Skolēna istabas iekārtošana ar IKEA mēbelēm

Pirmais septembris jau aiz muguras., bet tieši tagad tā pa īstam kļūst skaidrs, kas tad nepieciešams mazā skolēna istabai. Kad pirmā brīža steiga un satraukums beidzies, varam ar „vēsu prātu” apdomāt un visveiksmīgāk atrisināt skolēna istabas „uzdevumu”.

Bērnistabas iekārtošanā noteikti iesaisti arī pašu tās saimnieku! IKEA publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnistabas iekārtošanā noteikti iesaisti arī pašu tās saimnieku! IKEA publicitātes foto.


Bērnistabai no rotaļu laukuma neizbēgami ir japārtop par telpu, kurā atrastos vieta arī darba zonai. Šis uzdevums ir visai sarežģīts kaut vai tā iemesla dēļ, ka bērnistaba neaug līdzi bērnam un viņa vajadzībām. Tajā pašā telpā ir jāatrod vieta vēl kaut kam, un ļoti būtiski – rotaļu un darba zonas nedrīkst viena otru traucēt. Protams, zinām, ka daudzas spēles un rotaļas palīdz bērnam mācīties nemācoties, bet svarīgi saprast, kas traucēs koncentrēties uz mājasdarbu pildīšanu un kas palīdzēs.


Pirmklasnieka istabu nepārvērt par pieaugušā istabu!
Ja detalizētāk sākam analizēt, ko drīkst un ko nedrīkst pieļaut, pārkārtojot pirmklasnieka istabu, tad pirmais ieteikums – bērnistabu pēkšņi nepārvērst par maza pieaugušā istabu. Krāsām jābūt svaigām, patīkamām, dzīvespriecīgām – ir svarīgi, lai bērnam patīk uzturēties savā istabā, lai viss, kas ir telpā, izstarotu pozitīvu un patīkamu noskaņu. Ja skolā no bērna tiek prasīta pakļaušanās skolas noteikumiem, jāierodas precīzi laikā, uz stundām jāgatavojas u.t.t. - tas ir papildu stress. Mājās bērnam ir jājūtas kā mājās.

 


Ikea mēbeles skati interneta veikalā www.irideja.lv.

 

Darba zonas iekārtošana
Darba zonu ir jāiekārto pareizi. Izvēloties galdu bērnistabai, vienmēr padomā par tā ērtumu un funkcionalitāti. Vai šis galds, kas noskatīts, bērnam der (nav ne par lielu, ne par mazu). Vai galda izmērs mazo skolēnu apmierinās arī pēc kāda laika, kad, iespējams, būs radušās jaunas intereses, piemēram, zīmēšana, rokdarbi, kas darba zonā prasīs vairāk vietas. Pārdomā arī par mantu glabāšanu. Rakstāmlietas, burtnīcas, klades – tam visam ir jābūt tuvu darba zonai. Jo mazāks ceļš jāmēro, lai šo visu noliktu savā vietā, jo lielāka iespējamība, ka tas notiks biežāk.

Rakstāmlietas, burtnīcas, klades – tam visam ir jābūt tuvu darba zonai. Jo mazāks ceļš jāmēro, lai šo visu noliktu savā vietā, jo lielāka iespējamība, ka tas notiks biežāk.

Ja katrai mantai ir ierādīta sava vieta, tad izpaliks arī izmisuma pilnie rīti, kad jāsteidzas uz skolu, bet kaut kas svarīgs nav atrodams. Lielisks risinājums - jau no paša sākuma nejaukt darba un rotaļu zonas. Visas skolas lietas glabāt vienuviet, bet rotaļlietas drošā attālumā, lai abas puses nekad nesajauktos.
Galdu ieteicams izvēlēties vai nu ar atvilktnēm un plauktiņiem tieši tam blakus, vai arī iegādāties kādu nelielu kumodi, kurā glabāt tikai skolai nepieciešamās lietas.


Krēsla izvēle
Ļoti svarīga mēbele bērnistabā no šīs dienas būs krēsls, jo pareiza stāja ir neatsverama labas veselības sastāvdaļa. Krēslam vajadzētu būt ar iespēju to regulēt, kā arī tam ir jābūt ērtam. Ja bērnam mācīties nebūs ērti, viņš to nevēlēsies darīt, vai arī meklēs citas mācīšanās procesam pavisam nepiemērotas vietas, piemēram, viesistabas dīvānā pie TV.

 

Reklāma
Reklāma

Interjera dekorēšana ar uzlīmēm un auduma tapetēm
Kad atrastas galvenās vajadzīgās mēbeles, kuras, protams, būtu vēlams piemeklēt dizainiski atbilstošas jau bērnistabā esošajām – gultai, kumodei, un skapim, varam padomāt par interjera dekorēšanu. Lai atsvaidzinātu bērnistabas interjeru, nebūt nav jātaisa kapitālais remonts. Ja telpas sienas ir apbružājušas, ir vairāki risinājumi, kas palīdzēs defektu pārvērst efektā.
Mazus defektiņus varam paslēpt zem dekoratīviem rakstiem: pazīstamais Zviedru ražotājs IKEA piedāvā uzlīmes, kas līmējamas gan uz sienas, gan mēbelēm.

 

 

Oriģināla un neparasta ir ideja auduma tapete. Kokvilnas audums, kas pieejams daudz dažādos apdruku variantos, priecēs gan ar savu cenu, gan ar īpašo sienas apdares risinājumu.

 

Mazā skolēna istabu atsvaidzinās arī jauni, noderīgi aksesuāri. Rotaļlietas ar savu krāsainumu jau saraibinajušas bernistabas interjeru? Savaldi krāsas – saliec mazos rotaļu draugus jaukās, saskaņotu krāsu kastēs. IKEA piedāvā lielisku risinājumu – mēbeļu sērija EXPEDIT. Modulārie kvadrātveida lodziņi padarīs jebkuru interjeru gan interesantāku, gan kārtīgāku.

 

Pēdējais padoms – ieklausies savā bērnā un viņa vēlmēs. Pajautā, kura galda lampa viņam vairāk tīk, kādos toņos viņš velētos istabu redzēt – kopīgiem spēkiem rezultāts vienmēr izdosies vislabākais. Pēc padoma varat vērsties arī pie kāda no www.irideja.lv pārdevējiem, kas ieteiks labākās IKEA mēbeļu un aksesuāru kombinācijas, palīdzēs nokomplektēt un izdekorēt tava mazā skolēna mīļāko istabu.