Atdos bērnunamā...! Vai skolotājs ir tiesīgs draudēt skolēnam?

 
Kāda portāla Mammamuntetiem.lv lasītāja jautā, vai skolotājam ir tiesības izjautāt bērnu par privāto dzīvi? Bērns dzīvo ar vecmāmiņu un viņam ir piedraudēts ar bērnunamu.

Ja pedagogam ir aizdomas, ka bērns mājās varētu ciest no vardarbības, tad ir pamats iesaistīt policija un bāriņtiesa.

FOTO: Shutterstock.com

Ja pedagogam ir aizdomas, ka bērns mājās varētu ciest no vardarbības, tad ir pamats iesaistīt policija un bāriņtiesa.


 
Situāciju lūdzām komentēt skolu psiholoģi  Airu Briedi un Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktori  Ingu Milleri.
 
„Situācija skatāma kā diezgan rupjš pedagogu ētikas pārkāpums. Skolotājs, veidojot uzticēšanās pilnas attiecības, var sarunās ar bērniem pārrunāt kādas arī ar privāto dzīvi, ģimeni saistītas lietas, taču tad jābūt skaidri formulētam mērķim ar kādu nolūku to dara, kādu rezultātu no tā vēla iegūt, un, protams, arī ievērojot konfidencialitāti un ētikas normas. Publiski šādas sarunas nebūtu pieļaujamas, kā arī draudi var tikt traktēti kā bērnu tiesību pārkāpums,” uzskata Aira Briede.

 
Arī VBTI pārstāve Inga Millere norāda, ka situācija, kad skolotājs izprašņā bērnu par ģimenes apstākļiem, ir nepieļaujama.  Pedagoga kompetencē neietilpst jautājumi par bērna ģimenes apstākļiem.  Ja skolotājai rodas aizdomas, ka ģimenē netiek nodrošināti bērnam labvēlīgi apstākļi, tad par šo situāciju ir jāinformē skolas atbalsta personāls vai skolas vadība.  Šādos gadījumos rakstiski var arī vērsties pašvaldības sociālajā dienestā vai bāriņtiesā.

Ja pedagogam ir aizdomas, ka bērns mājās varētu ciest no vardarbības, tad ir pamats iesaistīt policija un bāriņtiesa.  Ja ģimenē ir krīzes situācija, tad var aicināt sociālo dienestu izpētīt situāciju ģimenē un piedāvāt atbilstošu palīdzību.  Lai kāda būtu situācija, pedagogam nav tiesību izprašņāt bērnu. Vēl jo vairāk izteikt draudus par viņa iespējamo izņemšanu no ģimenes un ievietošanu bērnunamā.

Tāpat situāciju ģimenē nepēta izglītības iestādes darbinieki, To dara sociālais dienests, bāriņtiesa vai  policijas darbinieki savas kompetences ietvaros.

Ja skolotāja novēro, ka bērns uz stundām nāk nesagatavojies vai viņam nav mācību līdzekļus, tad pedagogs var runāt, kāpēc ir grūtības apgūt vielu, nevis izprašņāt par situāciju ģimenē.
Ja pedagogs šādi ir rīkojies, vecāki vai bērna likumiskais pārstāvis var rakstīt sūdzību skolas administrācijai, kuras uzdevums ir izvērtēt situāciju. Ja pedagogs ir pārkāpis kompetences robežas, drīkst arī piemērot disciplinārsodu.
 
 
 

Reklāma
Reklāma