot maksti ar lielu borskābes šķīduma daudzumu, tad kokakola tomēr ir labāk, kā nekas. Derēs arī limonāde, skāba sula un pat gāzēts minerālūdens.
Efektivitāte: Labāk kā nekas, jo čaklākie astainīši jau savu ceļu pa dzemdi būs uzsākuši, pirms vēl būs beidzies akts.
Glamūrs: Apšaubāmi. Bet ko tik vienatnē tualetē cilvēki nedara.

Citroni
Skābu augļu pusītes makstī, citrona šķēlītes – šos paņēmienus izmantojušas ne vien leģendārā mīlnieka Kazanovas partneres bet sievietes jau antīkajā pasaulē.
Kā tas darbojas? Skāba vide padara spermatozoīdus neaktīvus. Tomēr ne visas sievietes gatavas to atkārtot. Dažreiz neatšķaidīta citrona sula stipri kož un padara mīlas priekus par ekstrēmu izklaidi. Tas notiek gadījumos, ja sievietes maksts ir ar nobrāzumiem un mīlējoties sausa. Tomēr veselīgai sievietei ar veselīgu maksts sekrēciju tā varētu būt pieņemama metode – ne velti tā lietota gadsimtiem. Iespējams, pietiek pēc akta skalot maksti ar ūdeni, kura skābināšanai izmantoti citroni.
Efektivitāte: Samērā efektīva.
Glamūrs: Sieviete un augļi varētu būt skaisti, vienīgais dažos gadījumos viņas sejas izteiksme varētu nepatikt. Un kāpēc gan bāzt pārtiku vietā, kas tai nav domāta?

Konjaks makstī
18.gadsimtā Francijā kā kontracepcijas metodi izmantoja kādu īpašu sūkli, kas sajaukts ar dažiem pilieniem konjaka. Sūkli ievadīja makstī, sperma tālāk netika, bet ja arī tika, tad tā sajaucās ar konjaku un spermatozoīdi kļuva neaktīvi.
Kā tas darbojas? Spirts padara spermatozoīdus neaktīvus. Tomēr, lai nerastos nepatīkamas sajūtas, būtu vēlams, lai spirtotā dzēriena koncentrācija nebūtu augstāka par 33 – 35 grādiem. Tas drīzāk atbilst liķiera koncentrācijai.
Efektivitāte: Diezgan augsta.
Glamūrs: Glamūrīgi dzērieni skaistāk izskatās glāzēs.

Dzīvsudrabs neatgriezeniski nogalina auglību
Seno ķīniešu medicīnas grāmatā vēstīts, ka jāņem dzīvsudrabs, tas visu dienu jākarsē, tad tukšā dūšā jāieņem viena maza lodīte un tā varot kļūt neauglīgs uz visiem laikiem.
Kā tas darbojas? UZMANĪBU – NEATKĀRTOT!!!
Dzīvsudrabs rada smagus un neatgriezeniskus nervu sistēmas bojājumus un invaliditāti. Šajā gadījumā postošāk iedarbojas dzīvsudraba tvaiki, jo apēstā lodīte var arī neuzsūkties zarnās. Tik smagi nervu sistēmas bojājumi ar auglību un seksu vispār nav apvienojami.
Efektivitāte: Jā, pie pareizās devas garantēta neauglība, bet vai gribat par to maksāt pilnu cenu?
Glamūrs: Varbūt pats dzīvsudraba karsēšanas process varētu būt noslēpumaini skaists, ko gan nevarētu teikt par cilvēkiem ar līdz invaliditātei sabeigtu nervu sistēmu.

Pākstis
Pats pirmsākums prezervatīviem varētu būt okras pākstis, jo ar tām sievietes nosedza dzemdes kaklu. Noslēgtā pāksts daļa atbalstījās pret dzemdes kakliņu, bet caur atvērto pāksts daļu vagīnā varēja ievadīt vīrieša dzimumlocekli.
Kā tas darbojas? It kā pākstij vajadzētu aizkavēt spermatozoīdu iekļūšanu dzemdē. Tomēr, visdrīzāk uz vīrieša auglību iedarbosies pākšaugos sastopamie fitoestrogēni.
Efektivitāte: Skarbs, bet mazefektīvs pasākums ekstrēmu izklaižu cienītājiem.
Glamūrs: Apšaubāmi no visiem viedokļiem.

Auduma mētelītis
„Katru reizi, kad vīrietis vēlējās mīlēties, viņam vispirms bija jānomazgā vai jānoslauka savi dzimumorgāni, tad jāņem linu auduma gabals un jāaptin ap dzimumlocekli. Ja vien ir iespēja, pēc tam samitrini prezervatīvu ar salviju,” rekomendēja itāļu fiziķis un anatomiķis Gabriels Fallopia 16. gadsimta otrajā pusē. Tas bija viņa ieguldījums cīņā pret sifilisu, kas no Amerikas atvests nu izplatījās Eiropā vēja ātrumā.
Kā tas darbojās? Tā tomēr bija neliela barjera starp mīlniekiem.
Efektivitāte: Cik gan linu audums spēj aizturēt sēklu un infekcijas – to grūti spriest. Neatbildēti paliek jautājumi par vīriešu pacietību un rūpību, savu „draudziņu” pirms mīlēšanās mazgājot un tinot, kā arī apsēju likteni kaislīgas mīlēšanās neprātā.
Glamūrs: Ar tādu apsēju labāk mīlēties pilnīgā tumsā vai nemīlēties nemaz – ķermeņa izdalījumu samirkusi lupata uz locekļa pat vairs nav smieklīga. Bet tāda bija vēsture un tā laika iespējas.

