Ekoloģiski vai lēti? Kā vislabāk remontēt mājokli

Pilnīgi ekoloģisks mājoklis pilsētā mūsdienās ir utopija, taču, neraugoties uz strauju tehnoloģiju attīstību, daudzi paliek uzticīgi pārbaudītām vērtībām – videi un veselībai draudzīgiem materiāliem. Vai vienmēr tas atmaksājas?

Sarežģīta izvēle – koka vai plastmasas logi? Ja netaupa naudu, viennozīmīgi – koka. Tie nodrošina telpā dabisku ventilāciju, ko nevar teikt par plastikāta analogiem.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Sarežģīta izvēle – koka vai plastmasas logi? Ja netaupa naudu, viennozīmīgi – koka. Tie nodrošina telpā dabisku ventilāciju, ko nevar teikt par plastikāta analogiem.

Ekokustību pārstāvji nav kategoriski attiecībā pret sintētisko materiālu izmantošanu interjerā. Mēs taču dzīvojam ar plastmasas logiem, arī modernām mēbelēm ofisā nav ne vainas. Ja būtu aizdomas, neviens taču neražotu un nepasūtītu tos tādā apjomā. Tomēr rodas loģisks jautājums – kāda ir sintētikas ietekme ilgākā perspektīvā? Iztēlojos, pēc gadiem 40 (vai pat jau 20) vizīti pie ārsta, kurš pasaka: „Hronisks klepus jums ir plastmasas logu dēļ.” Joks, bet vērts aizdomāties: koku un citas dabiskas izejvielas cilvēce izmanto gadsimtiem, mūsdienīgus sintētiskus materiālus – tikai pāris desmitu gadu. Paskatīsimies uz savu mājokli trijās galvenajās dimensijās: grīda, sienas, griesti.

Un, ja koka dēļi pārklāti nevis ar sintētisku krāsu, bet eļļu vai laku, tiem ir vēl lielāka vērtība.

Grīda
Viennozīmīgi, vislabākais un viselpojošākais segums grīdai ir koks. Turklāt tas kalpo vismaz simt gadu. Un, ja koka dēļi pārklāti nevis ar sintētisku krāsu, bet eļļu vai laku, tiem ir vēl lielāka vērtība. Tādu grīdu mūsdienās varam redzēt privātmājās vai vecajās daudzdzīvokļu mājās (labs jautājums: nomainīt pret citu mūsdienīgu segumu vai atjaunot esošo?). Retais lieto dabiskus materiālus jaunceltnēs, ja nu vienīgi parketu. Jā, nav lēts, toties ilgi kalpo un nodrošina gaisa cirkulāciju. Biežāk dod priekšroku lētākam segumam – laminātam, kura pamatā ir kokšķiedras plāksne no koksnes putekļiem. Labs un diezgan izturīgs materiāls, toties nav ekoloģisks, jo apakšā tam ir plāns polimēra slānis, bet par pamatu kalpo polietilēns. Izvēlies mājoklim, ko gribi, tikai ne sintētiskus paklājus, kavrolīnu un linoleju – vienā balsī saka veselīga dzīvesveida piekritēji! Tie ātrāk uzkrāj putekļus, baktērijas – tad nebrīnies, ka bieži klepo. Par linoleju gan speciālisti varētu pastrīdēties, jo mūsdienās šo segumu gatavo arī no dabiskajām izejvielām.

