Vecākiem vērts zināt: populārākās sarunu jeb čatu lietotnes viedtelefonos bērnu un pusaudžu vidū

Viedtelefonos izmantojamās saziņas programmas ir kļuvušas par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu lielākajai daļai sabiedrības. 

FOTO: Shutterstock.com

Viedtelefonos izmantojamās saziņas programmas ir kļuvušas par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu lielākajai daļai sabiedrības. Īpaši populāras tās ir jauniešu vidū,  tāpat plaši izmanto saziņas programmas cilvēki, kas ir sociālo tīklu lietotāji.  

 

Iespēja ātri uzrakstīt tekstu, pievienot emociju bildīti jeb "emoji", uzņemt un nosūtīt fotogrāfijas un video – tas viss komunikāciju caur mobilajām ierīcēm padara interaktīvu un saistošu. Pasaulē populārākā saziņas aplikācija ir WhatsApp, tai seko Facebook.com uzturētā programma Messinger, tālāk ar ievērojami mazāku lietotāju skaistu seko Viber un pārējās saziņas lietotnes. 

 

Populārākās saziņas lietotnes. To plusi un mīnusi
WhatsApp
Kopš 2015. gada janvāra lietotājiem ir pieeja lietotne WhatsApp, to ikdienas saziņai izmanto vairāk nekā 700 miljoni viedtelefonu lietotāju. Tā patiešām ir ērta, jo caur WhatsApp var ne tikai sazināties un apmainīties ar jebkura veida failiem – foto, video un teksta dokumentiem, bet arī nosūtīti savu atrašanās vietu, veidot grupu sarakstes, veikt bezmaksas video un audiozvanus. Visa informācija, ar kuru WhatsApp apmainās lietotāji, ir konfidenciāla un netiek nodota trešajām personām.  
Snapchat
Tīņu vidū ļoti populāra ir lietotne Snapchat. Tā ir ātras failu apmaiņas lietotne, kas izveidota tā, ka pēc nosūtīto foto vai video apskatīšanas tie tiek automātiski izdzēsti. Tieši šī īpašība ir vilinošākā jaunajiem čatotājiem, jo ļauj vēl brīvāk komunicēt, jo zināmā mērā noņemt atbildību par iepriekš sūtīto. Interneta drošības eksperti iesaka Snapchat lietotājiem saglabāt ekrānšāviņus gadījumiem, ja šajā čatā ir piedzīvo emocionālo pazemojumu vai tiek sūtītas nepiedienīgas bildes jeb notiek sekstings. Tas, ko ne visi lietotāji zina, ir iespēja caur lietotni nosūtīt naudu draugam, kam arī ir Snapchat. Lietotne pieejama tikai telefonos. 

 

Facebook Messenger
Šos ir sociālā tīkla Facebook.com atbalstīts ziņapmaiņas rīks, kas ir ļoti ērts lietošanai grupā. Var izveidot ģimenes vai draugu kopu, kurā ātri un ātri apmainīties ar informāciju. Lai lietošana jautrāka, ir pieejami daudzveidīgi "stikeri" jeb emociju bildītes un filmiņas, kas atspoguļo rakstītāja emocijas vai sajūtas. Var veikt arī zvanus. 

 

Viber
Arvien lielāku popularitāti iegūst vietne Viber, kas telefonā esošos kontaktus pievieno lietotnei automātiski. Līdzīgi kā iepriekšminētās, te var ne tikai rakstīt, bet arī sūtīt bildes, fotogrāfijas un jebkurus citus failus. Izdevīgi zvanīt, ja nepieciešams zvanīt uz ārzemēm, jo zvani ir par brīvu. 

 

Instagram
Bilžu un video "valodā" var sarunāties, instalējot savā telefonā Instagram. Vietne pēdējo gados guvusi milzīgu popularitāti, jo ļauj ievietot interesantas bildes, tās apstrādāt ar filtiem, piesekoties interesantu fotogrāfiju autoru kontiem. 

