Gudri padomi labu attiecību veidošanai ar kaimiņiem

Sadzīvošana ir liela māksla, īpaši daudzdzīvokļu mājas, kur sienas plānas. Kādēļ gan sadzīvošanas mākslu neuzlabot un nepilnveidot?

Ar kaimiņiem pa labam!

FOTO: Shutterstock.com

Ar kaimiņiem pa labam!

Sadzīvošana ir liela māksla, īpaši daudzdzīvokļu mājas, kur sienas plānas. Kādēļ gan sadzīvošanas mākslu neuzlabot un nepilnveidot līdz tam, lai beigās vienā mājā dzīvotu ja ne mīļākie draugi, tad vismaz labākie kaimiņi?

 

Par labām kaimiņu attiecībām runā daudzviet Eiropā, jo daudzās Eiropas pilsētās saskaras ar sociālās vienaldzības pieaugumu un solidaritātes trūkumu starp tās iedzīvotājiem. Lai mazinātu šāda veida problēmu palielināšanos, lielākajā daļā  Eiropas valstu (arī Latvijā) pavasarī atzīmē un svin Kaimiņu dienu. Jā, Kaimiņu diena ir pavasarī, taču kaimiņi mēs esam katru dienu, tādēļ arī šodien ir vērts padomāt, ko varam darīt, lai savstarpējās attiecības kļūtu labākas, iejūtīgākas un atbildīgākas. Galu galā – tuvojas ķirbīšsvētki, kad jautājums par kaimiņu bērniem pie manām durvīm kļūs aktuāls. 

 

Tātad, ko varat darīt, lai attiecības kaimiņu starpā kļūtu labākas?

Jūs varat sasveicināties
Lai arī dzīvojat lielā un augstā daudzdzīvokļu mājā, kaimiņi noteikti novērtēs pieklājīgu sasveicināšanos. Ir taču patīkami saņemt draudzīgu sveicienu vai pateikt labu vārdu otram. Sakot “labdien”, mēs otram novēlam labu dienu. Un vārdi taču ietekmē. Tātad – diena patiešām var kļūt labāka. Medicīniski psiholoģiskās konsultācijas psihologs Deniss Kuzovs kādā intervijā par kaimiņu attiecībām un sveicināšanos, ja pirms tam bijušas kādas asākas situācijas, sacīja šādi: “Sāciet sveicināties ar kaimiņu – bez pieglaimības un salkaniem smaidiem. Lai cik aizvainots viņš justos, pēc kāda laika droši vien sāks atbildēt.”

 

Jūs varat brīdināt par svinībām un remontiem

Ne mazāk būtiska par ikdienas sveicināšanos un savstarpēju pieklājību ir rēķināšanās ar kaimiņiem, viņu vajadzībām un ikdienas ritmu. Tas nozīmē vien to, ka gadījumā, ja jūsmājās plānojat kādu kuplāk apmeklētu dzimšanas dienas ballīti vai vēlāku pasēdēšanu, būtu jauki par to brīdināt kaimiņus, lai viņiem ir iespēja laiku un darāmos darbus saplānot tā, lai jūsu ballīte būtiski netraucētu viņu mieram un mieram.

 

Zīmītes kaimiņiem

 

Ieteicams brīdināt arī tad, ja plānojat remontu ar urbšanas un zēģēšanas darbiem vai lielo balkona tīrīšanu. Kaimiņiene varēs laikus savus baltos palagus no sava balkona noņemt, nevis konstatēt, ka tie kļuvuši pelēki „augšējo” kaimiņu tīrības mīlestības dēļ. 

 

Jūs varat reaģēt uz kaimiņu iebildēm

Dzīve ir dažāda, un tā var gadīties, ka kaimiņi klauvē pie jūsu durvīm – bērni pa skaļu braukā ar mašīnītēm, mūzika nedaudz par skaļu vai ģimenes auto esat novietojuši tā, ka citi netiek garām. Ja kaimiņš ir atnācis, tātad viņam jautājums šķiet svarīgs. Jūs varat būt laipni un pretimnākoši, domājot, kā situāciju atrisināt. Taču māka nav vienmēr bez ierunām piekāpties, bet pārrunu ceļā meklēt kompromisu – varbūt vakarā ir kāds brīdis, kad bērnu skaļās un trakulīgās spēles netraucētu?

 

Jūs varat iepriecināt kaimiņus ar jaukām apsveikumu kartītēm

Ja tuvojas kādi svētki, kādēļ neiepriecināt kaimiņus ar mazām, jaukām pašu gatavotām kartītēm? Varat droši ticēt, ka pēc apsveikuma saņemšanas kaimiņi daudz iecietīgāk raudzīsies uz bērnu driblētās bumbas radīto troksni vai lēkāšanu mūzikas pavadībā.