Zarniņas ar mezgliņu
Pasaulē dārgākie un ekskluzīvākie ir ASV ražotie jēra zarnu prezervatīvi, kas ir pilnīgi dabīgi, neizraisa alerģisku reakciju un būtībā neatšķiras no 18. gadsimtā lietotajiem.
No teļu, govs vai kazu zarnām gatavoto „angļu mētelīšu” ieviesējs 18. gadsimtā ir pats donžuāns Kazanova, kurš tos plaši patērēja, lai no savām neskaitāmajām mīļotajām nesaķertu kādu venerisku kaiti.
Vēl pagājušā gadsimta sākumā mūsu vectētiņi un vecmāmiņas lauku sētās izmantoja zarniņas ar mezgliņu galā. „Kam tika mezgliņš, tam lielāka bauda. Ja uz āru – tad sievietei, ja uz iekšu, vīrietim. Pēc katras lietošanas tā bija kārtīgi jāizskalo un jāietin mitrā linu drāniņā, lai nesakalst un saglabā elastību,” zināja stāstīt kāda sirma kundze, kas pati šo līdzekli bija lietojusi.
Kā tas darbojas? Plāna, bet pietiekoši droša barjera, lai vīrieša sēkla nenokļūtu sievietē.
Efektivitāte: Droši, gandrīz kā prezervatīvi.
Glamūrs: Cik gan glamūrīgs var būt vairākkārt lietojams prezervatīvs? Un, ja zini, kādiem nolūkiem zarniņa kalpojusi savam pirmajam saimniekam…

Tikai precētajām
Pirmās pretapaugļošanās tabletes tika radītas 1960. gadā, kurās bija 10 reižu lielāks hormonu līmenis nekā mūsdienu pretapaugļošanās tabletēs. Pirmās orālās kontracepcijas tabletes, kas tika pārdotas Eiropā 1961. gadā, bija „Anovar”. Tabletītes zaļajā iepakojumā, ko par astoņām vācu markām varēja iegādāties vienīgi precētās sievietes.
Kā tas darbojas? Mikroskopiska deva noteiktu dzimumhormonu katru dienu novērš iespēju apaugļoties.
Efektivitāte: Ļoti efektīvas, bet mūsdienu orālā kontracepcija ir tikpat iedarbīga, esot saudzīgākai pret sievietes organismu.
Glamūrs: No rīta iedzer savu tabletīti un cik skaists būs vakars – pilnīgi pašu ziņā.

Diedziņš dzemdē
Jau no senseniem laikiem Austrumu zemēs lietots mūsdienu dzemdes spirāles priekštecis – zīda diedziņš dzemdē.
Kā tas darbojas?
Diedziņš kā jau svešķermenis viegli kairinot dzemdi, neļauj tajā ieligzdoties apaugļotai olšūnai. Bet diedziņa ievietošana – tas bija vecmāšu amata noslēpums.
Efektivitāte: Samērā iedarbīgi.
Glamūrs: Mīlas priekus neietekmē, jo ir nemanāms.

Tikumības josta
Vēl mūsdienās seksa veikalos nopērkamas tikumības jostas. Tā gan nepārdod kā kontracepcijas līdzekļus, bet seksa rotaļlietas. Ja antīkajā pasaulē verdzenēm lietoja no ādas sloksnītēm pītas tikumības jostas, tad viduslaikos vīri aizslēdza sievas klēpi ar metāla jostām. Dabiskās vajadzības nokārtot gan bija iespējams, bet ievērot higiēnu un jo sevišķi apmazgāties mēnešreižu laikā bija neiespējami. Vēl traģiskāk, ja sieviete, vīram tālajā karagājienā aizbraucot bija palikusi stāvoklī...
Protams, tika izgudroti paņēmieni, kā apmuļķot greizsirdīgos vīrus. Jostas atslēgas dublikātu par bargu naudu varēja slepeni iegādāties pie meistara. Arī juvelieri piepelnījās, mūķējot vaļā šos kontracepcijas līdzekļus.
Kā tas darbojas?
Nav seksa, nav grūtniecības. Bet ir daudz ar higiēnu un sievietes veselību saistītu problēmu.
Efektivitāte: Visai efektīva godīgām sievietēm, kas nepieļaus spermas nokļūšanu uz šīs jostas. Bet diez vai godīgām sievietēm šādas mocības nepieciešamas. Lietojot vien kā seksa rotaļlietu, jāpadomā par citiem izsargāšanās veidiem.
Glamūrs: Iespējams, ka gaumīgs tikumības jostas modelis ienes gultas priekos savu intrigu.

Teksts: Anda Leiškalne, www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma