Laime vai lāsts? Patiesi stāsti, vai viegli būt bagātu vecāku bērniem

Turīgu vecāku bērni izjūt pārmērīgu spiedienu gūt panākumus dzīvē, kas palielina garīgās veselības problēmu riskus, secinājuši amerikāņu psihologi. Ģimenēs, kurās gada ienākumi, rēķinot mūsu naudā, pārsniedz 111 624 eiro (78 450 latu) gadā, bērni no trauksmes un depresijas cieš divreiz biežāk nekā ģimenēs ar mazākiem ienākumiem, raksta portāls www.kasjauns.lv.
Pēc teju četrus gadus ilgiem naidiem tēvs un dēls Barševski ir salīguši mieru. Bijušais miljonārs ar junioru atkal satikās Spānijā. Foto:www.kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pēc teju četrus gadus ilgiem naidiem tēvs un dēls Barševski ir salīguši mieru. Bijušais miljonārs ar junioru atkal satikās Spānijā. Foto:www.kasjauns.lv

Informācija no portāla www.kasjauns.lv.

 

Narkomāne ar Chanel somiņu 

Turīgās ģimenēs pusaudžu vidū arī ir izplatītāki ēšanas traucējumi, narkomānija, neirozes un pašagresija. Pēc ekspertu vērtējuma, bagātu vecāku atvases izjūt nemitīgu spiedienu gūt panākumus gan skolā, gan citās aktivitātēs, kas bērniem palielina stresa līmeni. 

Daudziem ir lielas grūtības sadzīvot ar finansiāli veiksmīgo vecāku vēlmēm un cerībām par viņu nākotni. Spiedienu gūt panākumus bērni izjūt arī skolā, no sporta treneriem un pat saviem draugiem, dzīvojot nemitīgās bailēs no izgāšanās vai neveiksmes. 

 

Kompānijas Johnson&Johnson mantiniece Kesija Džonsone neilgi pirms savas nāves. Viņas likteni var iztirzāt psihologu mācību grāmatās. Kesijai bija bagātība, bet labāku izklaidi par narkotikām viņa neatrada.

 

Skumjākais piemērs ir kompānijas Johnson&Johnson mantiniece Kesija Džonsone (1979–2010), kurai viss bija nolikts uz paplātes, atlika tikai paņemt. 

“Man ir viss, ko vēlos,” divus gadus pirms savas traģiskās nāves teica Kesija. “Man ir tik daudz ekskluzīvu lietu, ka kļūst gandrīz vai neērti. Savu pirmo Chanel somu es ieguvu divpadsmit 12 gadu vecumā, bet 17 000 vērto Cartier pulksteni – 15 gados. Nav palicis nekā daudz, ko vēlēties.” Viņa nomira 30 gadu vecumā no narkotiku pārdozēšanas savas Rietumholivudas mājas guļamistabā. Ģimene vairākkārt mēģināja Kesiju glābt un pat liedza piekļuvi naudas straumei, taču jaunā sieviete ārstēties atteicās. 

 

Apjukums pārbagātības dēļ 

Psihologs Roberts Kenijs ir strādājis ar daudziem pārtikušiem cilvēkiem, kas baidās, ka viņu bērni varētu piedzīvot Kesijas likteni. “Brīvība darīt visu, ko kāro sirds, rada dilemmu, kā vislabāk pavadīt laiku. Šī izvēļu un brīvības pārbagātība cilvēkos rada apjukumu,” komentē psihologs. 

Līdzīgās domās ir viņa austrāliešu kolēģe Anita Būtgere, kura žurnālam OK! skaidro: “Pateicoties dzīves cīņām, mēs mācāmies pielāgoties un nobriestam kā personības. Ja cilvēkam nav iespējas saskarties ar problēmām, viņam tiek liegta iespēja tās pārvarēt, un tas var apgrūtināt jauna emocionālās attīstības posma sasniegšanu.” Proti, laimes izjūtai nepieciešams kaut kas vairāk par neierobežotu pieeju tēva bankas kontam. 

“Apmierinātību ar dzīvi var palīdzēt radīt mērķis. Tam nav obligāti jābūt saistītam ar nodarbinātību, tomēr tam jābūt jēgpilnam un cilvēkam nozīmīgam,” stāsta psiholoģe, piebilstot, ka tieši šā iemesla dēļ daudzi bagātnieki iesaistās labdarībā, tādējādi gūstot gandarījumu. 

