Piena upes plūst un plūst. Vai var ziedot krūts pienu?

Piecus mēnešus veca zīdainīša mamma Mammāmuntētiem.lv jautā – kā var noziedot krūts pienu? Viņa raksta: “Manam bērnam tūlīt būs pieci mēneši, bet piena tik daudz, ka varu dalīties! Saldētava ar pienu jau ir pilna, man vairs nav vietas, kur uzkrāt. Ik dienas atslaucu un nākas izliet ap 300 mililitru piena. Esmu veselīga, spēcīga, nekad nav bijušas alerģijas un neslimoju. Varbūt ir kāds mazulis, kam tas noderētu?” 
Uz jautājumu atbild Sandra Lase (M.sc., IBCLC) - starptaustiski sertificēta zīdīšanas konsultante.

Kur likt krūts pienu, ja tas paliek pāri? Latvijā iespējas ziedot pienu pagaidām nav.

FOTO: Shutterstock.com

Kur likt krūts pienu, ja tas paliek pāri? Latvijā iespējas ziedot pienu pagaidām nav.

Vai Latvijā var ziedot mātes pienu?

“Citās valstīs ir oficiālas mātes piena bankas, bet šodien Latvijā nav tādas piena bankas. Iepriekš gan ir bijis aizsākts projekts par mātes piena bankas izveidi, bet tas apstājās. Taču ir arī starptautiskas brīvprātīgo piena bankas, kur vecāki paši iesaistās – gan tie, kas vēlas ziedot, gan tie, kam nepieciešams šis ziedojums. Šīs bankas darbojas uz brīvprātības un ziedojumu principa, un banku uzdevums ir savest kopā šīs abas puses. Bankām ir izstrādāti drošības noteikumi, cilvēki tiek savstarpēji iepazīstināti un, ja abas puses viss apmierina, tad var veidot sadarbību. Tas ir godprātības jautājums un šajās brīvprātīgo bankās tas ir bezmaksas pasākums, lai nerastos savtīgas biznesa intereses. Piemēram, ir piena banka, kas apvieno daudzus krieviski runājošos vecākus. Informācija pieejama krievu valodā ŠEIT.

 

Labāk donorpienu vai mākslīgo maisījumu?

“Jāņem vērā, ka mazulim citas mātes piens no fizioloģiskā viedokļa jebkurā gadījumā būs labāks par maisījumu, tāpēc arī pasaulē pastāv šādas piena bankas. Šeit svarīgi ir sakārtot organizatoriskos jautājumus – kas to koordinē, un kas uzņemas atbildību, tāpēc tas nav tik viegli organizējams.

Reklāma
Reklāma

Jāņem vērā, ka mazuļiem, kas atrodas slimnīcā, neviens ārsts neļaus pieņemt donorpienu, jo konkrētais mazulis atrodas ārsta atbildībā.

Protams, ir zināmi gadījumi, kad draudzenes vai radinieces, kas ir labi pazīstamas, izlīdz viena otrai – atdod pienu vai pat pazīda otras mazuli. Tomēr ir jābūt savstarpējai uzticībai. Ir, protams, iespējas meklēt donorpienu caur forumiem, bet sakārtotas sistēmas šiem jautājumiem Latvijā nav. Tāpat jāņem vērā, ka mazuļiem, kas atrodas slimnīcā, neviens ārsts neļaus pieņemt donorpienu, jo konkrētais mazulis atrodas ārsta atbildībā. Tas, lai Latvijā veidotos oficiāla piena banka, ir finansiāls jautājums, lai nodrošinātu kvalitatīvu un drošu procesu – piena pieņemšana, uzglabāšana. Parasti visas oficiālās bankas ir piesaistītas bērnu slimnīcām un donorpiens tiek indicēts priekšlaikus dzimušajiem vai slimiem bērniņiem. Plaši pieejama piena banka, kur var iegādāties krūts pienu savam mazulim jebkura ģimene – tādas piena bankas pasaulē nav. Tomēr noteikti savu pienu var piedāvāt brīvā formā kādos māmiņu forumos bez konkrēta adresāta – varbūt vajadzība kādam rodas. Šeit svarīgi izrunāt noteikumus un abām pusēm saprast higiēnas un drošības noteikumus.”