Zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc mājas kaķi neciena savus saimniekus

Kaķi lieliski atpazīst savus īpašniekus no citiem cilvēkiem pēc balss, kā arī pēc vairākām citām īpašībām, noskaidrojuši japāņu zinātnieki. Viņu veiktais pētījums parāda, ka nepaklausīgie mājas iemītnieki tikai izliekas, ka nedzird vai nesaprot saimnieku. Patiesībā kaķu īpašā attieksme pret cilvēkiem ir tikai daļa no izdzīvošanas stratēģijas, raksta The Daily Mail.

FOTO: Shutterstock.com

 

Pētījuma laikā, kuru veica speciālisti no Tokijas Universitātes, kaķiem atskaņoja audio ierakstus ar viņu saimnieku balsīm, kā arī citu cilvēku balsīm, ar kuriem dzīvnieki nekad iepriekš nebija tikušies. Kaķi nevarēja redzēt cilvēku, kuras balss ieraksts tika atskaņots, eksperiments bija akustisks. 

 

Izrādījās, ka, klausoties ierakstu ar sava saimnieka balsi, kaķi reaģēja, raustot ausis vai pagriežot galvu. Skanot svešinieka balsij, lielākajā daļā gadījumu kaķiem netika novērota nekāda reakcija. Sīkāka izmeklēšana parādīja, ka, dzirdot saimnieka balsi, bet neredzot viņu, četrkājainie mīluļi sāka uztraukties, - par to liecināja paplašinātās acs zīlītes. 

 

Atšķirībā no suņiem, kuri jau no dzimšanas ir trenēti izpildīt cilvēku pavēles, kaķi ir neatkarīgāki, un attieksme – atsvešinātāka. Tomēr arī kaķiem ir īpašas attiecības ar saviem saimniekiem, pastāstīja pētījuma līdzautors Acuko Caito. 
 

Kāpēc gan mājas kaķi dažreiz it kā „nedzird”, kad viņus sauc saimnieks, un turpina mierīgi slēpties kaut kur aiz krēsla? Tas tāpēc, ka kaķiem ir dziļi instinkti. Dzīvnieki uzvedas pietiekami noslēgti un cenšas izvairīties no emociju izrādīšanas, piemēram, pastāvīgi tēlo nepieejamus. 

 

Pēc Kazutaki Cainodzuki teiktā, kurš pārstāv Medicīnas koledžu Floridā un piedalījās pētījuma tapšanā, iepriekšējie izmeklēšanas rezultāti parādīja, ka mājas kaķi uztver savus saimniekus kā kaķēni savu māti, tāpēc katram kaķim ir ļoti svarīgi atpazīt savus “vecākus” pēc balss un ārienes. Savukārt cilvēki zemapziņā izturas pret kaķiem kā pret saviem bērniem. 

 

Reklāma
Reklāma

Kāpēc gan mājas kaķi dažreiz it kā „nedzird”, kad viņus sauc saimnieks, un turpina mierīgi slēpties kaut kur aiz krēsla? Tas tāpēc, ka kaķiem ir dziļi instinkti. Dzīvnieki uzvedas pietiekami noslēgti un cenšas izvairīties no emociju izrādīšanas, piemēram, pastāvīgi tēlo nepieejamus. Tas ir līdzīgi tāpat kā mežonīgā apkaimē slims dzīvnieks uzvedas piesardzīgi, lai plēsīgais zvērs to nesaplosa. Tāpēc kaķu mīļotājiem bieži ir grūti atpazīt sava mīļuma slimību – viņi uzvedas piesardzīgi un neizrāda sāpes. 

 

Tomēr, par laimi, saimniekiem 10 tūkstoši gadu savstarpējā sadzīvē kaķi iemācījušies komunicēt ar cilvēkiem, piemēram, viņi māk murrāt un pieglausties. Labā saimnieka attieksme samazina kaķa ieradumus būt vienmēr piesardzīgam. Bet cilvēki savukārt iemācījušies saprast kaķus. Tie, kuriem nekad mājās nav bijuši savi kaķi, parasti neizprot kaķa uzvedību. 

 

Avots: www.kasjauns.lv