 

Miljonāres dēls strādā skolā 

Tāda ir ārzemnieku pieredze, savukārt Latvijā ar retiem izņēmumiem nemaz tik ļauni nav. Mūsu miljonāru bērni bieži iesaistās vecāku biznesā, pārņemot viņu amatu, vai ķeras paši pie savas lietas, Gunāra Ķirsona meita glezno, bet uz šā fona pavisam oriģināls ir degvielas tirgotājas, Viadas īpašnieces Allas Morozas dēls Dmitrijs – viņš ir informātikas skolotājs gluži parastā skolā. 

Nekustamo īpašumu nozares uzņēmēja Jevgeņija Gomberga meita Svetlana strādā par ārsti slimnīcā Gaiļezers – gluži kā britu miljardiera Ričarda Brensona meita, kura arī ir mediķe. Tiesa, Gombergai pieder nepilni 3% tēva uzņēmumā "Teikas nami". 

 

Pavisam citu nodarbošanos izvēlējusies arī tirgotāja Raimonda Gerkena meita Evita. Viņa Lielbritānijā studējusi biznesa vadību, jo tā gribējis tēvs, taču pēc tam Evita izlēmusi atgriezties Latvijā, un nu darbojas sabiedriskajās attiecībās.

Par tēva biznesu viņa nav domājusi. “Tas ir tāds garlaicīgs jautājums. Nav iemesla, lai es tagad pārņemtu tēva biznesu. Man ir pavisam cita izglītība, un šobrīd tas pavisam noteikti nav man aktuāli,” Kas Jauns Avīzei atklāj Gerkena meita. 

 

Tēvam un krogam atstāj parādus 

Tiesa, arī Latvijā ir neveiksmes stāsti. Uzņēmēja, smalko aprindu lauvas Oskara Barševska dēlam, arī Oskaram, bija visas iespējas dzīvot labi un godīgi – tēvs sagādāja gan dzīvokli, gan firmu. Kopējā summa, ko viņš vairāku gadu laikā bija izsniedzis dēlam dažādām vajadzībām, esot pārsniegusi pat miljonu eiro. 

Tomēr jauneklim labāk patika treknajiem gadiem raksturīgais kredītu miljonāra dzīvesveids. To piekopdams, viņš nolaida pa grunti zīmolu apģērbu biznesu Kazahstānā un būvgružu izvešanas uzņēmumu Rīgā. Parādu piedzinēji viņam atsavināja dzīvokli Mežaparkā un divstāvu apartamentus projektā Avotkalni pie Baltezera kanāla, turklāt SEB banka uzvarēja tiesā par nepilnu 180 000 latu piedziņu.

Reklāma
Reklāma

 

Tikmēr Barševskim jaunākajam Taizemē izsīka līdzpaņemtā nauda, lielā biznesa vietā bija tukša kabata un bads. 


Tēva un dēla konflikts izvērtās ļoti asi. Barševska vecākā dzīvesbiedre Irēna Pulkinena žurnālam Kas Jauns atklāja: “Manā acu priekšā dēls atļāvās pateikt, ka noalgos cilvēkus, kas tēvu nomočīs, lai tiktu pie mantojuma.” Par atbildi seniors atvasi izslēdza no testamenta. 

 

Oskars 2009. gadā nopirka biļeti vienā virzienā uz Taizemi, lepni paziņojot, ka Latvijā neko nav vērts darīt. Dzimtenē viņš aiz sevis atstāja sabrukušas attiecības ar tēvu un kaudzi parādu, pat kāda kroga saimniekam no viņa palika ieraksts krīta grāmatā par gandrīz 1500 latu. Bijusī sieva Ilona Barševska Rīgas apgabaltiesā panāca spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu viņu abu meitai Elizabetei, cits jautājums ir reālais guvums. 

Barševska ziņā palika dēla parādi, ar kuriem beidzies bizness Kazahstānā, – 200 000 eiro, jo tēvs parakstījis parādzīmes. Pirms trim gadiem seniors pieteica maksātnespēju. 

Tikmēr Barševskim jaunākajam Taizemē izsīka līdzpaņemtā nauda, lielā biznesa vietā bija tukša kabata un bads. Galu galā kopā ar draugu viņš centās iejukt viesnīcu iemītnieku vidū, lai ieturētu maltītes no bagātīgajiem hoteļu galdiem, tomēr šo triku drīz atmaskoja. Tad latvieši pavisam banāli zaga pārtiku veikalos, līdz pieķēra, un abi atsēdēja eksotiskās valsts cietumā divus mēnešus. 

