Aizraujošas galda spēles ģimenēm un bērniem!

Dienas tumšās stundas kļūst arvien garākas, koku lapotnes — arvien kailākas un temperatūras stabiņš — arvien zemāks. Tas viss liecina tikai par vienu — tuvojas ziema un Ziemassvētki. Līdz ar ziemas saulgriežiem nāk apdāvināšanas tradīcija. Ja nezini, ko dāvināt Ziemassvētkos šogad, tad neraizējies, jo, iespējams, mēs varam tev palīdzēt!
“Brain Games” dzimšanas dienas tradicionāli tiek atzīmētas ar iepirkšanās dienu un lielām atlaidēm. Izņēmums nebūs arī šis gads, kad visam interneta veikala klāstam tiks piedāvāta 25% atlaide!

FOTO: Publicitātes foto

“Brain Games” dzimšanas dienas tradicionāli tiek atzīmētas ar iepirkšanās dienu un lielām atlaidēm. Izņēmums nebūs arī šis gads, kad visam interneta veikala klāstam tiks piedāvāta 25% atlaide!

Lai izvairītos no paniskas veikalu apmeklēšanas pēdējā brīdī, mēs iesakām svētkiem sagatavoties laicīgi un dāvanu iegādi sākt jau tagad. Labu dāvanu iespējams iegādāties, arī neizejot no mājām un iepērkoties interneta veikalā!

 

Turklāt 17. novembrī “Brain Games” svinēs savu 14 gadu jubileju. “Brain Games” dzimšanas dienas tradicionāli tiek atzīmētas ar iepirkšanās dienu un lielām atlaidēm. Izņēmums nebūs arī šis gads, kad visam interneta veikala klāstam tiks piedāvāta 25% atlaide!

 

Brain Games” veikalā pieejamas izcilas dāvanas gan ģimenēm, gan bērniem. Ja nezini, ko dāvināt šajos Ziemassvētkos, tad varbūt mūsu dāvanu gids tev palīdzēs.

 

Kāpēc dāvināt galda spēles?

Pirmkārt, galda spēles ir vairāk nekā vienkārši smuki iesaiņotas kastes. Dāvinot galda spēles, tu dāvini neskaitāmas prieka un pozitīvu emociju stundas kopā ar saviem mīļajiem. Tāpat, iespējams, arī tu pats izbaudīsi šo spēli kopā ar dāvanas saņēmēju, tādējādi tu dāvāsi prieku ne tikai citiem, bet arī pats sev.

 

Galda spēle nav sezonāla dāvana, ko varēs izvilkt no plaukta vien pāris reizes, kad būs atbilstoši laikapstākļi. Ja būsi izvēlējies īsto spēli, tad tā regulāri tiks celta galdā un sagādās neaizmirstamus prieka mirkļus neskaitāmu stundu garumā. Turklāt labākās spēļu partijas atcerēsies vēl ilgi pēc spēles beigām.
 

Spēles, ko spēlēt ar ģimeni

Ik gadu Ziemassvētkos jāmeklē dāvanas kā lieliem tā maziem. Saprotams, ka katrai no šīm grupām būs nepieciešami krasi atšķirīgi pārsteigumi, tāpēc arī šo dāvanu gidu esam sadalījuši divās lielās daļā, iesākumā aplūkojot dāvanu idejas ģimenēm, bet pēcāk pievēršoties mazajiem spēlētājiem.

 

Mūsdienu klasikas ģimenei

Ne visi galda spēļu pasaulē orientējās kā zivis ūdenī. Ja cilvēkam šis hobijs nav labi pazīstams, tad vērts pieturēties pie vienkāršām un pārbaudītām vērtībām, izvēloties kādu no tā saucamajām “ievadspēlēm”. Proti, spēles, kas ir pietiekoši vienkāršas, lai tās bez grūtībām varētu apgūt ikviens un ko ir prieks spēlēt atkal un atkal.

 

Jau 25 gadus ģimenes visā pasaulē priecē galda spēle “Catan”. Šī ir spēle trīs līdz četriem spēlētājiem, kurā spēlētāji iejūtas kolonistu lomā, kas steidz apdzīvot Katanas salu. Būvē ciematus un plisētus, iegūsti resursus un mēģini apsteigt citus salas ieceļotājus!

Ne velti “Catan” ir viena no visu laiku pārdotākajām galda spēlēm pasaulē.