 

Pasaulē tiek izmantotas arī citas, Latvijā mazāk populāras, ziņapmaiņas programmas, piemēram, LINE Mobile Messaging, kas piedāvā arī spēļu izvēli, Voxer, kas ļauj nosūtīt balss pastu. Šo vietni uzskata par īpaši drošu pret uzlaušanu.  Lietotne Telegram ļauj ne tikai sarunāties, bet pārsūtīt liela apjoma (līdz par 1,5 GB) failus. Mazākiem bērniem piemērotāka ir lietotne KIK, kurai  ir vienkāršāka lietošana un arī mazāk iespēju. 

 

Reklāma
Reklāma

Būt ar bērniem vienā lietotāju līmenī 
Ziņapmaiņas programmas visvairāk lieto tieši pusaudži, tomēr arī vecākiem ir ļoti noderīgi atrasties un saprast virtuālo vidi, kurā atrodas viņu bērni. Sociālo tīklu lietotāji draudzējas cits ar citu, seko viens otram, līdz ar to arī redz profilos ievietotās bildes, veiktos ierakstus, materiālus, ar ko dalījušies vai novērtējuši. Ja vecāki un bērni ir vienā draugu lokā, ir vieglāk sekot šai informācijai. 

Vecākiem, kas nav reģistrējušies sociālajos tīklos un nepārzina tēmas, ir grūtāk izprast, par ko bērns runā, ja viņam internetā radušās kādas problēmas. Ne velti speciālisti atgādina, ka vecākiem jāseko bērna gaitām internetā līdzīgi kā senāk mammas un tēti zināja, pie kādiem draugiem atvase ciemojas, zināja citu vecāku tālruņa numurus, cikos bērns būs mājās un pa kādu ceļu nāks. Tas nozīmē, ka vecākiem ir jālieto tie sociālie mediji, ko lieto viņu bērni. 

 

Vienoties ar bērnu par viedierīču lietošanu
"Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm" vēstnese, psiholoģe Līga Tumašova iesaka vecākiem ar pietāti attiekties pret šo bērnu laika pavadīšanas veidu. Tā ir viņu komunikācijas vide, kurā notiek sarunas un “visa dzīve”. Dažreiz šķiet, ka viedtelefona lietošana patērē pārāk daudz laika, tomēr strikti aizliegumi šeit nebūtu piemērojami. Zinot pusaudžu vecumposma īpatnības, šāda veida sods neveicinās vienošanos ar vecākiem par noteikumu ievērošanu. Konstruktīvāks risinājums ir savstarpēja vienošanās par telefona lietošanas laiku, biežumu un vietu. Iespējams, telefonam var instalēt kādu no drošības un uzraudzības lietotnēm, piemēram, Qustodio, Family Time, Screen Time Parental Control utml. 

Lai telefonā uzstādītu izvēlēto uzraudzības lietotni, bērna tālrunis vai dators ir nepieciešams tikai vienu reizi, bet to kontrolēt pēc tam vecāks var caur savu viedtālruni vai datoru. Vienlaikus jārēķinās, ka agri vai vēlu bērna dzīvē iestāsies brīdis, kad viņš sāks šķirot informāciju, ko vecāki drīkst redzēt, ko ne. Un te ir svarīgi vecākiem ne tikai saprast, ka tā ir vecumposmam atbilstoša norma, bet arī mācēt apvaldīt savas sākotnējās negatīvās reakcijas, ja tādas rodas.

 

Alternatīvas laika pavadīšanai

Pirms vecāki uzliek savam bērnam kādu no interneta satura pārraudzības programmām, svarīgi būtu aprunāties un vienoties ar viņu. Vecākiem sarunā noteikti būtu jāpastāsta, kāpēc jūs vēlaties uzstādīt kādu no drošības un uzraudzības lietotnēm. Vēlams akcentēt, cik, jums kā vecākam, svarīga ir bērna veselība un drošība internetvidē.

Noteikti nedrīkst aizmirst par cita veida laika pavadīšanas iespējām. Vecāku uzdevums būtu bērnus ne tikai mudināt laiku pavadīt citādi, bet arī rādīt piemēru. 

Lūk, dažas brīnišķīgas idejas!

Foto orientēšanās - brīnišķīga izklaide ģimenei

Iegūsti jaunas sajūtas baskāju takās

Apmeklē zemnieku saimniecības, kas piedāvā baudīt lauku labumus