Skolēnu formām nauda jārod no sava maciņa. Dārgi!

Strauji tuvojas jaunais mācību gads, un bērni kopā ar vecākiem veikalos steidz iegādāties visu skolai nepieciešamo. Lai gan likums paredz, ka šogad ar mācību līdzekļiem skolēnus nodrošina katras pilsētas pašvaldība, joprojām atklāts paliek jautājums par skolēnu formām, kuras ievieš arvien vairāk skolu.

Foto iesūtījis Andris Vīgants, mammamuntetiem.lv reģistrētais tētis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījis Andris Vīgants, mammamuntetiem.lv reģistrētais tētis.

Informācija no www.kasjauns.lv

 

Skolēni, ģērbušies vienādā apģērbā, ar skolas simboliku uz tā – skaisti, bet, ja vecākiem tas jāsedz no savas kabatas – dārgi. 

Kuldīdzniece Elīna stāsta, ka Kuldīgas Centra vidusskolā formas nav uzspiestas. Tās jāiegādājas pašiem, bet tagad skola to vairs nepieprasa. Ja nav vēlēšanās vai līdzekļu formu iegādāties, to varot nedarīt. 

 

Formu var arī nevilkt, tomēr skapī tai jābūt 

Dobeles Valsts ģimnāzijas absolvente Inga gan stāsta, ka viņas skolā formas bijušas obligātas. Tās varēja nevalkāt visu laiku, bet iegādātai formai bija jābūt. Meitene bilst, formas ir pat ļoti dārgas. Ir dota iespēja izvēlēties starp džemperi, kura cena ir 24 lati, un vesti, kas maksā 17 latu, tāpat jāiegādājas arī T krekls, kura cena ir 9,50 lati, lai karstākā laikā būtu, ko vilkt. Varot izvēlēties pat skaistu pogājamu jaku, taču tās izmaksas ir vēl augstākas – 36 lati. Tātad lētākajā variantā forma vienam skolēnam konkrētajā skolā izmaksā 26,50 latus. 

„Skola par formām neatbild. Tās jāpasūta pašiem mājas lapā skolasformas.lv. Man, piemēram, gadījās situācija, ka pasūtītie T krekli atnāca bez skolas logo uzdrukas, neviens pat nepalīdzēja risināt problēmu, tā nu man tagad skapī stāv trīs vienkārši balti krekli par 20 latiem, bez logo. Pie tam formas atnāk neatbilstošiem izmēriem, un piedevām jāmaksā par to pāršūšanu,” portālam Kasjauns.lv atklāj absolvente. Tagad, kad skola pabeigta, meitenei pat neesot iespējas skolai formas pārdot, skapī karājas drēbes, par kurām izdota milzīga naudas summa, bet pielietojuma vairs nekāda. Protams, ir iespējams tās notirgot jaunākajiem skolēniem, bet gandrīz visi jau paši iegādājušies apģērbu, vai arī skolēni vienkārši nevēlas nēsāt jau valkātu apģērbu. 

Katrai skolai tiek izveidots un nosūtīts formas uzmērīšanas komplekts, lai nebūtu jānomēra katrs bērns. Ar nomērīšanas komplekta palīdzību tiek noteikti izmēri. Ja bērnam nevar piemērot nevienu standarta izmēru, forma tiek gatavota pēc individuāliem parametriem.

Izmēru neatbilstība – pašu vaina 

Reklāma
Reklāma

Skolēnu formu izgatavotāja skolasformas.lv pārstāve Gunda Benefelde gan konkrēto situāciju komentē, sakot, ka pirms formu pasūtīšanas notiek ilgs un darbietilpīgs process, lai formas tiktu uzšūtas vajadzīgajos izmēros. „Katrai skolai tiek izveidots un nosūtīts formas uzmērīšanas komplekts, lai nebūtu jānomēra katrs bērns. Ar nomērīšanas komplekta palīdzību tiek noteikti izmēri. Ja bērnam nevar piemērot nevienu standarta izmēru, forma tiek gatavota pēc individuāliem parametriem.” 

Benefelde gan atklāj, ka lielākās problēmas izmēru noteikšanā parasti ir meitenēm. Ir gadījumi, kad meitenes nespēj pieņemt, ka viņām vajadzīgs L izmērs, tāpēc nereti pasūta M izmēru, kas loģiski ir par mazu. 

Dobelnieces gadījums esot bijis pārpratums, jo pirms formas pasūta, esot kārtīgi jāizlasa, kas tieši tiek pasūtīts. „Dobeles Valsts ģimnāzijai pieejamie T krekli bija gan ar, gan bez logo. Meitene attiecīgi nebija kārtīgi izlasījusi, ko pasūta, un pasūtījusi kreklu bez logo. Tādos gadījumos naudu neatgriežam un preci nemainām, jo tā jau nav mūsu vaina, ka skolēns neprot izlasīt, ko pasūta,” portālam Kasjauns.lv stāsta Benefelde. 

Tomēr tā, ka skolas formām pēc absolvēšanas nav pielietojuma, gan neesot. Tajā pašā mājaslapā, kur forma pasūtīta, ir pieejama sadaļa tirdziņš, kurā vairs nevajadzīgās formas var pārdot par lētāku naudu vai dāvināt citiem skolēniem. Tā ir iespēja formas iegādāties par zemāku cenu, protams, ja ir atbilstoši izmēri. 

 

Ja skolēni formu vilkt nevēlas, var mācīties skolā, kur pēc tās nav prasība 

Savukārt Dobeles Valsts ģimnāzijas direktore Inese Didže stāsta: nevienam nav noslēpums, ka šajā skolā formas ir jāvalkā, tāpēc katrs var izvēlēties, vai mācīties te, vai iet uz citu skolu, kur formas nav vajadzīgas. Lai gan skolēnu vecākiem formas jāpērk par saviem līdzekļiem, maznodrošinātajiem skolēniem vai tiem, kas nevar atļauties jaunas drēbes, ir iespēja iegādāties formas no skolas absolventiem. 

Lai gan par formu ieviešanu skolās lemj paši skolēnu vecāki, balsojot par vai pret, jārēķinās ar to, ka jāpiekāpjas būs vairākuma viedoklim. Taču, pēc Izglītības un ministrijas pārstāves Daces Jansones portālam lvportals.lv teiktā, ja skolā pieņemts lēmums par formas tērpu ieviešanu, tas nav pamats jebkādā veidā vērsties pret tiem skolēniem, kuriem formas tērps nav iegādāts. 

 

Avots: www.kasjauns.lv