Skolēnu brīvdienas. Kā tās interesanti pavadīt?

Klāt skolēnu brīvdienas! Protams, viens no svarīgākajiem šīs nedēļas uzdevumiem – skolēniem atpūsties. 

Ko sadarīt brīvlaikā?

FOTO: Shutterstock.com

Ko sadarīt brīvlaikā?

Klāt skolēnu brīvdienas! Protams, viens no svarīgākajiem šīs nedēļas uzdevumiem - skolēniem atpūsties. Un vecākiem uzdevums - izdomāt, kā bērniem šīs dienas pavadīt, lai līdztekus atpūtai būtu interesantas nodarbes un jēgpilni pavadīts laiks. 


Ja skolēnu brīvdienas un vecāku atvaļinājums ir vienā laikā
Daļai vecāku būs iespēja reizē ar skolēnu brīvdienām paņemt sev atvaļinājumu. Tādā gadījumā lieliski, ja ģimene var izplānot kādu kopīgu izbraucienu vai ekskursiju, piemēram, pa Latviju. Mūsu valstī ir ļoti plašas atpūtas iespējas. Var apskatīt pilis un muižas var izbaudīt lielisko skatu no Zaķusalas TV torņa vai kāda skatu torņa Rīgas apkārtnē. Bet varbūt vēlaties izstaigāt kādu no Latvijas skaistajām purva laipām vai pastaigu takām? Apskates vērti ir pazemes ezeri. Gardēžiem patiks ciemošanās zemnieku saimniecībās, kas piedāvā lauku labumus. Bet var doties arī uz kaimiņzemēm. Te idejas, ko apskatīt Lietuvā un Igaunijā.


Ja vecākiem jāiet uz darbu
Ja vecākiem dienas ir aizņemtas darbā, ieteicams padomāt, lai bērniem kopā ar draugiem būtu iespēja izbaudīt kādu lielisku aktivitāti. Labā ziņa ir tā, ka iespēju ir daudz. 
Kino. Lielākā daļa bērnu vienmēr ir priecīgi doties uz kino, īpaši, ja ir iespēja to darīt kopā ar draugiem. Šobrīd kinoteātros skolas vecuma bērniem piemērota ir filma “Mis Peregrīnas nams brīnumbērniem”. Filma ir stāsts par Džeikobu, kura bērnība pagāja klausoties vectēva stāstus par kādu bērnunamu, kurā dzīvo pavisam neparasti iemītnieki. To vidū ir meitene, kura spēj rokās noturēt uguni un meitene, kuras kājas neskar zemi. Bērnunamā esot sastopami arī neredzams zēns un dvīņi, kuri prot sazināties bez vārdu starpniecības. Kad vectēvs nomirst, Džeikobs saņem mīklainu vēstuli un dodas uz salu, kurā bija uzaudzis viņa vectēvs - tur Džeikobs sastop visu to, ko agrāk bija redzējis tikai fotogrāfijās.
Izlaušanās istabas. Šobrīd lielu popularitāti iemantojušas izlaušanās istabas jeb “Escape Rooms”. Istabas ir ar dažādām grūtības pakāpēm un tematiku. Taču istabas veidotas tā, lai stundas laikā no tām būtu iespējams izkļūt, atminot uzdevumu, jo galvenais ir prieks un piedzīvojums. Tematikas ziņa piedāvājums ir ļoti plašs – sākot ar pirātiem un Drakulām, beidzot ar noziegumu izmeklēšanu un  banku laupītāju notveršanu. Pirmajā mirklī var šķist, ka istabas apmeklējums ir ļoti dārgs, tas var sasniegt pat 50 eur par apmeklējumu. Taču jāatceras, ka izdevumu ir iespējams dalīt uz apmeklētāju skaitu (visbiežāk rekomendācijās rakstīts, ka vienu istabu vienlaikus ieteicams apmeklēt 4 personām), kā arī darba dienās ieejas biļetes parasti ir lētākas. 
Teātris. Bērnu un jauniešu teātris “Šmulītis”, kas darbojas Spīķeros “Dirty Deal Teatro” telpās, piedāvā lielisko izrādi “Baltā grāmata”. Izrāde saņēmusi Baltijas Teātra festivāla 2014 Bērnu žūrijas galveno balvu, kā arī nominēta “Spēlmaņu nakts 2014″ balvai kategorijā “Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem”. Izrāde “Baltā grāmata” ir kopīgs ceļojums no mūsdienām uz 19. gadsimta laukiem. Tur ceļiniekus sagaida Jančuks – zinātkārs un aizrautīgs puika, ar kuru kopīgi atklāt un piedzīvot apkārt esošo pasauli. Lai gan ceļojums notiek Jančuka pasaulē, tur pieredzētais bieži vien sasaucas ar notikumiem un sajūtām šodien. Kopīgais ceļojums atklāj pasauli aizvien vairāk un vairāk, top skaidri tās likumi un kārtība, taču ikreiz, kad šķiet, ka viss tapis skaidrs, notiek kāds brīnums un pasaule paliek kā noslēpums. Izrāde ir kopīga vakarēšana, palīgā ņemot Jāņa Jaunsudrabiņa “Baltās grāmatas” tekstu, visu vakarēšanas dalībnieku iztēli, divus aktierus un dažus teatrālus brīnumus. Soli pa solim no ikdienišķām lietām rodas izrāde. Soli pa solim izrādes skatītāji tiek aicināti kļūt par izrādes dalībniekiem un radītājiem – kopīgi tiek vākts siens un jāts uz maisiem pieguļā, lai pēc tam apgultos zālē un skatītos zvaigžņotās vasaras nakts debesīs. Reizē izrāde arī ir iedvesmas avots vakarēšanas dalībniekiem piedzīvoto atkārtot mājās, tajā iesaistot savus mājiniekus, viņu iztēli un jebkuru citu iztēli rosinošu tekstu.
Skeitparks. Bērni ar prieku dosies uz kādu no skeitparkiem. Rīgā tādi ir vairāki, piemēram, Miera dārzā un Spīķeros. Plašs un ētrts laukums ir arī Jūrmalas Mežaparkā un citviet Latvijā. Ja gadās vēsāks laiks, un bērni nevēlas dzīvot pa āru, var doties uz skeitparku telpās, piemēram, Monsterparku, kas ir lielākais iekštelpu skeitparks Latvijā, kura 1400 kvadrātmetros izbūvēts mūsdienīga dizaina konstrukcijas, kuras spēj apmierināt gan iesācēju, gan profesionālu braucēju prasības. 
Brīvā laika centri. Bērns vai pusaudzis var pavadīt laiku nometnē vai dienas centrā. Varat lasīt sarakstu ar galvaspilsētas nometnēm, kurus atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, un kuros vēl ir brīvas vietas rudens brīvlaika dienām no 24. līdz 28. oktobrim.

Reklāma
Reklāma


Ja dienas šķirti, vakari kopā
Ja dienu katrs esat pavadījis savās gaitās, vakaros varat ieplānot jaukas kopīgās aktivitātes. Te jums var noderēt idejas spēlēm rudens vakariem visai ģimenei vai 7 ģimenes spēles vēsiem vakariem. Tāpat vakarus varat vadīt izspēlējoties galda spēles. Ja skolēnu brīvdienas pavada kopā ar vecvecākiem, būs īstais brīdis sarīkot radošu vakaru kopā ar mazbērniem vai sākt dzimtas stāstu grāmatas veidošana. Bet varbūt ir laiks pagatavot kādu sen nebaudītu kārumu vai izcept rudenīgus keksiņus.

 

Lai jaukas brīvdienas!