Pie ekrāniem pavadītais laiks – šodienas izaicinājums vecākiem

Mūsdienās digitālā pasaule ir tikpat īsta un nozīmīga kā reālā pasaule un fiziski kopā pavadītais laiks.

Pie ekrāniem pavadītais laiks – šodienas izaicinājums vecākiem

FOTO: Shutterstock.com

Mūsdienās digitālā pasaule ir tikpat īsta un nozīmīga kā reālā pasaule un fiziski kopā pavadītais laiks. Dažādu digitālo ierīču lietošana ir dabisks process, kas ļauj bagātināt ikdienu un ir īpaši aktuāls mūsdienu bērnu vidū. Tomēr bieži ierīču ekrānos pavadītais laiks ir pārlieku liels vilinājums, kas var pārtapt nepatīkamā paradumā. 
 
Šodien vairs nav aktuāls jautājums, vai bērnam būtu jālieto internets un viedierīces, bet gan, kā tās lietot atbildīgi un jēgpilni. Bērniem un pusaudžiem virtuālā pasaule ir neatņemama dzīves sastāvdaļa. Viņi aug kopā ar to, pavada šajā vidē daudz laika, un nespēj savu dzīvi iztēloties bez interneta. 

Ir milzīga atšķirība starp digitālo ierīču izmantošanu, kad tas tiešām ir noderīgi, un zaudētu laiku, bezmērķīgi vērojot informāciju, kā arī situācijām, kad pieķeram sevi, neapzināti tverot pēc datora vai telefona katrā brīvā brīdī. 

Viedierīču lietošanas paradumi


Līdz ar to vecāku izaicinājums ir palīdzēt veidot veselīgus digitālo ierīču lietošanas paradumus, kas ļauj pilnvērtīgi izmantot digitālās pasaules sniegtās iespējas.

 

Kā veidot veselīgus digitālo ierīču lietošanas ieradumus ģimenē
1. Izvērtējiet savu ekrāna laiku

  • Pārrunājiet ģimenē to, cik daudz laika katrs ikdienā pavada pie viedierīču ekrāna un kam šis laiks tiek izmantots.
  • Veiciet eksperimentu – izmantojiet kādu no ekrāna laika mērīšanas lietotnēm un nosakiet kopējo viedierīcēs pavadīto laiku un tā izmantojumu. Rezultātu salīdziniet ar savu sākotnējo priekšstatu.
  • Kopīgi izvērtējiet, cik daudz ekrāna laika katram ir nepieciešams ikdienā darbam, mācībām, saziņai un izklaidei un kā tas atbilst reāli patērētajam.

 

Viedierīču lietošanas paradumi

2. Mainiet savus ieradumus pakāpeniski 
Izaiciniet savus un bērnu esošos ieradumus un ieviesiet nosacījumus ierīču lietošanā jeb izveidojiet savu viedierīču lietošanas ģimenes plānu. 
Vienkāršākais risinājums - konkrēts ekrāna laiks ierīču lietošanai katru dienu, jo tas sniedz iespēju katram pašam plānot savas aktivitātes digitālajā vidē.
Lai nosacījumi darbotos, to ieviešanai jābūt abpusēji izrunātai un vienkārši kontrolējamai. 

Reklāma
Reklāma

 

3. Esiet kopā ar bērnu arī digitālajā vidē

Internetā informācijas apmaiņa ir ārkārtīgi dinamiska, tāpēc bērni, lietojot viedierīces, var būt tikai pāris klikšķu attālumā no maldinoša vai tiem bīstama satura.

Mājās

  • Noskaidrojiet, ko bērnam patīk darīt viedierīcēs un kāds saturs interesē internetā.
  • Palīdziet viņam iepazīt digitālo vidi - atbalstiet viņa intereses, skaidrojiet un ļaujiet iemācīt arī sev ko jaunu, kopīgi spēlējiet spēles, skatieties video vai palīdziet atrast bērnu interesējošu saturu.
Viedierīču lietošanas paradumi


Ikdienā

  • Lai būtu līdzās bērna digitālajām gaitām arī ārpus mājas - izmantojiet kādu lietotni, piemēram Amigo piedāvāto risinājumu  “Palīgs vecākiem” . Lietotne  palīdz  izvairīties no  regulārām diskusijām par pārāk ilgi  pie ekrāniem pavadīto  laiku, atbrīvo vecākus  no  nepateicīgās uzrauga  lomas, kā arī  nodrošina, ka norunas tiek ievērotas arī ārpus  mājas, piem., laikā kad bērni ciemojas pie vecvecākiem