Iekop garšaugu dobi - garšaugs timiāns

Svaigas un kaltētas timiāna dzinumu galotnes, lapas un ziedus liek pie gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, mērcēm, salātiem, marinādēm.

Timiāns piestāvēs zivīm un marinādēm.

FOTO: Shutterstock.com

Timiāns "piestāvēs" zivīm un marinādēm.

Timiānu lietoja jau Senajā Ēģiptē. Pie mums šis garšaugs vēl netiek plaši audzēts, taču tas, kurš pamēģinājis, no tā atteikties vairs nevar.
Timiāns (Thymus vulgaris L.) ir mūžzaļš, daudzgadīgs panātru dzimtas augs, stumbri līdz 30 cm augsti, lapas pretējas, ar īsiem kātiem, sīkas. Otrajā gadā parādās mazi, sārti violeti ziedi. Zināmi divi timiāna paveidi — franču un vācu. Franču timiāns katru gadu audzējams no sēklām, bet vācu ir ziemcietīgs un sala izturīgs.


Audzēšana
Timiāna audzēšanai jāizvēlas no aukstiem vējiem aizsargāta, silta, saulaina vieta. Piemērotas ir vieglas, irdenas, trūdvielām un ar kaļķi bagātas augsnes, kam skābuma reakcija ir pH 6,5. Labākie priekšaugi ir ar organiskajiem mēsliem mēsloti rušināmaugi. Pamatmēslojumam augsnē iestrādā 2-3 kg/m2 organiskā mēslojuma, 30-40 g/m2 superfosfāta, tikpat kālija hlorīda, 10 g/m2 amonija nitrāta. Timiānu var izmantot kā viengadīgu vai daudzgadīgu kultūru, var audzēt akmeņdārzos, puķu podos un balkonu kastēs. Pavairo ar sēklām, spraudeņiem, ceru dalīšanu vai ar dēstiem.

Jaunie stādījumi rūpīgi jākopj, regulāri jāapkaro nezāles, jo tās timiānu sīkā auguma un lēnās attīstības dēļ viegli nomāc.

Sēj virs augsnes. Lai izaudzētu stādus 1 m2'platībai nepieciešams 0,05-0,1 g sēklu.Timiānu dēstiem sēj martā siltumnīcā. Ļoti sīkās sēklas ieteicams sajaukt ar izsijātām, sausām smiltīm un tikai izkaisīt uz mitras augsnes. Kad parādījusies pirmā īstā lapiņa, dēstus piķē. Laukā izstāda maija otrajā pusē 20x20 cm attālumā; pavairojot ar ceru, izvēlas jaunākus augus.
Iznīcina nezāles. Jaunie stādījumi rūpīgi jākopj, regulāri jāapkaro nezāles, jo tās timiānu sīkā auguma un lēnās attīstības dēļ viegli nomāc. Lai labāk pārziemotu, vēlu rudenī augs jānoliec pie zemes un jāpiesedz ar lapām, salmiem, egļu zariem vai citiem materiāliem. Pavasarī pēc salnām segumu noņem un papildus mēslo ar kompleksajiem minerālmēsliem, pēc ražas novākšanas mēslo atkārtoti.

Reklāma
Reklāma


Novākšana
Svaigam patēriņam dzinumus izlases veidā vāc pēc vajadzības pirmajā un nākamajos gados. Masveidā augus ievāc ziedēšanas sākumā, nogriežot 5 cm virs zemes, zariņus sadala sīkāk un žāvē ēnā. Glabā gaisu un gaismu necaurlaidīgā traukā.


Izmantošana
Svaigas un kaltētas dzinumu galotnes, lapas un ziedus liek pie gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, mērcēm, salātiem, marinādēm.


Avots: žurnāla Dārza Pasaule pielikums Dārzeņi un garšaugi