Paralizēts trusītis kā terapeits bērniem invalīdiem. FOTO

Izraēlā kādā bērnu slimnīcā terapeiti kā palīgu izmanto paralizētu trusīti Alīnu. Trusenīte iedrošina un iepriecina mazos pacientus ar kustību traucējumiem, kam jālieto dažādi stiprinājuma rīki.

Foto: ALYN Hospital

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: ALYN Hospital

Jeruzālemes ALYN slimnīcā terapeitam ir vieglāk pārliecināt bērnus ar kustību traucējumiem lietot dažādus stiprinājuma rīkus, jo viņam ir lielisks „uzskates materiāls” – trusenīte Alīna, nosaukta slimnīcas vārdā. Tiesa, trusenīte nelēkā apkārt, iedvesdama cerības reiz arī bērniem tā kustēties, jo viņa pati ir invalīdiņš. Alīna piedzima ar paralizētām pakaļējām kājiņām.


2009. gadā Alīna nonāca šajā medicīniskajā centrā, kur gadā ārstējas ap 11 000 mazo pacientu ar iedzimtiem kustību traucējumiem un dažādu traumu sekām. Astoņu  mēnešu vecumā viņu šeit atnesa tās īpašnieks, kurš strādā slimnīcā par terapeitu.
„Kad man pirmo reizi pateica par šo mazo trusīti, es patiešām nodomāju, ka tas ir smieklīgi,” atzina ņujorkiete Ketija Lanjarda, kas ir ALYN slimnīcas Amerikāņu draugu grupas pārstāve. „Viņi man izstāstīja visu par šo trusi, un es domāju: „Mans Dievs, tas ir stulbi. Mēs tērējam laiku, lai izveidotu šo stiprinājuma rīku kaut kādam trusim, kad esam vajadzīgi bērniem”.”

Lai gan slimnīcā netiek vesta uzskaite, cik pacientiem trusenīte Alīna ir palīdzējusi, tomēr ir skaidrs, ka tie ir simtiem bērnu, kuriem dzīvnieciņš licis atplaukt smaidā.

Reklāma
Reklāma

Tomēr ideja, ka bērni redzēs, kā trusītis valkā savu „uzparikti” un iedrošināsies arī paši lietot stiprinājumus, ir lieliski nostrādājusi. Bērniem ir ļoti grūti uztiept to rīku lietošanu, kas viņiem palīdzētu kustēties. Tie nav ērti, izskatās diezgan atbaidoši, un mazie pacienti nespēj saskatīt labumu, kādu no tiem varētu gūt nākotnē. Tagad viņi paskatās uz trusīti, kurš bez sava palīglīdzekļa gandrīz nespēj izkustēties no vietas, bet ar tā palīdzību var iet, kur vien vēlas. Bērni kļūst drošāki un pieņem šos stiprinājumus kā sev draudzīgus.

Lai gan slimnīcā netiek vesta uzskaite, cik pacientiem trusenīte Alīna ir palīdzējusi, tomēr ir skaidrs, ka tie ir simtiem bērnu, kuriem dzīvnieciņš licis atplaukt smaidā. Šiem bērniem katrs mazākais prieciņš ir kā dāvana. Tāpēc Alīna ir kļuvusi par vispārēju mīluli gan bērniem un viņu vecākiem, gan ārstiem.