 

Tomēr salīgst mieru 

Vēlāk ziņas par Barševski saņemtas no Londonas – kāda Inna no Latvijas sūdzējās, ka esot no šā vīrieša stāvoklī. Kad viņa lūgusi, lai puisis maksā par abortu, tas esot sācis draudēt. Oskars arī Anglijā esot sataisījis parādus. “Viņš piekāsa manu draugu ar naudu, piedāvāja veidot eskorta meiteņu biznesu. Paņēma pa 300 mārciņām no viņa un manis, lai taisītu interneta lapu, naudu neatdeva un notrieca,” stāstīja Inna. 

Toties pēc teju četrus gadus ilguša aizvainojuma par dēla izdarībām bijušais miljonārs Oskars Barševskis viņam ir piedevis, un abi ir izlīguši. Šogad janvāra sākumā pēc ilgas neredzēšanās abi tikās Spānijā, kur laiskojās Pulkinenas privātajos apartamentos un viņas BMW kabrioletā apbraukāja dienvidu piekrasti. Aprīļa beigās Oskars atkal devās pie tēva uz Spāniju, jau kopā ar savu mīļoto sievieti Allu Agofonovu. 

 

Miljardieru atvases: reālā pieredze 

Britu miljardiera un Formulas 1 bosa Bērnija Eklstona (82) mantinieces Petra (24) un Tamāra (29) pēdējo deviņu gadu laikā esot iztērējušas vairāk nekā četrus miljardus ASV dolāru – pērkot 76 miljonus vērtas mājas, par pusotru miljonu kristāla vannu, vairāk nekā 17 miljonus notriecot kāzu svinībās. Eklstonam gan nepatīk meitu izšķērdība. 

“Viņš pārmet, ka pērkam pārāk daudz rokassomiņu, un, visticamāk, viņam ir taisnība,” atzīst Petra, kura arī pati pelna naudu – viņai pieder aksesuāru zīmols Stark. “Tēvs man un māsai mācīja novērtēt naudu. Esmu savākusi miljonus labdarībai, man bija veiksmīgs realitātes šovs, un esmu laidusi klajā savu matu kopšanas zīmolu,” piebilst Tamāra. 

 

Parisa Hiltone (32), kura šovasar kuplināja krievu humoršova Comedy Club jubilejai veltīto Augstā humora nedēļu Jūrmalā, saka: “Visaplamākais priekšstats par mani ir – izlutināta princese. Ir pretēji! Cilvēki domā, ka esmu dumja, taču esmu gudrāka par vairākumu. Uzskatu, ka esmu uzņēmēja, bet mans vārds – zīmols.” 

Kopš 2005. gada Parisas smaržu līnija pelna 1,4 miljardus gadā, nemaz nerunājot par pārējām precēm ar viņas vārdu. “Es nopelnu pati un no ģimenes neņemu neko,” apgalvo Parisa. 

 

ASV biznesa magnāta Donalda Trampa (67) meita Ivanka (31) uzsver: “Es nopelnu katru centu un strādāju trīspadsmit stundas dienā.” Bijusī modele pēc ekonomikas grāda iegūšanas pilda viceprezidentes pienākumus tēva uzņēmumā. “Pat māju nopirku no tēva! Un, starp citu, man ir hipotekārais kredīts,” atzinusies Ivanka, paskaidrojot, ka nekad nav uzdrīkstējusies kaut ko pieprasīt. 

 

Britu miljardiera Ričarda Brensona (63) meita Holija (31) ir vienisprātis, ka vajadzība cīnīties par vietu zem saules saviem spēkiem notur pie zemes. “Kopš bērnības esmu gribējusi būt ārste. Tas vienmēr ir bijis mans mērķis,” stāsta Holija, kura, ieguvusi mediķes izglītību un strādā brīvprātīgo darbu. “Es augu normālā ģimenē, un, pretēji tam, kā jūs varētu domāt, mēs ar brāli nesaņēmām vairāk dāvanu kā citi bērni.” 

 

Britu miljardieris Ričards Brensons ar meitu Holiju, kura kļuvusi par ārsti. “Es augu normālā ģimenē, un mēs ar brāli nesaņēmām vairāk dāvanu kā citi bērni,” saka Holija.

 

 

Avots: www.kasjauns.lv

 Foto: All Over Press, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva