Vai tu esi sava mīļotā vīrieša mūza un spēj viņu iedvesmot uz varoņdarbiem?

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu. 

Sieviete grib būt mūza. Grib būt vīrieša mūza. Iedvesmot, lai partneris emocionāli staro un aug. Bet ko darīt, ja vīrietis nepievērš uzmanību? Vispār neievēro, it kā sievietes nebūtu. Kā uzvesties un ko sevī mainīt?

Foto iesūtījusi Lilija Runce, mammamuntetiem.lv reģistrētā lietotāja.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Lilija Runce, mammamuntetiem.lv reģistrētā lietotāja.

Viņam joprojām jāmedī mamuts
Trīsdesmitgadīgā Dace ar vārdu „iedvesmošana” saprot iepriecināšanu. „Ir gadījies vīrieti iedvesmot aiz „tāda kā” aprēķina. Jo kad viņš ir laimīgs, tad ar divtik lielu atdevi vēlas darīt laimīgu mani,” viņa atklāti saka.
Kādos brīžos sieviete sāk domāt par vīrieša iedvesmošanu? „Tad, kad saprot, ka vīrietim vajadzētu pelnīt vairāk naudas,” saka pieredzējusi un drosmīga sieviete Rita Lasmane. „Nekā slikta tajā nav,” Rita skaidro. „Sieviete vienmēr apzināti vai neapzināti domā par resursiem, kas nepieciešami bērnu audzināšanai. Sieviete domā, kā vīrieti iedvesmot medīt mamutu un nest to mājās.”

Mūsu četri gadalaiki
Klīniskā psiholoģe Diāna Staņko uzskata, ka tieši sievietes cikls nosaka, vai vīrieti iedvesmojam, vai ne. Var teikt, ka mūsu uzvedība atbilst četriem gadalaikiem. Ziema – tas ir mēnešreižu laiks. Dabā viss sastingst, un arī sieviete jūtas saltāka, emocionāli attālināta. Viņai ir svarīgs miers. „Mēnešreižu laikā dzemde „raud”, ka nav grūtniecības. Jo tā bija sagatavojusies bērnam,” skaidro psiholoģe.

Kad fizioloģiski sāk nobriest olšūna un izdalās sievišķais hormons estrogēns, varētu teikt, ka sākas pavasaris. Jo vairāk attīstās olšūna, jo vairāk ir estrogēna, jo vairāk uzplaukstam. Fizioloģiski sieviete gatavojas bērna ieņemšanai. Lai pievilinātu vīrieti, neapzināti sākam skaistāk ģērbties, neapzināti izskatāmies labāk. Visa pavasarīgās uzvedības būtība ir pievilināt vīrieti.

Arī pēc definīcijas vārds „iedvesmot” nozīmē ietekmēt, sniegt emocijas, mudināt uz darbību, motivēt, būt par cēloni kaut kam, enerģētiski vai ideālistiski stimulēt.

Auglīgā fāze, kad olšūna ir pilnībā nobriedusi vai tūdaļ būs nobriedusi, sievietes ciklā ir vasara. Šajā laikā smaržojam citādi, mums acis mirdz citādi, āda kļūst citāda, feromoni izdalās citādi. Mēs esam atvērtas visam: attiecībām, darbiem – varam uzņemties daudz darbu un tos paveikt ļoti labi un ļoti ātri. Vasara ir visradošākais laiks. Daudzi vīrieši, kam ir ilgstošas attiecības, atzīst, ka spēj precīzi noteikt, kad sievietei ir „vasara”. Tad esam gatavas dot. Diemžēl vasara neturpinās pārāk ilgi, sievietes ciklā tā ilgst vien dažas dienas.
Un tad atkal iestājas rudens – olšūna iet bojā, estrogēns krītas, un sāk dominēt progesterons. Tas ir mātišķais hormons, kas palīdz uzturēt grūtniecību, ja tā iestājusies. Šajā laikā esam daudz praktiskākas un mierīgākas, un vienlaikus – ļoti skaistas un pievilcīgas. Arī dabā septembris bieži vien ir skaists un silts mēnesis. Tomēr tuvojas ziema, kad var pārņemt raudulīgs noskaņojums, var šķist, ka neviens nemīl. Tā sauktajā cikla ziemas periodā sievietei vairāk nekā jebkad ir vajadzīgi uzmanības apliecinājumi: vīrieša atbalsts, mīļums, maigums. Un, ja vīrietis to sniedz, izrāda īpašu maigumu, tad pēc tam, kad atkal iestājas pavasaris un vasara, esam gatavas viņu atalgot simtkārt!
Psiholoģe Diāna Staņko min kādu svarīgu aspektu. „Kad sieviete lieto hormonālo kontracepciju, šie četri gadalaiki nenorisinās, visu laiku ir rudens... Lietojot hormonālās tabletes, smadzenes nesūta folikulus stimulējošo hormonu. Hormoniem cikla ietvaros jābūt kā sirds kardiogrammai – visu laiku jābūt augšup un lejup ejošai līknei. Tām, kas lieto hormonālo kontracepciju, kardiogramma ir kā horizontāla strīpa. Ne velti daudzas, kas lieto hormonālās kontracepcijas tabletes, vairs nejūtos kā sievietes. Viņas neinteresē vīrietis, tuvība.”

