Kā atrast skolēna istabai piemērotāko risinājumu

Pirmā skolas diena aizsāk jaunu darba cēlienu un ir īpaša ikvienam – no mazākā zinību krājēja  līdz topošajam absolventam. Sakārtota un mācībām atbilstoša darba vide mājās ir  viens no priekšnosacījumiem, lai skolēns spētu gan sekmīgi mācīties, gan labi atpūsties.

Ja atsevišķas istabas nav, labi, ja pie loga tomēr var novietot galdu un krēslu mācībām, piestiprināt vai novietot turpat kādu plauktu bērna personīgajām lietām. K- rauta vizualizācijas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja atsevišķas istabas nav, labi, ja pie loga tomēr var novietot galdu un krēslu mācībām, piestiprināt vai novietot turpat kādu plauktu bērna personīgajām lietām. "K- rauta" vizualizācijas.

Vasaras nogalē raksturīgi, ka vecāki kopā ar savām atvasēm iet uz veikalu, lai rastu risinājumu skolēna istabas remontam, labiekārtošanai, liecina veikalu tīkla "K- rauta" interjera dizaina konsultantes Polinas Beļajevas vērojumi. Izvērtējot iespējas, klienti izvēlas – veikt pilnīgu istabas remontu, vai tajā iekļaut tikai dažus akcentus, uzlabot apgaismojumu, iegādāties skolēnam savu galdu un krēslu.

No multfilmu varoņiem līdz modernam krāsu salikumam
Klientu gaumes un prasības ir dažādas, bet "K- rauta" interjera dizaina konsultante Polina Beļajeva cenšas apvienot klientu vēlmes ar ieteikumiem no veikalā pieejamā preču klāsta un interjera dizaina tendencēm. Interesanti, ja runa ir par bērna, jaunāko klašu skolēna istabas iekārtošanu, vecāku vēlmes kopīgajam istabas stilam var iedalīt divās grupās – vieni iztēlojas sava bērna istabu, kurā dominē pasaku un multfilmu varoņi, mākonīši un puķītes. Te gan jāatzīmē, ka bieži vien bērni ir tie, kuri, ieraugot, piemēram, tapetes ar iemīļoto varoni, lūdz vecākiem tās nopirkt. Otra vecāku grupa cenšas izveidot ieturētāku dizainu ar moderniem interjera elementiem. Faktiski no šādas istabas bērnam ir mazākas iespējas izaugt.
Piemēram, interjers, kurā izmantots krāsojums vai tapetes ar strīpām, cipariem, burtiem, plaukstu nospiedumiem utml. uz vienas sienas, bet parējām izvēlēts vienkrāsains un saskaņots tonis, būs gan šogad aktuāli pirmklasniekam, gan, kad būs uzsāktas skolas gaitas jau, piemēram, 3. klasē. Taču te jāņem vērā vēl citi aspekti – bērnam viena veida noformējuma istaba pēc dažiem gadiem tāpat varētu apnikt, kā arī bērnu istabām paredzētās tapetes galvenokārt ir papīra (rullis maksā aptuveni Ls 5-6) un pēc gadiem būs jau nolietojušās.

Reklāma
Reklāma


Jārēķinās ar istabas saimnieku vēlmēm un vajadzībām
Dizaina konsultante Polina Beļajeva ikdienas darbā secinājusi, ka liela daļa dzīvo standarta lieluma dzīvokļos un visbiežāk ir grūti atvēlēt atsevišķu istabu bērnam,  īpaši, ja ģimenē aug vairākas atvases. Ja atsevišķas istabas nav, labi, ja pie loga tomēr var novietot galdu un krēslu mācībām, piestiprināt vai novietot turpat kādu plauktu bērna personīgajām lietām. Interesantu risinājumu var izdomāt, ja vienā istabā jādzīvo, piemēram, diviem bērniem. Te jāņem vērā arī viņu vecuma atšķirība, istabu var tematiski nodalīt, veidojot dažādus savstarpēji saskanīgus krāsu salikumus sienu krāsojumā vai tapešu izvēlē. Polina Beļajeva iesaka nebaidīties bērna istabā izmantot arī košas krāsas, kas netraucējot viņiem atpūsties. Daudziem patīk sev apkārt redzēt spilgtas krāsas, zīmējumus. Bērnu istabās bieži vien izvēlētās krāsas ir zaļa, dzeltena, zila, oranža, kā arī atsevišķos interjeros pasteļtoņi. 
Var izvēlēties arī vienai sienai fototapeti, bet savas perspektīvas dēļ tā labāk izskatīsies lielākā istabā. Ja nav iespēja atkāpties un paskatīties uz izvēlēto attēlu, fotogrāfiju no attāluma, būs grūti uztvert redzamo. Ir tādas fototapetes, kuras var uzklāt vienas sienas centrā, piemēram, kā pasaules karti, pilsētu naktī u.c. Sienu rotāšanai noder arī dažādas speciālās uzlīmes. Var pirkt krāsojamās tapetes un kopīgi ar bērnu izdomāt kādu radošu risinājumu. Vēl viens variants – ar līmlenti piestiprināt nopērkamos trafaretus un izkrāsot zivis, kuģus u.c. tēlus. Ir pieejami speciāli dažādu formu sūklīši, ar kuriem var uzspiest zīmējumus uz sienas, tapetēm. Var sienai izmantot tāfeles krāsu, ir arī tāda, kas magnetizējas un skolēna ikdienā būs vēl interesantāk izmantojama. Tāpat var izmantot struktūrmasas, spīduma krāsojumu u.c.

Paklāji, gaismekļi – praktiski interjera elementi
Grīdai skolēna istabā visbiežāk izvēlas ieklāt laminātu. Savukārt uz tā var klāt interjeram pieskaņotu nelielu paklāju vai novietot paklājiņu tikai pie gultas. Iespējams, piemēram, vienā istabas stūrī izveidot plauktus un pakaramos drēbēm.
Apgaismojumam var izvēlēties visdažādākās galda lampas, lasīšanai noderēs sienas lampa, griestu lampu izvēlē arī ir pieejamas lampas ar pasaku motīviem, kā arī vienkrāsainas, bet jauniešu stilam atbilstošas lampas košos toņos, kā arī baltas. Ir pieejamas ar žalūzijas, bērnu istabām labāk izvēlēties savelkamās romiešu stila žalūzijas. Tāpat nopērkami arī gatavi aizkari.

Uzziņa
Nepieciešamo materiālu piemērs skolēna istabai

Divu veidu tapetes
Lamināts (ozola, 32. klase)
Grīdlīste
Tapešu līme
Krāsošanas komplekts
Lāpstiņa tapešu izlīdzināšanai
Grunts
Sienas lampa (hromēta)
Galda lampa (niķeļa)