 

Izcila alternatīva ir arī spēle “Carcassonne”. Šajā spēlē dalībnieki veido Karkasonas karti kopā liekot spēles lauciņus. Paralēli spēlētāji var izvietot savus cilvēciņus, gūstot punktus; spēles beigās spēlētājs ar visvairāk punktiem uzvar. Spēles noteikumi ir pavisam vienkārši, un katrs gājiens sastāv no četrām vienkāršām darbībām — paņem lauciņu, novieto lauciņu, ja vēlies, novieto savas krāsas cilvēciņu un pieskaiti punktus, ja tādi iegūti. “Carcassonne” ir izcila spēle kā diviem, tā pieciem spēlētajiem!


Arī spēli “Bohnanza” var uzskatīt par spēļu klasiku, jo tā tika izlaista jau 1997. gadā. Tas liecina par to, ka tā ir vērtīga spēle, jo vairāk nekā 20 gadus vēlāk spēle joprojām ir tikpat populāra un tiek tulkota arvien jaunās valodās. Šajā kāršu spēlē spēlētāji audzē pupas. Izklausās mazliet dīvaini? Bet tā nebūt nav! Tā ir jautra stratēģijas spēle ar lielu spēlētāju mijiedarbību. Spēlētāji stāda pupas, novāc ražu un mainās viens ar otru. Mainīšanās ir īpaši svarīga, jo kārtis ir jāizspēlē tādā secībā, kādā tās paņem, tāpēc bieži vien glābiņš ir iespēja aizmainīt citiem spēlētājiem pupas, kuras nevēlies paturēt, lai varētu iestādīt sev piemērotākās pupas.

 

Ģimenes klasikas latviešu valodā šogad papildināja arī “Splendor”, kurā spēlētāji krāj dārgakmeņus, pērk jaunas kārtis un mēģina kļūt par ietekmīgākajiem renesanses laika tirgoņiem. Vienkārša un eleganta spēle ar skaistiem dārgakmeņu žetoniem!

Par vienu no iecienītākajām ģimenes spēlēm pēdējos gados ir kļuvusi “Ticket to Ride: Europe”. Krāj kārtis, izbūvē savu dzelzceļa tīklu un centies savienot saviem pasažieriem nepieciešamās pilsētas. Taču uzmanies! Ja citi spēlētāji pirmie izbūvēs tev vēlamos ceļa posmus, tad būs jāplāno apkārtceļš. Spēlei ir pieejamas divas pamatversijas — viena ar Eiropas, otra ar ASV karti. Taču spēlei pieejami arī vairāki paplašinājumi ar jaunām kartēm un maršrutiem.

 

Neliela kaste un saprātīga cena bieži vien piedāvā vairāk, nekā gaidīts. Godalgotā sadarbības spēle “The Crew” ir labs piemērs tam, ka labai spēlei ne vienmēr ir jābūt dārgai. Pat neliela kāršu kava var piedāvāt spēli, kas vakaru padara neaizmirstamu. Kā astronautiem jūsu piedzīvojumiem bagātais ceļojums kosmosā notiek 50 aizraujošās misijās. Un ar katru misiju spēle kļūst arvien izaicinošāka!

 

“Nākamā līmeņa” galda spēles

Ja “Catan” vai “Carcassonne” bija tava izcilā dāvana pagājušajos Ziemassvētkos, tad šogad vērts apsvērt kādu no “nākamā līmeņa” spēlēm, kas ir kripatiņu sarežģītākas un bagātīgākas ar stratēģiju.

 

Viens no izcilākajiem variantiem ir spēle “Spārnotie” (angliski “Wingspan”). Spēle ar satriecošu vizuālo noformējumu un brīnišķīgu putnu tematiku. Krāj dažādas putnu kārtis, piesaisti tos savam dabas rezervātam un veido spēcīgas kombināciju virknes.

Lielākajā galda spēļu kanālā “Dice Tower” gada sākumā tā ieguva pirmo vietu skatītāju balsojumā kā visu laiku iecienītākā spēle. Tas tika paveikts neraugoties uz to, ka “Wingspan” dienas gaismu ieraudzīja vien 2019. gadā.

 

Latviešu valodā šogad tika iztulkota arī viena no visu laiku titulētākajām galda spēlēm “7 Wonders”. Tajā spēlētāji draftē kārtis, būvē kādu no septiņiem pasaules brīnumiem un dažādos veidos krāj punktus. Šī spēle ir lielisks variants lielākām kompānijām, jo to var spēlēt trīs līdz septiņi spēlētājii. Turklāt spēlētāju skaits diži neietekmē spēles ilgumu, jo visi spēlētāji gājienus veic vienlaicīgi.

 

Izcilas spēles angļu valodā

Ja angļu valoda tev nav šķērslis, tad iespēju klāsts kļūst vēl plašāks!

 

Regulāri “ievadspēļu” topos vietu ieņem arī “Bärenpark”, kas vienkārši sakot ir tetris, būvējot lāču parku. Izdomā kā izvietot savus lāču parka voljērus, lai maksimāli ātri un efektīvi aizpildītu sava parka teritoriju!

