Vai Olivers un Emīlija saglabās līdzšinējo vietu topā? 2021. gada populārāko bērnu vārdu prognozes

2020. gads ir nesis virkni pārmaiņu, un pērn jaunas vēsmas piedzīvoja arī jaundzimušo personvārdu tops.
Emīlijas un Robertus var nomainīt citi šogad īpaši bieži locīti personvārdi.

FOTO: Publicitātes foto

Emīlijas un Robertus var nomainīt citi šogad īpaši bieži locīti personvārdi.

Līdz šim desmit gadus pēc kārtas jeb no 2010. līdz 2019. gadam populārākais zēniem dotais vārds nemainīgi bija Roberts, savukārt meitenēm – Sofija. Taču, kā liecina jaunākie apkopotie dati, aizvadītajā gadā šī tendence ir mainījusies, kad par populārāko zēnu vārdu kļuva Olivers, bet meiteņu vārdu topa augšgalā izvirzījās Emīlija. Populārākie jaundzimušo vārdi ik gadu raisa lielu sabiedrības interesi, tāpēc “Betsafe” bukmeikeri vērtē, kāds jau nākamajā janvārī varētu izskatīties 2021. gadā dzimušo bērnu vārdu tops.

 

Pagājušajā gadā no 17 483 jaundzimušajiem vārds Emīlija dots 235 meitenītēm, savukārt par Oliveriem nosaukti 163 puisīši. No populārākajiem zēnu vārdiem vecāki pērn saviem mazuļiem izvēlējušies arī vārdus Marks (163), Roberts (159), Emīls (154), Gustavs (148), Markuss (145), Kārlis (133), Jēkabs (132), Ernests (131) un Adrians (112). Savukārt aizvadītajā gadā dzimušajām meitenēm kā iecienītākie tika izvēlēti arī vārdi Sofija (227), Alise (219), Marta (159), Anna (145), Amēlija (140), Paula (117), Elza (113), Dārta (110) un Estere (104), liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes statistika. Aizvadītās desmitgades tendences liek noprast, ka jaunu vārdu iekļūšana topā novērojama aizvien retāk un, lai arī daļa iedzīvotāju dod priekšroku mazāk sastopamiem personvārdiem, kopumā jaunie vecāki šajā ziņā tomēr pieturas pie jau “pārbaudītām vērtībām”.  

2020. noteikti bijis īpašs gads, tāpēc būs sevišķi interesanti vērtēt ne tikai to, kas būs 2021. gada populārākie vārdi jaundzimušajiem, bet arī to, cik šogad dzimušo zēnu aktuālo notikumu ietekmē tiks nosaukti par Ugu un meitenes par Ilzi.
 

Arī “Betsafe” eksperti jau ierasti ik gadu seko līdzi personvārdu statistikas līknei un vērtē, kas kļūs par populārāko vārdu zēniem un meitenēm no iepriekšējo gadu desmit bērniem biežāk dotajiem vārdiem. Kopumā bukmeikeri ar 22% iespējamību vērtē to, ka vārds Roberts kļūs par 2021. populārāko vārdu zēniem, bet kā nākamie favorīti ar teju vienādu 20% un 18% iespējamību tiek izvirzīti vārdi Olivers un Marks. Savukārt meiteņu personvārdu konkurencē lielākas izredzes kļūt par šī gada populārāko vārdu eksperti ar 33% varbūtību dod vārdam Emīlija, kam seko vārdi Sofija un Alise (29% un 25% iespējamība). Paredzams, ka vietu topā saglabās arī vairums no pērn populārākajiem vārdiem, kas gadu gaitā ir pārliecinoši iekarojuši Latvijas iedzīvotāju sirdis.  
 

Reklāma
Reklāma

“2020. noteikti bijis īpašs gads, tāpēc mums būs sevišķi interesanti vērtēt ne tikai to, kas būs 2021. gada populārākie vārdi jaundzimušajiem, bet arī to, cik šogad dzimušo zēnu aktuālo notikumu ietekmē tiks nosaukti par Ugu un meitenes par Ilzi. Tas nebūtu nekas neparasts, ņemot vērā, ka konkrēti biežāk dzirdētie vārdi iespiežas sabiedrības atmiņā, turklāt populārāko vārdu tendences mainās līdzi laikam un, tā piemēram, arī šobrīd tik populārais meiteņu vārds Emīlija savu pirmo slavas stundu piedzīvoja jau 20. gs. sākumā, turpretī 60. un 70. gados, tas topā teju vispār nebija atrodams. Ļoti iespējams, ka arī šis gads mūs no jauna pārsteigts ar kāda jau labi piemirsta personvārda atgriešanos topā,” komentē "Betsafe" prognožu eksperts Valters Rozmanis.

 

Papildus “Betsafe” eksperti vērtē arī to, vai pērn populārākie vārdi Olivers un Emīlija vietu topa augšgalā spēs saglabāt arī šogad, vai tomēr tajā atgriezīsies iepriekšējos 10 gadus līderpozīcijās bijušie vārdi Roberts un Sofija. Šajā ziņā bukmeikeru domas dalās un reālo situāciju rādīs laiks, taču šī brīža prognozes ar 58% varbūtību norāda uz to, ka ne Olivers un Emīlija, ne arī Roberts un Sofija šādās kombinācijās tomēr neiekļūs starp populārākajiem personvārdiem 2021. gadā un mūs visdrīzāk sagaida jauni topa līderi, kas pamazām lauzīs līdzšinējās tradīcijas.