Mainīta brīvpusdienu piešķiršanas kārtība skolās

No 2020. gada 1. janvāra ir mainīta kārtība, kādā tiek finansētas pusdienas Latvijas skolās - turpmāk brīvpusdienas 1.-4. klašu skolēniem būs jāfinansē gan valstij, gan pašvaldībām no saviem līdzekļiem, meklējot papildu līdzekļus. Mammamuntetiem.lv aptaujātās pašvaldības atzina, ka pagaidām saglabāsies esošā brīvpusdienu piešķiršanas kārtība.

Silta ēdienreize bērniem ir ļoti būtiska gan no veselības, gan attīstības jautājuma

FOTO: Shutterstock.com

Silta ēdienreize bērniem ir ļoti būtiska gan no veselības, gan attīstības jautājuma

Vairākas pašvaldības ir apstirinājušas, ka brīvpusdienu piešķiršanas kārtību pagaidām šīs izmaiņas neietekmē (piemēram, Liepājas pilsētu skolās, Alūksnes un Cēsu skolās saglabājas esošā brīvpusdienu piešķiršanas kārtība), taču presē jau plašāk ir izskanējis gadījums, ka Kandavas novadā atsakās no brīvpusdienām 5. un 6. klašu audzēkņiem. Tas tiek skaidrots ar nepieciešamību nodrošināt līdzfinansējumu 1.-4.klašu skolēnu ēdināšanai.

Kā Mammāmuntētiem.lv norāda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga, mazo klašu skolēni pusdienas bez maksas saņems tāpat kā līdz šim, saskaņā ar Izglītības likumu. To, vai pašvaldība turpinās finansēt citu klašu skolēnu ēdināšanu skolā, vecākiem vajadzētu skaidrot savā skolā vai pašvaldībā. Par brīvpusdienu piešķiršanu 5.-12. klašu skolēniem lemj katra pašvaldība atsevišķi.

To, vai pašvaldība turpinās finansēt pamatskolēnu ēdināšanu skolā, vecākiem vajadzētu skaidrot savā skolā vai pašvaldībā.

Reklāma
Reklāma

I. Vanaga atzīst, ka noteikti nevajadzētu pretnostatīt bērnu ēdināšanas apmaksas jautājumu ar pedagogu algu jautājumu, kā tas nesen ir izskanējis publiskajā telpā. I. Vanaga norāda, ka šim jautājumam ir jāpieiet kompleksi un ir nepieciešamas dziļākas diskusijas par to, kādā kārtībā un kam tiek nodrošinātas brīvpusdienas. Tomēr viņa uzsver, ka silta un skolā pieejama ēdienreize bērniem ir ļoti būtiska gan no veselības, gan attīstības jautājuma, kā arī nereti brīvpusdienas kalpo kā sociālais atbalsts ģimenēm.

I. Vanaga arī pieļauj, ka varētu būt vecāki, kas labprāt piedalās ar savu finansējumu pusdienu apmaksā, ļaujot sociāli un finansiāli mazāk aizsargātu vecāku bērniem saņemt ēdienreizi bez maksas. Viņa arī atzīst, ka ir jārunā par pusdienu kvalitāti skolās, lai izvairītos no situācijām, kad tiek izmests liels pārtikas daudzums. Viņa uzskata, ka mērķtiecīgāk ir jāizvērtē, kam ir nepieciešams pašvaldības atbalsts. Brīvpusdienu jautājums ir jāpaceļ plašāk, veidojot kvalitatīvu diskusiju ar visām iesaistītajām pusēm, uzskata I. Vanaga.