 

Līdzīga tipa spēle ir arī “Tiny Towns”, kurā tu centies uzbūvēt dižāko pilsētu mazajiem meža zvēriņiem. Spēle ar vienkāršiem notikumiem, bet bagātīgu stratēģiju. Tam visam pa virsu ir arī skaistas koka mājiņas un kārtis ar pievilcīgam ilustrācijām. Dažādās kārtis ļauj katrai parītajai izmantot jaunas mājiņu kombinācijas, tāpēc nekad nebūs divas vienādas spēles.

Reklāma
Reklāma

 

Mūsdienās viena no izplatītākajām galda spēļu mehānikām ir kavas veidošana jeb deck building. Šo žanru 2008. gadā aizsāka spēle “Dominion”, kas popularitāti saglabājusi līdz pat mūsdienām. Arī šajā spēlē katru reizi tiek izmantota tikai daļa no visām kārtīm, kas sniedz neskaitāmas kombināciju iespējas. Ar pamatspēli vien iespējamas vairāk nekā 3 miljoni dažādas kombinācijas.
 

Dāvanas bērniem

Esam aplūkojuši vairākas izcilas spēles, kuras dāvināt vecākiem vai draugiem, bet nu laiks pievērsties jaunākajiem ģimenes locekļiem.

 

Saprotams, ka visas bērnu spēles nevar mest vienā katlā, jo tās ļoti variē gan pēc tematikas, gan pēc piemērotā vecuma. Tāpēc šajā blogā centīsimies aplūkot dažādas spēles katrai situācijai.

 

Magnētiski konstruktori dažādiem vecumiem

Sākot jau no viena gada vecumu, bērniem pieejami dažādi magnētiskie “SMARTMAX” konstruktori. Tie ir izcili piemēroti mazajām rociņām. Turklāt magnēti, kas satur konstruktoru kopā ir pietiekoši stipri, lai būtu iespējams izveidot dažādākos arhitektūras brīnumus, taču gana vāji, lai bērns bez problēmām tos varētu izjaukt un pārveidot pēc savas sirds patikas.

Šie konstruktori pieejami arī tematiskās formās ar “My First” sēriju. Ļauj bērnam salikt dažādākos fermas dzīvnieciņus, safari zvērus, dinozaurus vai pat pašizdomātus radījumus, kombinējot dažādus dzīvniekus vienā.

 

Bērniem no piecu gadu vecuma pieejami arī “GEOSMART” konstruktori. Iespēja izveidot motorizētus kosmosa izpētes transporta līdzekļus un ļaut vaļu fantāzijai dodoties savās Mēness izpētes misijās!

Konstruktori ir lieliska izvēle jaunākajiem, jo tie palīdz attīstīt radošumu un loģisko domāšanu.

 

Attīstošas spēlītes

Ja vēlies spēli, kas būs ne tikai izklaide, bet arī attīstoša nodarbe, tad "Skaiti ar lācēniem" ir tava izvēle! Tā ir saskaitīšanas un atņemšanas galda spēle, kurā mazie interesantā veidā tiek iepazīstināti ar skaitļu pasauli. Spēlētāji meklē zemenītes, vērpj tās uz smilgām, mācās dalīties, bet pats galvenais — apgūst saskaitīšanu un atņemšanu, kā arī jēdzienus “labā” un “kreisā” puse.

 

“Trīs sivēntiņi” ir ne tikai populāra bērnu pasaka, bet arī attīstošs prāta mežģis bērniem no trīs gadu vecuma. Tajā ietilpst 48 dažādas grūtības uzdevumi, kuri balstīti uz slavenās pasakas tematiku. Novieto spēles laukumā sivēnus un vilku, kā norādīts uzdevumu grāmatiņā. Tālāk uzdevums ir savietot spēles detaļas laukumā tā, lai sivēntiņi spēlētos ārpus mājiņām, kad nav vilka, bet mājiņās, kad vilks ir laukumā.

 

“Smart Games” prāta mežģi pieejami ne tikai ar sivēntiņu tematiku, bet arī daudzos citos variantos. Katrs prāta mežģis būs ar jauniem uzdevumiem un spēles principu, kā arī piemērots konkrētam vecumam, sākot ar trīs gadiem un beidzot ar pieaugušajiem.

Šos prāta mežģus iespējams risināt gan kopīgi, gan vienatnē.

 

Metamo kauliņu spēlē “Story Cubes” būs izcils variants tiem, kas vēlas attīstīt un pārbaudīt sava radošuma robežas. Metot speciālus kauliņus, jāmēģina sasaistīt visas ilustrācijas vienā stāstā. Ērtais spēles dizains ļauj to vienmēr paņemt līdzi un spēlēt teju jebkurā vietā.

