Žurnāli un grāmatas no bibliotēkas — tas ir "zaļi"!

"Grāmatas, žurnālus lasīšanai ņemam no bibliotēkas, filmas un multfilmas lejuplādējam datorā," savas ģimenes pieredzi  "zaļajā" dzīvesveidā atklāj portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma Santa Liezere.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

* Mums ir daudz rotaļlietu, kuras darbojas ar bateriju palīdzību, pēc to nokalpošanas, izlietotās baterijas savācam vienuviet un nogādājam veikalos/skolās/ tirdzniecības centros novietotajās izlietoto bateriju kastītēs. Arvien vairāk bateriju aizstājam ar uzlādējamā, jo tā iznāk daudz lētāk ilgākā laika termiņā.

* Dzeramo ūdeni ņemam no vietējā avota, kas pasargā ūdens tējkannu no biežās apkaļķošanās. Puķu laistīšanai izmantojam lietus ūdeni, bet ziemā kausējam sniegu, kas ir mīkstāks par krāna ūdeni.

Puķu laistīšanai izmantojam lietus ūdeni, bet ziemā kausējam sniegu, kas ir mīkstāks par krāna ūdeni.

* Šķirojam sadzīves atkritumus: tukšās plastmasas pudeles tiek saspiestas un sakrājot noteiktu daudzumu, nogādātas PET pudeļu konteinerā. Apsveicama ir igauņu cīņu ar plastmasa atkritumiem, kur tukšās PET pudeles iespējams nodot par naudu gan veikalos, gan īpašos automātos. Šādu idejas ieviešanu atbalstam arī Latvijā. Šķirojam arī stikla izstrādājumus, kurus nogādājam stikla taras pieņemšanas punktā, mūsu pusē, tas ir līdzīgs konteiners kā PET pudelēm; alus pudeles tiek vāktas un nogādātas veikalā, pretī saņemot maksu par nodošanu.

* Apģērbu/apavus/mēbeles, kas mums kļuvuši par mazu vai vairāk nelietojam, ziedojam maznodrošinātām ģimenēm vai ar i-neta starpniecību — ss.lv vai zip.lv — par nelielu samaksu atbrīvojamies no liekajām lietām, lai tās varētu lietot kāds cits. Nekas tāds, ko vēl ir iespējams lietot, nenonāk atkritumos pirms tas ir piedāvāts kādam citam — pirkšanai vai tāpat vien.

* Bērniem un sev apģērbu bieži vien iegādājos lietoto preču tirgotavās: šeit piedāvātās lietas ir lētākas un bieži vien interesantākas kā jaunās.

* Lēnām apgaismojumā pārejam uz ekonomiskajām spuldzēm, kas kalpo ilgāk un taupa elektroenerģiju,

* Kur vien varam, esam pārgājuši uz elektroniskajiem norēķiniem un automātisko rēķinu apmaksu, kas ietaupa laiku gājienam uz pastu un rēķinu papīru kaudzēm mājās.

Reklāma
Reklāma

* Iepērkoties izmantojam audumu maisiņus.

* Šogad malkas un ogļu apkures kaltu nomainījām pret katlu, kuru kurināšanai tiek izmantotas granulas, kas izgatavotas no dabiskas izejvielas - koka skaidām.

* Šogad bija auksta ziema, tāpēc īpaši iecienīta bija vasarā savāktā zāļu tēja.

* Vienmēr ejam dušā, neizmantojam vannu.

 

Ekonomiskās krīzes situācija piespiež cilvēku domāt, kā saprātīgi tērēt naudu, ietaupīt, maksimāli izmantot jau rīcībā esošos resursus. Īpaši krīzes laikā izpaužas cilvēku „zaļais dzīvesveids”. Noteikti varu piekrist tam, ka krīzei ir arī sava pozitīvā nozīme. Tā ļauj izvērtēt to, kas mums dzīvē ir patiesi svarīgs.

 

Iesūtījusi: Santa Liezere, konkursa Kāds ir tavs „zaļais” ieteikums? dalībniece