Kad gribas kalnus gāzt, bet spēka nav...

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu. 

Beidzot klāt ir pavasaris, no zemes sāk spraugties zaļi asni, redzami pirmie pumpuri, dienas kļūst arvien garākas, un saules gaisma mūs priecē vairāk un vairāk! Nu tik varētu skriet un darboties, rosīties dārzā, doties ar ģimeni pie dabas baudīt pirmos piknikus un tvert visu, ko pavasaris spēj piedāvāt! Taču ziemas laikā mūsu nogurdinātais organisms domā citādi. No rītiem ir grūtāk piecelties, ierastās lietas nevedas tik ātri kā agrāk, ir mazāk spēka un ir liels nogurums. Kas noticis?

Taču ir dažādi paņēmieni, kā pasargāt organismu, palielināt tā dabiskās aizsargspējas un palielināt spēka rezerves, kas paspējušas jau izsīkt...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Taču ir dažādi paņēmieni, kā pasargāt organismu, palielināt tā dabiskās aizsargspējas un palielināt spēka rezerves, kas paspējušas jau izsīkt...

Beidzoties aukstajam un tumšajam sezonas laikam, ir mazinājušās organisma dabiskās aizsargspējas, par ko atbild mūsu imūnsistēma. Tiklīdz atslābst imūnsistēma, mikrobi aktivizējas un traucē normālai organisma darbībai. Imūnsistēmas vājināšanā nereti vainojams tieši mūsu dzīvesveids – pārtikas produkti, kas pārsātināti ar stabilizatoriem un konservantiem, smēķēšana, nepietiekams miegs, līdz galam neizārstētas bakteriālas un vīrusu infekcijas, hroniskas slimības. Organisma aizsardzību vājina arī garīgā pārslodze, jo īpaši stress. Pastiprinātā režīmā organisms var darboties īsu brīdi, kas vēlāk jākompensē, lai organisms atjaunotu zudušās spēka rezerves. Un neaizmirsīsim arī par ārējo apstākļu ietekmi uz mūsu pašsajūtu un imunitāti. Stipras laikapstākļu svārstības un saules gaismas trūkums ir viens no iemesliem, kas samazina mūsu organisma aizsargspējas un vairo nogurumu.
Taču ir dažādi paņēmieni, kā pasargāt organismu, palielināt tā dabiskās aizsargspējas un palielināt spēka rezerves, kas paspējušas jau izsīkt – tās ir pastaigas svaigā gaisā, veselīgs un vitamīniem bagāts ēdiens, noteikta miega un darba režīma ievērošana, kā arī zāļu, zaļās un baltās tējas dzeršana.
Ja tomēr par spīti veselīgam ēdienam un režīmam organisms uz pavasara pusi jūtas noguris, ir vērts izvēlies preparātus, kas satur dažādu augu bioloģiski aktīvās vielas! Organismam var dot spēku un enerģiju dabas līdzekļi, atjaunojot arī iekšējo līdzsvaru. Viens no vissenākajiem dabiskās enerģijas avotiem ir daudzpusīgā un labvēlīgā ženšeņa sakne, kuras lietošanas tradīcijas meklējamas jau vismaz 4000 gadu senā pagātnē.

Ženšeņš palielina organisma aizsargspējas, stiprina imūnsistēmu, vairo enerģiju, uzlabo prāta spējas, mazina nogurumu un stresa simptomus, paaugstina garīgo un fizisko aktivitāti, stiprina imunitāti.

Brīnumainā sakne
Tālajos Austrumos ženšeņa sakni uzskatīja par brīnumlīdzekli, kas ārstē visas kaites. Ženšeņa lietošana sākotnēji bija tikai valdnieku privilēģija, vēlāk to sāka dot karavīriem, lai tie ātrāk atgūtu spēkus pēc kaujām un mazinātu ievainojumu radītās sāpes. Mūsdienās mēs nedodamies kaujās, taču dažādās ikdienas situācijas un sarežģījumi šodien ir ne mazāk grūti un spēkus prasoši!
Kā tad darbojas šis izdaudzinātais augs – ženšeņa sakne? Ženšeņam (tulkojumā no ķīniešu valodas “līdzīgs cilvēkam”) piemīt adaptogēna iedarbība – tas pamana “robus” organisma fizioloģisko funkciju līdzsvarā, normalizē tās un iedarbojas atkarībā no organisma vajadzībām.
Ja cilvēkam ir fizioloģiskā līdzsvara disbalanss, novājinās imūnā sistēma un var rasties miega traucējumi, nespēja koncentrēties, krasas garastāvokļa maiņas, pazemināta barības vielu izmantošana organisma enerģijas ražošanai, glikozes līmeņa regulācijas traucējumi. Turpinoties ilgāku laiku, tie var radīt nopietnus draudus veselībai.
Ženšenš palīdz organismam normalizēt un atjaunot šo fizioloģisko līdzsvaru, tādējādi novēršot iespēju attīstīties slimībām. Pētījumos arī pierādīts, ka ženšeņš paātrina izveseļošanos pēc slimībām. Ženšeņš palielina organisma aizsargspējas, stiprina imūnsistēmu, vairo enerģiju, uzlabo prāta spējas, mazina nogurumu un stresa simptomus, paaugstina garīgo un fizisko aktivitāti, stiprina imunitāti.
Ženšeņš uzlabo arī seksuālās dzīves kvalitāti – ļoti labi ietekmē dzimumfunkciju gan sievietēm, gan vīriešiem. Proti, vīriešiem pastiprina erektīlās funkcijas un spermas ražošanu, ženšeņu lieto arī vīriešu impotences ārstēšanai. Savukārt sievietēm žeņšeņš stimulē ovulācijas procesu. Ženšeņš tiek uzskatīts par afrodiziaku (dzimumtieksmi pastiprinošu līdzekli), un tas uzlabo seksuālās dzīves kvalitāti kopumā. Ženšeņu iesaka lietot arī pēc trakulīgas ballītes, kurā par daudz dzerti stiprie dzērieni, jo ženšeņa ekstrakts samazina alkohola izraisīto atskurbšanas laiku.

