Pēc 9. klases izvēlēties vidusskolu vai arodskolu?

"Šajā septembrī iešu 9 klasē, bet neesmu domājis, ko es darīšu pēc 9. klases. Nezinu, bet man liekas ka nav jēgas pēc 9. klases palikt vidusskolā, jo 3 gadi atsēdēti par velti, un jā, tad jau labāk pēc 9 klases apgūt profesīju. Lūdzu palidzat man, iesakāt kādu profesiju, kur labi maksā, :)"  portālam mammamuntetiem.lv atrakstījis kāds skolēns, kurš jau laikus domā par savu nākotni.

Foto iesūtījusi Rita Jansone, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Rita Jansone, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

 

Foto iesūtījusi Rita Jansone, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

 

 

 

Jauno cilvēku konsultē Valsts izglītības attīstības aģentūras konsultante Indra Garā:

"Labdien, skolēn! Saprotu Tavu izvēles dilemmu. Lasot jautājumu, rodas sajūta, ka tam pamatā ir divas lietas - neziņa un nezināšana. Mēģināšu kliedēt abus, taču uzreiz gribētu piebilst, ka izvēle būs jāizdara patstāvīgi. Lai to izdarītu zemāk nedaudz informācijas par izglītību, ko tev būtu noderīgi jautājuma kontekstā zināt, dažus informācijas avotus, kas palīdzēs nedaudz noorientēties tajā, kas Tev derētu, kā arī izpētīt izglītības piedāvājumu.

 

Vispirms par lielo izšķiršanos - vidusskola vai profesionālā skola?

Jautājumā esi norādījis, ka nevēlies trīs gadus atsēdēt vidusskolā par velti. Ne vienmēr vidusskolas gadi ir veltīgi un ne vienmēr profesija pēc 9.klases ir/nav pareizā izvēle. Svarīgāk ir saprast, kāpēc izvēlies vienu vai otru un vai tas Tev der. Vidusskolas galvenais uzdevums ir sagatavot jaunieti studijām augstskolā. Arī pēc profesionālo skolu četrgadīgās programmas, kuras ietvaros apgūst profesiju, var stāties augstskolā. Dažkārt iepriekšējā profesionālā izglītība ir daudz labāks pamats izvelētajai studiju programmai un ļauj labāk iesaistīties darba tirgū nekā studijas, kas uzsāktas pēc vidusskolas (tas vairāk attiecas uz tehniskajām specialitātēm, kuru pamatā ir matemātikas un fizikas priekšmets un studijām Rīgas Tehniskajā universitātē). Profesionālajās skolās vidusskolas priekšmetu ir mazāk un vidusskolas viela tiek apgūta mazākā stundu daudzumā nekā parastajā vidusskolā un likumsakarīgi, ka centralizētajos eksāmenos vērtējumi profesionālo skolu audzēkņiem mēdz būt caurmērā zemāki. Tā kā centralizētie eksāmeni ir galvenais uzņemšanas nosacījums augstskolā, tad nereti tieši vidusskolniekam ir labākas izredzes tikt pie budžeta vietas. Citādi ir tad, ja skaidri zini, ko vēlies apgūt. 

Profesionālajās skolās vidusskolas priekšmetu ir mazāk un vidusskolas viela tiek apgūta mazākā stundu daudzumā nekā parastajā vidusskolā un likumsakarīgi, ka centralizētajos eksāmenos vērtējumi profesionālo skolu audzēkņiem mēdz būt caurmērā zemāki. 

Taču Tev tas īsti vēl nav skaidrs, tāpēc nav iespējams skaidri novērtēt, ko iegūsi un ko zaudēsi izvēloties mācīties vidusskolā vai profesionālajā skolā. Ne visās jomās profesiju var sākt apgūt pēc 9. klases, pēc vidusskolas profesionālajās skolās vai augstskolā. Atkal ļoti vispārīgi, vai ne? Te atkal atgriežamies pie jautājuma par to, kas Tevi interesē. Ja vēlies kļūt par ārstu, tad iestājai svarīgos priekšmetus – ķīmiju un bioloģiju - labāk apgūsi vidusskolā. Tāpat arī, ja vēlies kļūt par tulku, juristu, politologu, kultūras darbinieku, sociologu, ... jāmācās vidusskolā, jo profesionālajā izglītībā šīs profesijas nevar apgūt. Ja vēlies apgūt skaistumkopšanu, apģērbu dizainu, pavārmākslu, galdnieka, ... profesiju, tad vislabāk to mācīties uzreiz pēc 9. klases. Tāpat arī, ja vēlies iet mūziķa vai mākslinieka profesionālo ceļu, tad pēc vidusskolas var būt par vēlu. Ir vesela virkne profesiju - ar inženierzinātnēm saistītās specialitātes, kuras var sākt apgūt gan pēc 9., gan 12. klases, bet tad ir ļoti rūpīgi jāizvērtē pa kuru ceļu un kāpēc vēlies iet. Ja labi padodas matemātikas un fizika un vairāk patīk apgūt praktiskas lietas nekā padodas mācīšanās, tad profesionālā skola varētu būt labāka izvēle nekā vidusskola. 

