Lietas, par kurām jāatceras, sākoties pavasara braukšanas sezonai

Kad pienāk ziema, autovadītāji ļoti rūpīgi seko, lai būtu ieliets pareizais logu tīrīšanas līdzeklis, lai tiktu ielieta degviela, kas neaizsalt, lai bagāžniekā būtu neliels maisiņš ar smiltīm vai vismaz lāpsta. Kam jāpievērš uzmanība pavasarī? Stāsta mašīnlietu eksperts Andris Pļavenieks.

Pats vari pārslaucīt tādas vietas kā durvju ailes, bagāžnieku, motora pārsega malas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pats vari pārslaucīt tādas vietas kā durvju ailes, bagāžnieku, motora pārsega malas.

„Tas, ko es gribu pateikt autovadītājiem jebkurā sezonā, jebkurā eiforijā, arī tad, kad tauriņi galvā un vēderā, auto vadīšana ir ļoti sarežģīts un komplicēts process. Un, ja gribas atpūsties vai relaksēties, auto vadīšana nav process, kuras laikā to darīt. Pie stūres nedrīkst atslābināt nevienu no maņām. Atcerieties savas pirmās dienas pie stūres – stūre, pedāļi, ātruma pārslēgšana, ceļa zīmes, citi satiksmes dalībnieki. Jā ar gadiem ir pieredze, bet visi šie faktori, kam katram jāvelta uzmanību, nav mazinājušies. Dažkārt pieredze rada pārdrošību un neuzmanību, kā dēļ rodas negadījumi. Citiem vārdiem sakot, galvai ir jābūt pieslēgtai braukšanas procesam visu laiku,” teic A.Pļavenieks.

Kas vēl jāņem vērā?

     1. Ziemas laikā logu tīrāmās birstītes parasti smilts un sāls dēļ ir stipri padilušas, tāpēc pavasara sezonai sākoties, būtu kritiski jānovērtē birstīšu stāvoklis, lai, uznākot kādai lielākai  pavasara lietus gāzei, nebūtu jāstājas ceļa malā.
     2. Vajadzētu pārliecināties, vai lukturi ir pareizi noregulēti, jo gaišajam laikam iesākoties, uz aci nepareizu regulējumu ir grūti pamanīt. Un braukšanas laikā lielāku izmanību vajadzētu pievērst priekšā braucošo mašīnu bremžu uguņiem. Kāpēc? Jo ārā ir tumšāks, jo kontrastaināk bremžu gaismas deg. Gada gaišajā laikā šis kontrasts samazinās. Līdz ar to ir viegli palaist garām brīdi, kad priekšā braucoša mašīna sāk bremzēt.
     3. Tā kā ceļi ir visai bedraini, ieteicams ievērot lielāku distanci starp mašīnām, lai būtu pietiekami daudz laika reaģēt un bedres apbraukt.
     4. Pavasarim sākoties, ir īstais laiks, lai parūpētos par mašīnu un mazinātu korozijas risku. Speciālists iesaka doties uz auto mazgātavu, kur mazgāšanas process tiek veikts ar rokām, jo mazgātavās, kur to dara ar birstēm, ūdens neizmazgā mašīnai visas iespējamās spraugas – virspusi nomazgā, bet apakša paliek netīra. Bet auto mazgātavās, kur to dara ar rokām, ar ūdens spiedienu izpūš visas riteņu arkas, kur rūsa mēdz iemesties visai ātri. Un pēc tam pats vari pārslaucīt tādas vietas kā durvju ailes, bagāžnieku, motora pārsega malas.

Lai labi ripo!

Reklāma
Reklāma