Slavenību padomi zaļākai dzīvošanai

Modes māksliniece Šeila nepērk Ķīnā ražotas preces, uzņēmējs Māris Gailis lieto kokvilnas, nevis vienreizlietojamos kabatlakatiņus.

Šeila neiegādājas Ķīnā ražotas preces un pārtiku, kas vesta no tālām zemēm.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šeila neiegādājas Ķīnā ražotas preces un pārtiku, kas vesta no tālām zemēm.

Māris Gailis, uzņēmējs:
Tukšas plastmasas ūdens pudeles pirms izmešanas vienmēr saspiežu murskulī. Tad rūpīgi iemetu miskastē. Lietoju kokvilnas kabatas lakatiņus, nevis vienreiz lietojamās papīra salvetes. Bērniem un mazbērniem mācu gružus mest speciālās vietās. Ūdeni filtrēju un atkaļķoju ar speciālas iekārtas palīdzību. Jau desmito gadu katru pavasari tīrām Ķīpsalas apkārtni. Lepojos, ka sieva brauc tikai un vienīgi ar velosipēdu.


Artis Nīmanis, dizainers:
Ikdienā ģimenē lietojam videi draudzīgus kosmētikas līdzekļus, piemēram, zobu pastas un šampūnus. Pēc lietošanas no plastmasas pudelēm izspiežam gaisu un kompaktā veidā nogādājam tās atbilstošos konteineros. Nemetam atkritumus ne ceļa malās, ne mežos.  

 

 

Veļas mazgāšanai lietojam veļas pulvera koncentrātu, kuru liekam tieši tik daudz, cik nepieciešams un temperatūru uzstādām minimālo iespējamo.

Šeila, modes māksliniece:
Mūsu ģimenē auto lietojam tikai tad, kad ir nepieciešamība, un tā nerodas katru dienu. Bieži braucam ar velosipēdu. Veļas mazgāšanai lietojam veļas pulvera koncentrātu, kuru liekam tieši tik daudz, cik nepieciešams un temperatūru uzstādām minimālo iespējamo. Izvairāmies no pārtikas, kura vesta pārlieku tālu, tajā skaitā no Ķīnas precēm vispār. Izvairāmies no tādu lietu pirkšanas, bez kurām iespējams iztikt — krāšļi, papīra dvieļi, dezodoranti, gaļa, pārtikas pusfabrikāti, cukurdzērieni, pudeļu ūdens, vienreizējie skuvekļi aizstāti ar bārdas nazi, tamlīdzīgi.

Valts Kleins, fotogrāfs:

Mana individuālā ekoloģija sākas ar attieksmi pret cilvēkiem un pašam pret sevi. Nenodarīt pāri otram, mīlēt ikvienu... Ar to arī viss sākas un beidzas. Mīlošs cilvēks ir uzmanīgs, iejūtīgs un izprotošs pret visu, tas nespēj un nevēlas nodarīt pāri citam, lai kas tas ari būtu. Tāds cilvēks spēj salāgot savas vitālās vajadzības un nekrīt alkatībā, pārmērībās, resursu pārtēriņā.

Reklāma
Reklāma

 

 


Ko var darīt ikviens no mumsTOP10
1.    Lieto videi draudzīgus tīrīšanas līdzekļus (dabīgos materiālus, piemēram, sodu vai arī pērc tīrīšanas līdzekļus, kas nesatur fosfātus, hloru, papildus smaržvielas vai krāsvielas)!
2.    Lieto videi draudzīgus materiālus (dabīgos materiālus un materiālus, kas sadalās vidē, piemēram, bioplastmasu)!
3.    Brauc ar velosipēdu vai ej ar kājām!
4.    Izslēdz gaismu un elektroierīces, kad izej no mājām!
5.    Izmanto lietas vēlreiz, piemēram, pāršuj apģērbu!
6.    Atdod citiem lietas, kas tev vairs nav vajadzīgas!
7.    Siltini savu māju vai dzīvokli!
8.    Pērkot pārtiku, pārliecinies par tās izcelsmi un sastāvu!
9.    Ej dušā, nevis vannā!
10.    Nodod pārstrādei plastmasu un baterijas!

Materiāls tapis sadarbībā ar www.homoecos.lv
Saskaņā ar Jēlas universitātes veikto pētījumu Environmental Performance Index (EPI) vēl pavisam nesen — 2008. gada pētījumā Latvija tika atzīta par 8. zaļāko valsti pasaulē. 2010. gadā publicētajā pētījumā mūsu rādītāji ir zemāki — esam 21. vietā pasaulē. Mēs varam būt pirmie — ja visi iesaistīsimies!
 

PIEDALIES MAZO PADOMIŅU KONKURSĀ PAR ZAĻU DZĪVOŠANU!