 

Iestāšanās termiņi profesionālajās skolās un profesionālo skolu kontakti atrodami šajā materiālā: http://www.niid.lv/node/738 (noteikti aplūko profesionālo skolu mājas lapu, tajā atradīsi visaktuālāko informāciju par iestāšanās termiņiem).

Reklāma
Reklāma

 

 

Ko mācīties?

Diemžēl caur jautājuma uzdošanu internetā nav iespējams uzzināt, ko vajadzētu mācīties. Konkrētu profesiju, kurā labāk maksā nevarēsim ieteikt. Atalgojums nav mazsvarīgs, taču nevar runāt par profesijām, kurās tikai labi pelna un kurā nepelna. Piemēram, ir pavāri, kas ir talantīgi, ātri mācās un jau drīz kļūst par šefpavāriem un ir labi atalgoti. Taču ir arī tādi, kas pēc profesionālās skolas strādā tuvējā kafejnīcas virtuvē ar mazu atalgojumu bez īpašām cerībām pelnīt vairāk un tas ne vienmēr ir saistīts ar sliktu ēst gatavošanas prasmi. Ir vesela virkne apstākļu un faktoru, kas nosaka, cik veiksmīgs spēsi savā profesijā būt. Otrs piemērs ir saistīts ar IT jomas speciālistiem. Pēdējā laikā ne viens vien būs pamanījis publikācijas par to, ka IT jomā trūkst speciālistu. Arī pēc 9.klases var sākt mācīties par programmētāju vai datortīklu administratoru, bet tas nenozīmē, ka uzreiz labi pelnīsi. Šajā jomā noteikti jāturpina studijas augstskolā un, ja šajā jomā spēsi kļūt par labu speciālistu, varēsi nopelnīt. Gandrīz kā ar pavāriem, tikai par šo jomu mazāk dzirdēts, ka maz pelnītu. Taču arī šajā jomā labāk veicas tiem, kuri dara to, kas viņiem padodas. Tāpat jāatceras, ka profesijas diploms ir tikai pirmais solis profesijas apguvē, darbs jāmeklē katram pašam.

Ir pavāri, kas ir talantīgi, ātri mācās un jau drīz kļūst par šefpavāriem un ir labi atalgoti. 

Lai nebūtu par velti nosēdēti trīs gadi vai izdarīta nepiemērota profesionālā izvēle un ierobežotas tālākās izglītības iespējas, ir jāizvērtē savas intereses. Tam varētu palīdzēt NIID.LV atrodamie 6 profesionālās izvēles testi: www.niid.lv/tests/testi_sakums.htm. Pildot tos norādītajā secībā atradīsi savām interesēm atbilstošas izglītības programmas vidējā un augstākās izglītības līmenī un varēsi izvērtēt izglītības piedāvājumu, gan arī atradīsi profesijas, kurās Tavas spējas un personīgās īpašības varētu lieti noderēt. Testi Tev liks izvērtēt un izvērt, savas prioritātes attiecībā uz darbu, privāto dzīvi un ienākumiem. Iespējams, ka šādā veidā atradīsi apstiprinājumu savām domām par profesionālo izvēli.

 

Ieteiktu ielūkoties arī vietnē www.profesijupasaule.lv. Tajā atradīsi dažādu profesiju aprakstus, varēsi izlasīt intervijas ar dažādās profesijās strādājošajiem par to, kā viņi kļuvuši par to, kas ir.   

    

Ja iepriekš rakstītais liekas tomēr pārāk sarežģīts, tad iespējams, labāk spēsi noorientēties, aplūkojot NIID.LV datubāzes informāciju.

Profesionālo skolu saraksts šeit: http://www.niid.lv/niid_search?qy=&level_1=4&v=prov (spiežot uz skolu nosaukumiem, ieraudzīsi skolā piedāvātās programmas, kā arī aktuālo informāciju par uzņemšanu skolā un papildu skolā piedāvātajām aktivitātēm).

 

Profesionālo skolu programmas alfabēta secībā: http://www.niid.lv/niid_search?qy=&level_1=4 (kreisajā malā ir virkne papildu nosacījumu, pēc kuriem vari piedāvāto programmu klāstu sašaurināt – programmu veids, tematiskā joma, kvalifikācija, atrašanās vieta u.tml.)

 

Profesionālajās skolās ir divu veidu programmas:

* arodizglītības programmās mācās 3 gadus, to ietvaros iegūst 2. profesionālā kvalifikācijas līmeņa profesiju un daļēju vidusskolas izglītību (nekārto centralizētos eksāmenus)

* profesionālās vidējās izglītības programmās mācās 4 gadus, to ietvaros iegūst 3. profesionālā kvalifikācijas līmeņa profesiju un pilnu vidusskolas izglītības kursu, kas ļauj stāties augstskolu programmās."