 

Kartītes

 

Taču jāatceras, ka kartītes mērķis nav avansa maksājums par iespējamo troksni, bet jauku kaimiņattiecību veidošana, kas var kļūt par visas kāpņutelpas iemītnieku tradīciju. 

 

Jūs varat uzcept īpašus kārumus tuvajiem kaimiņiem

Sestdienas pēcpusdienā esat cepuši lielisku ābolu plātsmaizi. Kādēļ gan pa kādam gabaliņam neaiznest stāvu zemāk dzīvojošai pensionāram vai medmāsiņai pēc nakts maiņas?

Reklāma
Reklāma

 

Plātsmaize

Šāds jauks žests nemaksā daudz, taču sniedz lielu gandarījumu. 

 

Jūs varat sarīkot rudens lapu grābšanas pēcpusdienu 

Ne tikai privātmājai ir pagalms, bet arī daudzdzīvokļu namam. Lielākā atšķirība visbiežāk ir tā, ka par mājas pagalmu rūpējas pati ģimenes, bet daudzdzīvokļu nama apkārtnes sakopšanu uztic sētniekam. Kā ikgadēja tradīcija varētu izvērsties lielā lapu grābšanas talka.

 

Lapu grābšana

 

Varat pie mājas ārdurvīm piespraust zīmīti, ka tuvākajā sestdienā plānojat grābt lapas un aicināt palīgā ikvienu mājas iemītnieku. Pirmajā gadā varbūt pievienosies daži, taču, visticamāk, ar katru gadu interesentu pulks paliks lielāks. Arī bērni parasti ļoti labprāt iesaistās šādās aktivitātēs. Un arī atbildības sajūta pieaug. Ja paši esat kopuši un iekārtojuši, pēc tam gribas arī pasaudzēt puķudobes, neizbraukāt zālienu un kopā padzert tēju. 

 

Jūs varat sarūpēt rotājumus kāpņutelpai 

Ir patīkami, ja sakārtota un izrotāta ir ne tikai tuvākā apkārtne, ar to saprotot dzīvokli, bet arī tālākas vietas, kur staigājam diendienā. Ja mēs izbaudām svētkiem par godu gaumīgi izrotātus veikalu skatlogus un ielas, kāpēc lai mēs nepriecātos par kādiem rotājumiem sava nama kāpņutelpā?

 

Kāpņutelpai

Kāds pīlādžu zars vāzē, krāsainu papīru virtene, nokrāsoti puķu podi var kļūt par jauku kāpņutelpas papildinājumu, par ko priecāsieties ne vien paši, bet arī kaimiņi. 

 

Jūs varat palīdzēt kaimiņam

Ja mēs vērīgi paraudzītos apkārt, noteikti ieraudzītu kādu, kam nepieciešama palīdzība. Būtu jauki, ja mēs palīdzētu māmiņai ar maziem bērniem uznest vai nonest ratus, cilvēkam ar invaliditāti, kam pašu spēkiem grūti tikt ārā vai sirmai pensionārei, kura priecātos, ja sava veikala brauciena laikā jūs viņai atvestu kādu smagāku pirkumu – kartupeļu maisiņu, cukuru un miltu paku.

 

Palīdzēt kaimiņiem

 

Jūs varat dalīties ar laukos saaugušo ražu 

Laukos saauguši vareni ķirbji vai skaistumskaistie āboli? Ja visi radi un draugi jau apgādāti ar gardajām rudens veltēm, varat piespraust pie mājas ārdurvīm ziņu, ka, piemēram, svētdienas vakarā no pieciem līdz sešiem Jūsu dzīvoklī varēs par simbolisku samaksu tikt pie lieliskiem augļiem un dārzeņiem. Protams, jūs varat kaimiņus iepriecināt arī par velti. 

 

Jūs varat sarīkot pagalma svētkus 

Kopīgi pagalma svētki izklausās neticami un neiespējami? Taču ir piedzīvoti lieliski piemēri. Jau minējām tradicionālo Kaimiņu dienu pavasarī, kad māju pagalmos rīko piknikus ar jautrām atrakcijām. Taču ir arī citi piemēri ārpus šī datuma – Lielā talka, kad tuvāki un tālāki kaimiņi vienojas kopīgā darbā, pagalmu labiekārtošanas darbi, kad viens ņem lāpstu, cits grābekli un rezultāta top harmonisks pagalms. Vēl kāds piemērs stāsta par Baltā galdauta svētkiem, kad kāda kundze izcepa plātsmaizi, mazu galdiņu pārklāja ar baltu galdautu un cienāja kaimiņus. Kaimiņi labprāt pievienojās un dalījās savos kārumos. Kas zina, varbūt jūsu lapu grābšanas talka arī noslēgsies ar skaistiem un kupli apmeklētiem pagalma svētkiem.