Ko darīt, lai dārza mēbeles kalpotu ilgāk?

Dārza mēbeles ir ļoti daudzveidīgas, tāpēc ir viegli iegādāties savai gaumei atbilstošus dārza krēslus un galdus. Dažāda materiāla mēbeles ir atšķirīgi jākopj. Var izrādīties, ka mēbeles, kuras iegādātas pirms pāris gadiem, sāk izskatīties slikti un ir jārestaurē.

Sliktas kvalitātes rūsējošs stiprinājums bieži ir dārza mēbeļu bojāejas cēlonis. Kamēr soliņš nav izjucis, nomainiet visas rūsējošās skrūves un stieņus. Foto no SIA BIKO-LAT arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sliktas kvalitātes rūsējošs stiprinājums bieži ir dārza mēbeļu bojāejas cēlonis. Kamēr soliņš nav izjucis, nomainiet visas rūsējošās skrūves un stieņus. Foto no SIA "BIKO-LAT" arhīva.

Kāds ir piemērotākais materiāls mēbelēm, kuras visu gadu atrodas ārā?
Šādām mēbelēm ir piemērots metāls, lai gan rūsēšana un krāsas lobīšanās var jums sagādāt pspildus rūpes. Jāsameklē vai nu tradicionālas, vai modernas mēbeles, kas atbilst jūsu gaumei. Ja vēlaties vieglas mēbeles, iegādājieties no alumīnija izgatavotas mēbeles. Turklāt tās nerūsē. Ja vien varat atļauties, pērciet cietas koksnes mēbeles, kas kalpos ilgi un vienīgi laiku pa laikam būs jākopj. Plastmasas vai gumijas mēbeles ir lētākas par koka vai metāla mēbelēm. Turklāt tās neietekmē laikapstākļi. Šie materiāli ir viegli. Daudzi plastmas krēsli ir saliekami, un tos var sakraut kaudzē, ja dārzā ir maz vietas. Vienalga, kādas mēbeles izvēlēsieties, tās kādreiz nolietosies. Tomēr cietas koksnes un alumīnija mēbeles būs pievilcīgas visilgāk.

Vai ir kādi norādījumi par stila izvēli?
Izpētiet, kas labi izskatītos apkārtējā vidē (kopā ar dārzu un māju), kā arī vienlaikus noderētu jūsu mērķiem. Klasiskā stila mēbeļu priekšrocība ir tā, ka tās, visticamāk, nekad neizskatīsies nemodernas. Košas krāsas mēbeles neiederēsies tad, ja jūsu galvenais mērķis ir pabūt dārzā un papriecāties par augiem un mierīgu apkārtni. Arī spilgti raksti uz spilveniem un saulessargiem var ar laiku nogurdināt. Pats svarīgākais ir pārliecināties, ka mēbeles ir rūpīgi izgatavotas, kalpos ilgi, un jūs tās tiešām vēlaties savā dārzā.

Ko darīt, ja koka soliņš joprojām ir labā stāvoklī, tomēr dažas skrūves, kas to satur kopā, ir sarūsējušas?
Sliktas kvalitātes rūsējošs stiprinājums bieži ir dārza mēbeļu bojāejas cēlonis. Kamēr soliņš nav izjucis, nomainiet visas rūsējošās skrūves un stieņus. Aizstājiet tās ar galvanizētām vai misiņa detaļām. Pirms līdzīgu mēbeļu iegādes pārliecinieties, vai tām ir labas kvalitātes stiprinājumi. Tas ir īpaši svarīgi, ja mēbeles bieži ir jāsaliek kopā, tās salokot. Ja sāk nolietoties arī koka detaļas, dažām sēdekļa daļām ir iespējams nomainīt latiņas.

Kā aizsargāt dārza mēbeles ziemā, ja tās ir pārāk lielas, lai ienestu telpās?
Var nopirkt ūdensnecaurlaidīgu pārsegumu. Tam vajadzētu pasargāt mēbeles no bojāšanās ziemas laikā. Tomēr labāk dārza mēbelēm noņemt polsterētās detaļas un pārvalkus. Tos bojā gan saule, gan mitrums. Pārliecinieties, ka tie ir pilnīgi sausi, ietiniet tos polietilēna plēvē un uzglabājiet sausā vietā. Pirms mēbeļu iegādes pārliecinieties, ka pārvalkus un polsterējumu var viegli noņemt, lai uzglabātu un tīrītu.