Mēs varam piepildīt ar emocijām
Žanna, kurai tikko piedzimis dēliņš, stāsta, ka viņai vienmēr ir gribējies iedvesmot vīrieti – savu vīru, brāli, tēvu, labāko draugu. „Patiesībā arī nepazīstamu vīrieti, ja jūtu, ka viņam uzmundrinājums nepieciešams, un viņš to nepārpratīs. Man šķiet, tas ir pat galvenais sievietes uzdevums saskarsmē ar vīrieti – pamudināt viņu uz ticību saviem spēkiem, uz vēlmi rīkoties.”

Arī pēc definīcijas vārds „iedvesmot” nozīmē ietekmēt, sniegt emocijas, mudināt uz darbību, motivēt, būt par cēloni kaut kam, enerģētiski vai ideālistiski stimulēt.

Pat īsas tikšanās laikā piepildām vīrieti ar emocijām. Reiz Dace, kas strādā reklāmas jomā, uzdāvinājusi draugam biļetes uz cirku. „Speciāli uzvilku īpaši jauku un gaumīgi seksuālu kostīmu ar dzīvnieciņiem. Lieki piebilst, ka izrādes laikā puisis vairāk vēlējās skatīties uz mani nekā uz cirku. Pēc šī notikuma draugs bija iedvesmots pat vairākas dienas,” viņa atminas.

Klīniskā psiholoģe Diāna Staņko studiju laikā ir veikusi pētījumu. Viņa tikās ar ubagotājiem, no kuriem daudzi bijuši arī jauni vīrieši. Diāna izturējusies atvērti un labestīgi, un, jau viņai pienākot, vīrieši iztaisnojuši muguru. Kad psiholoģe nākamreiz gājusi viņiem garām, lielākā daļa vīriešu jau pa gabalu smaidījuši un mājuši ar roku. „Pozitīvi ir jāattiecas pret katru vīrieti, arī to, kas mums nepatīk,” viņa saka.

Tāpēc ir vērtīgi sev nevis pajautāt: „Ko izdarīt, lai vīrietis gribētu ar mani būt kopā?”, bet gan pavaicāt sev, ko izdarīt, lai pašai būtu labi.

Reklāma
Reklāma

Iedvesmot spēj laimīgās
Būsim pavisam godīgas – daudzas patiešām foršas sievietes domā, ka nespēj iedvesmot vīrieti. Pat vispār nejūt, ka no vīriešiem saņemtu jelkādu atgriezenisko saiti, lai gan apgalvo, ka attiecībām ir atvērtas. Jā, kā gan apliecinām, ka esam atvērtas attiecībām? Diemžēl ar neapzinātu norobežošanos. Ārsta Tarasa Ivaščenko pieredze liecinot, ka sievietes mēdz novilkt robežu neapzināti, taču vīrieši to tulko nepārprotami: „Nē!”
Ja šķiet, ka nespējam iedvesmot vīrieti, vajadzētu paskatīties uz sevi no malas. Vai pavaicāt draugiem, kas mūsu uzvedībā ir tāds, kas liek vīrietim pagriezties un iet prom. Nofilmētos ierakstos ļoti labi var redzēt kareivīgās pozas, ledainu balsi, nevajadzīgu sarkasmu, augstprātību vai uzspēlētu seksualitāti.
Kāds pētījums rāda, ka sievietes smaidam ir maģiska ietekme uz vīrieti. Eksperimenta laikā tika pētīts, kā vīrieši komunicē ar sievietēm bārā. Kad sievietes izmantoja tikai acu kontaktu, vīrieši pie viņām pienāca 20% gadījumu. Savukārt, pievienojot arī smaidu, – 60% gadījumu.
 „Vīriešus var iedvesmot sievietes, kas pašas ir laimīgas,” saka psihoterapijas rezidents Tarass Ivaščenko. Dažkārt veltām pārāk maz laika, lai nopietni padomātu par to, kā dzīvojam un cik daudz no dzīvē notiekošā mums vispār patīk. Tāpēc ir vērtīgi sev nevis pajautāt: „Ko izdarīt, lai vīrietis gribētu ar mani būt kopā?”, bet gan pavaicāt sev, ko izdarīt, lai pašai būtu labi. Sākot ar visvienkāršāko jautājumu: „Ko šodien gribu darīt? Kam gribu veltīt laiku nedēļas nogalē?”

Teksts: Emīlija Makouna, žurnāls „Stella”

www.kasjauns.lv