Radīta inovācija mājas tīrīšanas jomā

Biotehnoloģiju laboratorija „ProBioSan” sadarbībā ar universitāšu pētniekiem ir izstrādājusi inovatīvu mājas tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļu sēriju - „ProBiotic” ar probiotiķiem jeb labajām baktērijām. Tas ir labs piemērs mikrobioloģijas praktiskajam  pielietojumam Baltijas valstīs.
Ideja par probiotiķu izmantošanu mājas kopšanas produktos pētniekiem radusies, sintētiskajiem mazgāšanas līdzekļiem ir augsta ķīmisko vielu koncentrācija.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ideja par probiotiķu izmantošanu mājas kopšanas produktos pētniekiem radusies, sintētiskajiem mazgāšanas līdzekļiem ir augsta ķīmisko vielu koncentrācija.

 

Līdz šim probiotiskās baktērijas mums vairāk asociējās ar pārtiku un uztura bagātinātājiem, bet pētījumi laboratorijā liecina, ka to lietošana mājas uzkopšanas līdzekļos nodrošina ne tikai efektīvu rezultātu un iedarbību līdz pat 8 dienām, bet rada arī dabīgu aizsardzību pret patogēniem mikrobiem. „ProBiotic” tīrīšanas līdzekļi ar probiotiķiem rada dabisku baktēriju līdzsvaru ap mums, pretēji tradicionālajiem tīrīšanas līdzekļim, kuri iznīcina visas baktērijas - gan labās, gan sliktās, kas pēc zinātnieku domām ir viens no iemesliem  organisma alerģiskām reakcijām. 

 

Jauno inovatīvo tīrīšanas līdzekļu „ProBiotic”  noieta tirgus ir Baltijas un Skandināvijas valstis, Krievija un Izraēla. Šobrīd par produktiem un izmantoto tehnoloģiju interesi izrāda arī citas valstis Eiropā.


Tīrīšanas līdzekļi ar probiotiķiem rada dabisku baktēriju līdzsvaru ap mums, pretēji tradicionālajiem tīrīšanas līdzekļim, kuri iznīcina visas baktērijas - gan labās, gan sliktās, kas pēc zinātnieku domām ir viens no iemesliem  organisma alerģiskām reakcijām. 

 

Ideja par probiotiķu izmantošanu mājas kopšanas produktos pētniekiem radusies tādēļ, ka, sintētiskajiem mazgāšanas līdzekļiem ir augsta ķīmisko (dažos gadījumos pat agresīvu) vielu koncentrācija un to izraisītā sterilā vide  ir viens no iemesliem, kāpēc arvien pieaug to iedzīvotāju skaits, kuriem rodas alerģija. „ProBiotic” tīrīšanas līdzekļu darbības rezultātā labās baktērijas tiek izvietotas ap mums un darbojas kā aizsargājošs slānis pret sliktajiem mikroorganismiem. Šī aizsargājošā ietekme ilgst daudz ilgāk nekā izmantojot tradicionālos tīrīšanas līdzekļus. Lietojot minēto  tehnoloģiju mājas, biroji un sabiedriskās ēkas kļūst ne tikai tīras, bet arī veselīgākas un videi draudzīgākas.

 

Aiva Plotniece, ķīmiķe: ”Tīrīšanas līdzekļi ar augstu sintētisko ķīmisko vielu koncentrāciju ļauj panākt ātru rezultātu, tomēr iznīcina ne tikai sliktos mikroorganismus, bet arī labās baktērijas, kas ir nepieciešamas, lai saglabātu dabisko vidi un stiprinātu mūsu imūnsistēmu. Kompānija „ProBioSan” ir izvēlējusies   medicīnā un pārtikas rūpniecībā plaši izmantotu probiotiķu metodi un radījusi inovatīvus „ProBiotic” līnijas produktus ar labajām jeb probiotiskajām baktērijām, kas izspiež  no vides bīstamās baktērijas un rada dabisku mikrobioloģisku vidi. Līdzīga pieeja tīrīšanas līdzekļu ražošanā tiek izmantota ASV un dažās Eiropas valstīs, tomēr vēl joprojām ir pasaules mēroga jaunums.” 

 

Sterila vide bērniem veicina alerģiju rašanos

Reklāma
Reklāma

Dr. Guy Delespesse no Monreālas medicīnas universitātes novērojumi liecina, ka trīsdesmit gadu laikā alerģiju gadījumu skaits Rietumeiropā pieaudzis par 20%, šobrīd jau 30% iedzīvotāju ir alerģiskas reakcijas. Līdzīgi rezultāti parādās arī  ASV zinātnieku veiktajos pētījumos.  Pētnieki apgalvo, ka, jo sterilākā vidē aug bērns, jo lielāka iespējamība, ka bērnam būs alerģija vai imūnsistēmas traucējumi. Labvēlīgās baktērijas jeb probiotiķi atrodas mums visapkārt, pat uz ādas  tās nodrošina aizsardzību mūsu imūnsistēmai,  pozitīvi iedarbojas uz to, un  imūnsistēma spēj atpazīt bīstamās baktērijas un labāk pretoties to negatīvajai iedarbībai.

 

Pētnieki apgalvo, ka, jo sterilākā vidē aug bērns, jo lielāka iespējamība, ka bērnam būs alerģija vai imūnsistēmas traucējumi. 

 

Uz kvadrātcentimetru ādas virsmas ir līdz 107 baktēriju šūnas. Tomēr lielākā daļa to veic svarīgas funkcijas - aizsargā ķermeni no slimībām - un tikai aptuveni 5% veido patogēnās jeb sliktās baktērijas, kas negatīvi ietekmē organismu un veselību. Veselīga vide var būt radīta tikai veidojot baktēriju līdzsvaru. Palielināts patogēno baktēriju īpatsvars var izraisīt draudus veselībai, pret ko var cīnīties ne tikai ar „smago artilēriju” jeb sintētiskajām ķīmiskajām vielām augstās koncentrācijās, kas iznīcina arī labās baktērijas, bet tieši pretēji - ar labajām baktērijām, sauktām par probiotiķiem.


Dzīvās baktērijas nodrošina iedarbību līdz pat 8 dienām

Laboratorijā radītajos „ProBiotic” tīrīšanas līdzekļos esošās dzīvās baktērijas nodrošina produktu mikrobioloģisko iedarbību daudz ilgāk - līdz pat 8 dienām, pasargājot telpu vidi no nevēlamiem mikrobiem ilgākā laika posmā. Turklāt laboratorijas pētījumi liecina, ka labās baktērijas nodrošina augstāku tīrību, salīdzinot ar parastajiem līdzekļiem, bet nerada mūsu organismam nevajadzīgi sterilu vidi, ko izraisa pārlieku lielā aktīvo vielu koncentrācija sintētiskajos tīrīšanas līdzekļos. 

 

Šobrīd laboratorija ir izstrādājusi inovatīvu mājas kopšanas līdzekļu sēriju mēbeļu, grīdu, santehnikas, keramisko virsmu, trauku mazgājamo, audumu un biroju aprīkojuma  tīrīšanai. Šie līdzekļi labi absorbē dažādas smakas un ir draudzīgi bioloģiskās attīrīšanas sistēmām. Pateicoties dzīvo baktēriju īpašībām, šajos līdzekļos ir salīdzinoši maza sintētisko ķīmisko vielu koncentrācija,  tie satur divas līdz sešas reizes mazāku šo vielu  daudzumu nekā  plaši izmantotie sintētiskie tīrīšanas līdzekļi.