Kādu elektrisko sildītāju izvēlēties? Padomi

Vairākas dienas turpinoties īpaši spēcīgam salam, arvien vairāk dzīvojamās telpās tiek lietoti elektriskie sildītāji. Lai tos izmantotu pēc iespējas efektīvāk un arī drošāk, neizraisot traucējumus telpu elektroinstalācijās, AS „Latvenergo” Energoefektivitātes centra speciālisti iesaka izvēlēties telpām piemērotu sildītāju un apsildes režīmu, kā arī nepārslogot drošinātājus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jau vairākas dienas turpinās spēcīgs sals un tas tiek prognozēts vismaz līdz nedēļas beigām. Šajā laikā ir ievērojami pieaugusi individuālo elektrisko siltumierīču izmantošana dzīvojamajās telpās. Dažkārt nepareiza to lietošana var izraisīt traucējumus elektrotīklos, jo īpaši vecos daudzdzīvokļu namos, kuros ne visi apsaimniekotāji ir ierīkojuši mūsdienu elektrotehnikas lietošanas prasībām atbilstošas slodzes elektroinstalācijas. Jārēķinās, ka ir pieaudzis ikdienā pielietotās elektrotehnikas skaits, kā arī aukstajā laikā īpaši palielinās siltumierīču radītā slodze, kas ēku novecojušo elektroinstalāciju dēļ var izraisīt elektroapgādes traucējumus pat veselam kvartālam.

Šie traucējumi visbiežāk rodas gadījumos, kad netiek nodrošināta centralizētā siltumapgāde un notiek kabeļu līniju aizsardzības drošinātāju izdegšana pārslodzes dēļ, kuras cēlonis ir daudzo sistēmas lietotāju vienlaicīga elektrisko sildierīču izmantošana telpu apsildei. Īpaši izplatīti tas ir namos, kuru iekšējā elektroinstalācija ir saslēgta darbam, piem., 3x220V sprieguma sistēmā.

Telpu vēdināšanas laikā būtu vēlams atvērt logus līdz galam vaļā, bet elektriskos sildītājus izslēgt, tā lieki netērējot elektroenerģiju vēdināšanas laikā.

Lai pēc iespējas efektīvāk un drošāk iedzīvotājiem apsildītu telpas ar elektrisko sildītāju, kā arī ietaupītu elektroenerģiju, AS „Latvenergo” Energoefektivitātes centra speciālisti iesaka dažus praktiskus padomus, kas ikdienu padarīs omulīgāku. Uzsveram, ka elektriskie sildītāji ir tikai papildu risinājums, siltumefektivitātes nodrošināšanai vislielākā nozīme ir citiem risinājumiem, piem., ēku siltināšanai.
 

Padomi
*   Pirms iegādāties elektrisko sildītāju, jāizvērtē, kādās telpās un kādā darba režīmā tas tiks izmantots. Liela nozīme ir sildītāja veidam - ja gadījumā esošā apsildes sistēma nespēj nodrošināt komforta temperatūru un telpā ir jāatrodas visu dienu, kā papildu apsildi var izmantot konvekcijas, infrasarkano staru sildītājus vai elektriskos sildītājus ar ventilatoru.

*   Tā kā konvekcijas sildītājā gaiss uzsilst, tam plūstot cauri, intensīvāk tiks apsildīta telpas griestu daļa, tāpēc šādus sildītājus būtu ieteicams izvēlēties telpās ar standarta griestu augstumu 2.5m. Jārēķinās, ka temperatūra telpā paaugstināsies lēnāk, nekā izmantojot sildītājus ar ventilatoru.
*   Savukārt, ja telpā griestu augstums ir 3-4 metri, efektīvi būs izmantot infrasarkano staru sildītājus, kas līdzīgi kā čuguna radiatori vai padomju laika saulītes siltumu staro telpā. Atrodoties siltuma starā cilvēks jūtas komfortabli, lai gan pārējā telpā temperatūra ir zemāka. Tāpēc šie sildītāji tiek izmantoti arī gadījumus, kad komforta temperatūra jānodrošina tikai noteiktā telpas daļā.

Lai lieki netiktu sildītas telpas, vēlams izvēlēties sildītājus, kuri ir aprīkoti ar termoregulatoriem, kā arī ar taimeriem, lai būtu iespējams nodrošināt sildītāja ieslēgšanos un izslēgšanos noteiktā laikā.

Reklāma
Reklāma

*   Ja tiek plānots, ka elektriskais sildītājs tiks darbināts līdz brīdim, kad ir iekurta malkas krāsns, ir iespējams izmantot elektrisko sildītāju ar ventilatoru. Tā kā tas darbības laikā nodrošina intensīvu gaisa cirkulāciju, komforta temperatūra telpā tiek sasniegta samērā īsā laikā. Protams, darbinot šo sildītāju visu dienu, varētu traucēt intensīvā gaisa plūsma un troksnis, ko rada ventilators.

*   Elektroenerģijas patēriņu ietekmē telpas situma zudumi un sildītāja lietošanas paradumi. Lai energoefektīvi tiktu izmantota elektroenerģija, sildītājus vajadzētu izmantot tikai tajā laikā, kad cilvēks ir mājās, pārējā laikā apsildi nodrošinot ar esošo apsildes sistēmu. Ejot uz darbu, jau pusstundu iepriekš apsildes temperatūru var samazināt par 2-3 OC.
*   Telpu vēdināšanas laikā būtu vēlams atvērt logus līdz galam vaļā, bet elektriskos sildītājus izslēgt, tā lieki netērējot elektroenerģiju vēdināšanas laikā.

*   Lai lieki netiktu sildītas telpas, vēlams izvēlēties sildītājus, kuri ir aprīkoti ar termoregulatoriem, kā arī ar taimeriem, lai būtu iespējams nodrošināt sildītāja ieslēgšanos un izslēgšanos noteiktā laikā.


Atgādinām, ka ir bīstami izmantot bojātas elektroierīces, pagarinātājus un kontaktligzdas. Jāatceras, ka sildītāju nosegšana ar aizkariem vai mitrām drēbēm ne tikai pasliktina telpu apsildes kvalitāti, bet atsevišķos gadījumos var bojāt sildītāju vai izraisīt ugunsgrēku!