 

Pirmās galda spēles jaunajiem spēlētajiem

Galda spēlēm ir ļoti dažādi vecuma ierobežojumi, taču arī bērniem var piemeklēt aizraujošas spēles, ko spēlēt kopā ar draugiem, brāli, māsu vai visu ģimeni. Par 2020. gada labāko bērnu spēli tika atzīta lietuviešu autora Urta Šulinska spēle “Speedy Roll”. Tajā spēlētāji ripina īpašu ezīša bumu, vācot dažādus rudens labumus un pārvietojoties uz priekšu pa spēles laukumu. Viens no lielākajiem spēles plusiem ir tas, ka to var spēlēt kā sacensības starp vairākiem ezīšiem, vai kā komandas spēli, visiem kopīgi ar vienu ezīti bēgot no lapsiņas.

Viena no atzītākajām bērnu spēlēm ir “Outfoxed”. Tā paredzēta bērniem no četru gadu vecuma, taču to būs jautri spēlēt kopā ar visu ģimeni. Arī šī ir komandas spēle, kas nozīmē, ka neviens netiks sarūgtināts, ja kāds cits viņu apspēlēs. Iejūties detektīva lomā, krāj pavedienus un atrodi īsto zaglīgo lapsiņu, kura nočiepusi gardo pīrāgu. Taču pasteidzies, jo lapsa ar gardo lomu centīsies aizlaisties!

 

Ja vēlies kaut ko ātrāku un dinamiskāku, tad “Speed Colors” ir tava izvēle! Pavisam vienkārša spēle, kurā visi spēlētāji saņem īpašas kārtis, kurām vienā pusē ir krāsains attēls, bet otrā — melnbalts. Iegaumē attēla krāsas, apgriez kārti otrādi un mēģini pēc iespējas ātrāk izkrāsot to pareizās krāsās. Spēlē tiek izmantoti īpaši flomāsteri, kurus ērti nodzēst, lai kārtis varētu izmantot vairākkārt.

 

Azartiskajā spēlē “Coconuts” spēlētāji ar īpašu mērkaķa katapultu met kokosriekstus glāzītēs un sev priekšā no tām veido piramīdu. Spēlētājs, kurš pirmais izveido sešu glāzīšu piramīdu, spēlē uzvar. Bet tu nekad neesi drošībā, jo, ja kāds cits spēlētājs iemet kokosriekstu tavā glāzītē, tad viņš to glāzīti piesavinās sev! Jautra spēle, ko var spēlēt kā bērni, tā pieaugušie!
 

 

Mazās kāršu spēlītes 

Ja meklē kādu nelielu dāvanu, tad, iespējams, mazās kāršu spēlītes ir īstā izvēle. 2019. gada labākās galda spēles nominante “Lama” ir jautra spēlīte, kurā spēlētāji pēc iespējas ātrāk cenšas atbrīvoties no savām kārtīm. Ātra un vienkārša kāršu spēle, kuras autors ir viens no visu laiku slavenākajiem spēļu autoriem — Rainers Knicia.

Zināmā mīklu spēle “Black stories” tagad pieejama arī bērniem draudzīgākā “School stories” formātā. Spēles vadītājs paņem kārti un visiem nolasa mīklas pavedienu par kādu atgadījumu skolā. Pēc tam pārējiem spēlētājiem, uzdodot jautājumus, uz kuriem var atbildēt ar “jā” vai “nē”, jāatmin pilnais stāts, ko zina tikai vadītājs. Viegla un ātra spēle, kuru var spēlēt jebkur.

 

Ja meklē jautru ballīšu spēlīti, tad vērts aplūkot “Yogi”. Šajā spēlē spēlētāji testē savas ķermeņa un koncentrēšanās spējas. Katrā gājienā spēlētāji paceļ kārti un izpilda tajā norādīto izaicinājumu. Katra kārts jāpilda līdz pat spēles beigām. Spēlei turpinoties, spēlētājiem kļūs arvien grūtāk pildīt visu savu kāršu uzdevumus. Spēlētājs, kurš visilgāk spēj izpildīt visus uzdevumus, spēlē uzvar! Šī spēle būs jautra gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Visas šīs un vēl daudzas citas spēles kā maziem, tā lieliem pieejamas “Brain Games” interneta veikalā. Neatliec Ziemassvētku dāvanu pirkšanu uz pēdējo brīdi un sagatavojies svētkiem laicīgi!

Seko līdzi jaunumiem Facebook pasākumā, lai nepalaistu garām svarīgāko informāciju un iespēju piedalīties konkursos.