Kādas priekšrocības ir dārza mēbelēm no koka?
Koka mēbelēm ir noteikts raksts. Tās nolietojas lēni un neuzkrītoši. Pat diezgan vecām un ļodzīgām mēbelēm ir zināma pievilcība. Dārza mēbeles ir vidēji smagas, tomēr tām jābūt pietiekami smagām,  lai tās neapgāztu vējš, un ne tik smagām, ka tās būtu grūti pārvietot. Ļoti karstā vai aukstā laikā uz koka mēbelēm ir patīkami sēdēt, toties metāla plastmas vai gumijas mēbeles šādos apstākļos ir attiecīgi karstas vai aukstas. Ja izvēlēsieties konstrukcijas un atbilstoši tās kopsiet, koka mēbels kalpos daudzus gadus. Koksne tiek iegūta mežos, kuri tiek kopti un regulāri atjaunoti. Latvijā  visizplatītākās ir no egles un priedes ražotās dārza mēbeles. Ilgākai kalpošanai ir svarīgi, lai koks tiktu rūpnieciski apstrādāts ar spiediena impregnēšanas tehnoloģiju. Šādi apstrādātu dārza mēbeli arī vēlāk ir daudz vieglāk kopt. Koks savas izturības īpašības gadiem ejot nezaudē, ir jāatjauno tikai vizuālais izskats.

Vai ir nepieciešama kāda īpaša koka mēbeļu apstrāde pirms tās pārklāj ar konservējosu šķīdumu? Kā vislabākto uzklāt uz koksnes?
Svarīgi, lai mēbeles būtu pilnīgi sausas pirms tām uzklājiet konservējošo šķīdumu. Novietojiet mēbeles ēnā vai garāžā, lai tās pilnīgi izžūtu. Nokasiet no to virsmas pilnīgi visas aļģes un citus apaugumus ar stiepļu suku. Ja virsma vēl nav tīra, norīvējiet to ar smilšpapīru. Ievērojiet instrukcijas, kas dotas uz mēbeļu iepakojuma. Tā kā dārza mēbeļu kājas laiku pa laikam atrodas ūdenī, tām jāpievērš īpaša uzmanība. Rūpīgi notīriet krāsu un galdu kājas. Katru kāju iegremdējiet uz vairākām stundām vai uz nakti traukā ar konservējošo šķīdumu, lai šīs ātri trupošās vielas droši aizsargātu pret nevēlamiem laikapstākļiem.

Koka mēbeles dažkārt kļūst nedaudz sudrabainas. Ko tas nozīmē?
Dažas mēbeles, kas darinātas no cietas koksnes, laikapstākļu iedarbībā iegūst sudrabotu mirdzumu. Par to nav jāuztraucas. Tās izskatās diezgan pievilcīgas, tommēr, ja vēlaties saglabāt mēbeļu sākotnējo krāsu un saudzēt koksni, regulāri ieeļojiet tās ar koksnes eļļu, īpaši, ja tās ir atradušās pa ziemu ārā.

Vai var atjaunot labas, bet apnikušas un vienmuļas koka mēbeles?
Vai nevēlaties nokrāsot koksni? Ir pieejamas dažādas koksnes krāsas, kas satur konservējošus šķīdumus. Tādā pašā krāsā var nokrasot arī sētu, rēžģi vai citus dārza koka elementus, pieskaņojot tos mēbelēm. Vispirms pārliecinieties, vai esat labi notīrījuši un sagatavojuši mēbeles krāsošanai.
 
Vai ir ieteicamskrāsot metāla mēbeles, kas klātas ar vecu, daļēji nolobījušos krāsu? Ko darīt, lai jaunā krāsa arī nesāktu lobīties?
Jā, metāla mēbeles var pārkrāsot, tomēr vispirms to virsma pareizi jasagatavo. Ar stiepļu suku jānorīvē vecās krāsas paliekas un rūsas plankumi. Izvēlieties tikai tādu krāsu, kura paredzēta tieši metālam. Ievērojiet ražotāju instrukcijas par gruntēšanu un krāsošanu. Katrai kārtai ļaujiet pilnībā nožūt pirms nākamās kārtas uzklāšanas. Darbu veiciet sausā, labi vēdināmā telpā, kur nav putekļu.

Kas tie par pelēkiem, bāli zaļiem vai dzelteniem plankumiem, kas parādās uz koka virsmām un pārklāj tās kā kreve vai kā lapas?
Tie ir dažāda veida ķērpji, kas parādās uz dažādām virsmām, arī akmeņiem, sienām un bruģakmeņiem. Tomēr uztraukumam nav pamata, jo ķērpji izmanto virsmu tikai kā augšanas vietu. Ķērpji paši sev veido barības vielas un no koksnes nepārtiek. Tie nav jānokasa, tie piešķir mēbelēm senlaicīgu izskatu.  Ja vēlaties no ķērpjiem atbrīvoties, norīvējiet tos ar stiepļu suku. Ķērpji parasti neaug uz nesen apstrādātas koksnes, tapēc regulāra mēbeļu apstrāde ar konservējošu šķīdumu ļauj no tiem izvairīties.


Avots: P. Grīnvuda. Ko un kā pareizi darīt dārzā. R.: Zvaigzne ABC, 2001.
 

Reklāma
Reklāma