Sienas
Modē ir sintētika. Patiesi skaists dizains, plaša krāsu izvēle, ilgi kalpo, ērti kopt, pieejamas cenas. Ir tikai viens pretarguments – sintētika neelpo! Diez vai kāds dzīvoklī taisīs kaļķa apmetumu, bet ir iespēja izvēlēties citus videi draudzīgus materiālus. Kaut vai tapetes! Ja rūpējies par apkārtējo vidi un veselību, papīra tapetes bez šaubām ir vislabākās, jo papīrs ir ekoloģisks. Turklāt – lēts. Standartizmēra rullis vidēji maksā Ls 5 – Ls 9. Patīkami, ka veikali piedāvā plašas krāsu un dizaina izvēles iespējas. Trūkumi? Papīra tapetes nav mazgājamas, uzsūc sadzīves smakas, ir neizturīgas pret mitrumu, izbalo saulē. Tieši tāpēc tās lielākoties izmanto bērnu istabām, rēķinoties, kā pēc dažiem gadiem sienas tāpat „nomainīs”.
Daudz pievilcīgāk izskatās auduma tapetes, tas arī ir ekoloģisks materiāls, bet ļoti dārgs. Lielu atzinību tirgū guvušas vinila tapetes. Pragmatisks pirkums, ja nepievērš uzmanību tam, ka vinilam ir ierobežota gaisa caurlaidība.

Kāpēc tomēr pasūtām plastmasas logus? Tie ir ērti lietojami un kopjami, turklāt labi saglabā siltumu.

Sarežģīta izvēle – koka vai plastmasas logi? Ja netaupa naudu, viennozīmīgi – koka. Tie nodrošina telpā dabisku ventilāciju, ko nevar teikt par plastikāta analogiem, lai arī plastikāta logiem ir kvalitātes sertifikāts un izmantotie materiāli nav kaitīgi veselībai. Protams, var vienkārši izvedināt istabas, lai nodrošinātu svaigā gaisa piekļuvi, bet, līdzko logi ir ciet, tā esam kā slēgtā kastē. Ražotāji atgādina, ka pakešu logiem ir vairāki atvēršanas stāvokļi; var pat atstāt dažu milimetru platu spraudziņu. Diemžēl tas ne vienmēr atrisina mitruma uzkrāšanās problēmu visapkārt rāmjiem, kas sliktākajā gadījumā izraisa pelējuma rašanos. Vēl viens logu pelēšanas iemesls – neievērota uzstādīšanas tehnoloģija. Kāpēc tomēr pasūtām plastmasas logus? Tie ir ērti lietojami un kopjami, turklāt labi saglabā siltumu. Koka logi kalpo vismaz 100 gadu. Plastikāta, pēc ražotāju prognozēm – tikpat daudz (ja, protams, ievēro ekspluatācijas nosacījumus un montēšanas tehnoloģiju). Vai tā ir tiesa, par to varēs pārliecināties nākamās paaudzes.

Griesti
Visvienkāršākais veids – balsināšana, bet retais mūsdienās pielieto šādu tehnoloģiju. Daudz aktuālāka ir ūdens emulsija (pirms tam izlīdzinot griestus ar špakteļmasu), un arī tā ir ekoloģiska tīra. Griestu nokrāsošana ar ūdens emulsiju ir visērtākais un vislētākais veids, kā atjaunot to virsmu. Sintētiskās krāsas neļauj elpot, piekaramie griesti uzkrāj putekļus. Vai ir tā vērts? Izpausties interjera dizaina jomā var taču arī citās dimensijās.

Veselībai sevišķi bīstamas vielas
Formaldehīds. Sastopams skaidu plāksnēs, dažādos dekorējumos. Tas ir kancerogēns, ilgstoši iedarbojoties, izraisa vēzi. Jūtīgiem cilvēkiem var parādīties dažādi iekaisumi vai alerģija.
Gaistošs organisks maisījums. Tiek izmantots, ražojot koka paneļus, skaidu plāksnes, sintētiskus paklājus, šķīdinātāju, krāsas, līmi un citus apdares materiālus. Šāds maisījums ir iemesls dažādiem simptomiem, sākot ar galvassāpēm un iesnām un beidzot ar atmiņas zudumu, nogurumu un depresiju.
Ksilols un toluols izraisa alerģiskas reakcijas. Tos satur krāsas, līmes un sintētiskie paklāji.
Vinila hlorīds. Vinila grīdas segumu un gumijas pārklājumu sastāvdaļa (šos pārklājumus liek zem grīdsegas). Var izraisīt elpceļu slimības.

Reklāma
Reklāma



Teksts: Irina Perepelica, žurnāls „Stella”

www.kasjauns.lv