Šie ieroči pret nogurumu nav kaitīgi, taču enerģijas dzērieni, kas veikalos pieejami plašā klāstā, gan nav ieteicami kā ātrais glābiņš pret miegainību un nogurumu.


Kāpēc nevajag ķerties klāt enerģijas dzērieniem?
Kā pirmo palīdzību noguruma novēršanai bieži izvēlamies tasi kafijas, melno vai zaļo tēju, ja ir iespējams – arī pastaigas svaigā gaisā vai došanos pie miera. Šie ieroči pret nogurumu nav kaitīgi, taču enerģijas dzērieni, kas veikalos pieejami plašā klāstā, gan nav ieteicami kā ātrais glābiņš pret miegainību un nogurumu.
2011. gada 14. februārī ASV publicēts pētījums, kurā secināts, ka enerģijas dzērieni var būt ļoti kaitīgi veselībai, jo tajos bieži tiek pārsniegta maksimāli pieļaujamā kofeīna deva. Enerģijas dzērieni mēdz saturēt no 75 mg līdz pat 40 0mg kofeīna vienā skārdenē, taču zinātnieku ieteiktā maksimāli pieļaujamā kofeīna deva ir 2,5 mg dienā bērniem un 100mg dienā pieaugušajiem. Turklāt papildus kofeīns ir arī enerģijas dzērienos pievienotajās piedevās, piemēram, guaranā, kolas riekstos, matē tējā un kakao. Taču kofeīna daudzums šajās sastāvdaļās netiek pieskaitīts pie kopējā kofeīna daudzuma dzērienā. Tādēļ ir risks iegūt nopietnus veselības traucējumus – aknu bojājumus, nieru mazspēju, elpošanas traucējumus, nemieru un uzbudinājumu, apjukumu, krampjus, psihozes, nelabumu, vēdersāpes, tahikardiju, sirds aritmiju, hipertoniju, miokarda infarktu, sirds mazspēju, sirdstrieka un pat nāvi.

Reklāma
Reklāma


________________________________________________________________________
Rakstu atbalsta Gerimax© – enerģētiski preparāti ar žeņšeņu, multivitamīniem, minerālvielām, adaptogēniem, antioksidantiem, zaļo un balto tēju.

Gerimax© Extreme Energy
Ātras iedarbības kombinēts preparāts tūlītējai enerģijai ar ilgstošu efektu, ko nodrošina zeltsakne, žeņšeņs un guarana. Ieteicams pie lielas fiziskās, emocionālās slodzes, noguruma, lai uzreiz gūtu enerģiju un varētu turpināt darbus. Iedarbojas 30 minūtēs. Grūtniecības laikā lietot nav ieteicams. Taču pēcdzemdību un bērna zīdīšanas laikā, kad sievietei ir nepieciešams vairāk enerģijas un mazināt stresu, kā veselīgas diētas sastāvdaļu ir ieteicams lietot Gerimax© Multi Energy, kura sastāvā ir multivitamīni, minerālvielas, antioksidanti, zaļās tējas un žeņšeņa ekstrakts.

Gerimax© Multi Energy
Ieteicams lietot kursa veidā kā ikdienas multivitamīnu un minerālvielu kombināciju, papildus gūstot arī enerģiju, ko nodrošina ženšeņs, antioksidanti un zaļā tēja.

Gerimax© Multi Energy Fizz
20 putojošas tabletes ar citrusu garšu. Ikdienas enerģijas, multivitamīnu un minerālvielu kombinēts preparāts. Lietot pēc ēšanas.



Gerimax© Strong Energy tonika un tablešu formā
Koncentrēts žeņšeņa preparāts papildus enerģijai ar stabilizējošu un tonizējošu iedarbību. Paredzēts ilgstošai lietošanai saspringtiem dzīves periodiem darbā, mācībās, sportā, kā arī rudens un pavasara noguruma novēršanai.

Gerimax© Multi Energy 50+  
Ikdienas enerģijai un veselībai vecumā pēc 50 gadiem. Sastāvā ir ne vien žeņšeņs (kas vairo enerģiju), bet arī vitamīni, minerālvielas, antioksidanti, kalcijs, selēns, cinks,magnijs un īpaši ietverts jauna veida B grupas vitamīnu komplekss. Ieteicams lietot kursa veidā, lai saglabātu dzīves kvalitāti arī pēc 50 gadiem!

Gerimax© Sport
Īpaši paredzēts cilvēkiem, kas nodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm, jo ne vien nodrošina ikdienas multivitamīnu un minerālvielu devu, bet arī sniedz enerģiju un izturību (žeņšeņs un baltā tēja, antioksidanti), kā arī mazina muskuļu sāpes pēc fiziskās slodzes, jo uzlabo pienskābes ātrāku izvadi no organisma.